פסיכותרפיה, במהותה, היא אמצעי טיפולי המבוסס על שיח מילולי המתקיים בין המטפל למטופל ומאפשר להם לדון ולעבד את הקשיים אשר הביאו את המטופל לפנות לטיפול. עם זאת, כבר בשנות ה-60' החלו אנשי מקצוע מהתחום הטיפולי לזהות כי הטיפול המבוסס על שיחה אינו מתאים לכלל האוכלוסייה, וכי לא מעט אנשים הזקוקים ומעוניינים בקבלת טיפול נפשי אינם מסוגלים להשתמש בשיח המילולי באופן יעיל דיו. על רקע זו פותח התחום של טיפול באמצעות אומנויות, או טיפול ביצירה והבעה.
מטפל ביצירה והבעה הוא איש מקצוע אשר עבר הכשרה תיאורטית ומעשית המקנה לו ידע באחד מתחומי הטיפול ביצירה והבעה. בדרך כלל, מטפל ביצירה והבעה הוא בעל תואר ראשון בפסיכולוגיה, מדעי ההתנהגות, עבודה סוציאלית, אמנות, חינוך או מקצועות הבריאות, ותואר שני בתחום של טיפול בהבעה ויצירה. לימודי התואר השני ביצירה והבעה מלווים במרבית המקרים בפרקטיקום קליני אשר מאפשר לאיש המקצוע להתנסות באופן מעשי ולקבל הדרכה על טיפולים ביצירה והבעה שהוא מבצע. כיום קיימים מספר סוגי טיפול באומנויות וביצירה והבעה אותם מטפל באומנות עשוי להציע. בין סוגי טיפולים אלו נכללים טיפול באמנות, טיפול במוסיקה, טיפול בתנועה, דרמה תרפיה באומנות וביבליותרפיה.
במובנים מסוימים, הטיפול אצל מטפל באומנות או ביצירה והבעה אינו שונה מכל סוג אחר של טיפול נפשי: טיפול אצל מטפל ביצירה והבעה מציע מסגרת של שיח טיפולי המכוונת לעיבוד חוויותיו הרגשיות של המטופל ולדיון בקונפליקטים ובקשיים המעסיקים אותו במסגרת קשר טיפולי תומך ומקדם. לצד זאת, בעוד שפסיכותרפיה "קלאסית" מתבססת על שיח ורבלי, טיפול נפשי, טיפול פסיכולוגי או טיפול מסוג אחר אצל מטפל ביצירה והבעה מציע למטופל מגוון אמצעים אמנותיים בהם הוא יכול להיעזר כדי לבטא את עצמו. כך, למעשה, טיפול אצל מטפל ביצירה והבעה מציע ערוץ תקשורת נוסף המאפשר לחלק מהמטופלים לבטא את עצמם באופן חופשי, פתוח וכנה מכפי שהיו יכולים באמצעות שיחה ישירה. כך, למשל, ילד אשר חווה כעס עצום על הוריו לאור החלטתם להתגרש עשוי להתקשות לנסח ולבטא באופן ישיר את זעמו, אך לצייר בתנועות חדות ובצבעים כהים אשר יעבירו למטפל את תחושת הזעם העצורה בו.
במסגרת הטיפול אצל מטפל ביצירה והבעה המטפל יאפשר למטופל לבטא את עצמו באופן חופשי דרך תנועה, נגינה, ציור וכן הלאה ובאופן הדרגתי, ייתן שם לחוויות ולרגשות העולים מתוך בחירותיו היצירתיות של המטופל. כך, באופן הדרגתי, המטופל יוכל להכיר את רגשותיו, להתבונן בהם ולעבד אותם באופן שיביא בסופו של דבר גם להקלה נפשית ולהפחתת הסימפטומים.
טיפול באומנות אצל מטפל ביצירה והבעה, או מטפלת באומנות, מתאים לכל אדם אשר חש כי יוכל לבטא את עצמו באופן הטוב ביותר דרך אמצעים אמנותיים. חשוב להדגיש כי יכולת אמנותית או ניסיון אמנותי אינם מהווים תנאי בסיסי לקבלת טיפול אצל מטפל ביצירה והבעה: השימוש באמצעים אמנותיים במסגרת טיפול אצל מטפל ביצירה והבעה אינו מכוון ליצירה או לשיפור היכולת האמנותית, אלא משמשים כאמצעים לביטוי העולם הפנימי. בהתאם, רמת כישוריו האמנותיים של האדם אינה רלוונטית למידה בה יוכל להיעזר בטיפול אצל מטפל ביצירה והבעה.
טיפול אצל מטפל באומנות מתאים פעמים רבות לילדים ומתבגרים. זאת, מאחר וילדים ומתבגרים רבים מתקשים לנסח בינם לבין עצמם ולבטא באופן ישיר ומילולי את חוויתם הפנימית ואת רגשותיהם. עבור ילדים ומתבגרים רבים, העולם הרגשי הוא עולם מאיים ובלתי מובן כך שקל להם הרבה יותר לתאר את חוויתם דרך דיון על שיר או סיפור שקראו ולבטא את תחושותיהם דרך ציור מאשר לארגן את תחושותיהם ולחשוף אותן ישירות. מעבר לכך, ילדים ומתבגרים, וילדים צעירים בפרט, משוחררים פעמים רבות מהעכבות איתם מתמודדים מבוגרים, ומסוגלים לבטא את עצמם באופן חופשי ונינוח דרך תנועה, משחק, שירה וציור. טיפול אצל מטפל ביצירה והבעה אף מתאים מאוד לילדים ומתבגרים המתנגדים או אמביוולנטיים כלפי הפנייה לטיפול: ילדים ומתבגרים אלו עשויים להביע התנגדות לרעיון של חשיפה ישירה, אך להיענות לה כאשר היא נעשית באופן עקיף, דרך השימוש באמצעים אמנותיים.
לצד זאת, חשוב להדגיש כי טיפול באומנות אצל מטפלת באומנות או אצל מטפל ביצירה והבעה אינו מיועד רק לילדים ומתבגרים, וגם בוגרים רבים יכולים להיתרם ממנו.