תפריט נגישות
Thank you! Your submission has been received!
Oops! Something went wrong while submitting the form.

פסיכותרפיסטים

פסיכותרפיט או פסיכותרפיסטית, הם מי שמציעים טיפול באמצעות פסיכותרפיה - טיפול נפשי באמצעות דיבור, אשר נועד לסייע לאדם בהתמודדות עם קשיים מסוגים שונים, החל מאתגרים רגשיים יום יומיים ועד התמודדות עם הפרעות נפשיות הגורמות לפגיעה בתפקוד. פסיכותרפיה יכולה להיעשות דרך גישות שונות ובאופנים שונים, כתלות בגישה הטיפולית של הפסיכותרפיסטית או הפסיכותרפיט, בצרכי המטופל ובמשך הטיפול.

בשונה ממטפלים ממקצועות הפסיכולוגיה או הפסיכיאטריה, בישראל לא קיימת חקיקה אשר מגדירה מי רשאי לעסוק בפסיכותרפיה. כך בפועל, כל אדם, גם ללא הכשרה מתאימה, רשאי לכנות עצמו פסיכותרפיסט. לכן, כאשר בוחרים פסיכותרפיסטית או פסיכותרפיסט, מומלץ לבדוק מה הרקע המקצועי וההכשרות שלהם, ולראות כי מדובר בהכשרה בתחום המקצועי אותו הם מציעים. בעמוד זה מוצגים פסיכותרפיסטיות ופסיכותרפיסטים בעלי רקע של תואר שני טיפולי.

קרא עוד ...

אנשי מקצוע בתחום פסיכותרפיסטים

<<  לרשימה המלאה

פסיכותרפיסטים והכשרתם

בישראל ובעולם הכשרות רבות לפסיכותרפיה, במגוון תחומים וסגנונות. ישנם בתי ספר לפסיכותרפיה אשר מיועדים לאנשי מקצועות בריאות הנפש בלבד (עובדים סוציאליים, פסיכולוגים ופסיכיאטרים) וישנם כאלו אשר מציעים לימודי פסיכותרפיה גם לאנשים ללא רקע בתחום. בישראל לא קיים חוק אשר מונע מאנשים ללא הכשרה להציע שירותי פסיכותרפיה, כך שלמעשה כל איש יכול לכנות את עצמו פסיכותרפיסט ולהציע שירותים טיפוליים גם בהיעדר הכשרה מתאימה או רקע טיפולי.

במרבית המקרים, אנשי מקצוע המכנים עצמם פסיכותרפיסטים יהיו אנשי מקצוע אשר רכשו השכלה רלוונטית. אולם לאור היעדר החקיקה בתחום, כאשר פונים לטיפול מומלץ לוודא כי מדובר באנשי מקצוע אשר רכשו השכלה פורמלית בתחום הטיפול אותו הם מציעים.

מתי ניתן להיעזר בפסיכותרפיסטים?

טיפול בפסיכותרפיה יכול לסייע בהתמודדויות עם מגוון קשיים מסוגים שונים, החל מהתמודדות עם הפרעות פסיכיאטריות דוגמת דיכאון, חרדה, הפרעות אכילה ועוד, ועד לסיוע בהתפתחות נפשית ורגשית, ומימוש הפוטנציאל האישי באופן מלא יותר. במובן זה, כיום חלק ניכר מהפניות אל פסיכותרפיסט או פסיכותרפטיסטית אינן רק על רקע של קשיים נפשיים או סימפטומים רגשיים מובחנים, אלא גם על לאור תחושות כלליות ופחות מוגדרות של חוסר סיפוק, תקיעות והיעדר מימוש עצמי.

טיפול בפסיכותרפיה, נעשה באמצעות שיחה, ולמטפלים בתחום מגוון כלים וגישות דרכם יכולים לטפל, בהתאם להשכלה, להכשרות שעברו ולתחום העיסוק. כך, פסיכותרפיה יכולה לסייע להתמודדות עם הפרעות מסוגים שונים, בהן למשל חרדה - באמצעות עבודה קוגניטיבית-התנהגותית אשר מוכחת כמסייעת בתחום זה. לעומת זאת, ייתכן כי אצל פסיכותרפיסט אשר נוהג לטפל בגישה אחרת, הטיפול יתמקד בחקירת העולם הרגשי של המטופל על מנת שיוכל להבין עוד על עצמו, ללא ניסיון להפחית סימפטומים ספציפיים. כך או כך, התכנית הטיפולית נבנית בהתאם למטופל, לנושאים שבגינם פנה לטיפול ולגישה הטיפולית של הפסיכותרפיסט.

בין התחומים בהם פסיכותרפיה נמצאה כמסייעת, הפרעות של דיכאון, חרדה, והתמודדות עם אירועים טראומטיים והשלכותיהם. פסיכותרפיה מסייעת גם בהתמודדות עם התמכרויות מסוגים שונים, כאשר לרוב בתחום זה הטיפול בפסיכותרפיה יתקיים לצד השגחה וליווי רפואי-שיקומי אשר מלווה את תהליך הגמילה. לצד אלו, פסיכותרפיה יכולה לסייע בהתמודדות עם קשיים בתחום הבינאישי, קשיים בתפקוד המיני, ובהתמודדות ארוכת טווח עם משברי חיים, התמודדות עם מחלות, או אבל ואובדן.

המשותף בטיפול בפסיכותרפיה בכל התחומים הללו, הוא שבכולם, הטיפול ייערך תוך יצירת קשר בין הפסיכותרפיסט והמטופל, כאשר במרכז הפגישה נמצאים השיח האישי, ההתבוננות על החוויות והקשיים, הבנה שלהם, וניסיון להפחית את הסבל והמצוקה של המטופל.

פסיכותרפיה לילדים ונוער

תקופת הילדות וההתבגרות מאופיינת לא פעם באתגרים משלה, וביתר שאת בעידן הנוכחי, בו הדור הצעיר מתמודד עם שנים של מגפה עולמית ומצב בטחוני מורכב במציאות הישראלית. קשיים אשר מקורם בהתרחשויות חיצוניות כגון אלו, נסיבות חיים, מצב משפחתי מורכב, מורכבויות בקשרים עם דמויות מרכזיות, אובדן או מאפיינים אישיותיים - כל אלו עשויים גם הם לעיתים לגרום למצוקה. כמו כן, לעיתים מצוקות אשר מקורן מולד - דוגמת אוטיזם או הפרעות קשב וריכוז, יכולים גם הם להסב מצוקה רגשית לילדים ונוער. לכל אלו יכולה לסייע פסיכותרפיה, כאשר הטיפול מותאם למצוקת הילד ולמאפייניה הייחודיים. 

הטיפול לרוב יותאם לגיל ולשלב ההתפתחותי של הילד או הנער. כך, בגיליאים מוקדמים הטיפול נעשה פעמים רבות באמצעות משחק, ובגיל ההתבגרות כבר נעשים מפגשים טיפוליים שבמכרזם טיפול באמצעות דיבור. לעיתים, כאשר מרכז הטיפול הוא הקשר שבין ההורה והילד ניתן להיעזר בטיפול דיאדי - טיפול בו נוכחים ההורה והילד יחדיו.

כאשר הטיפול ניתן לילדים ונוער, רכיב מרכזי בטיפול הוא הדרכת הורים. מאחר וההורים מהווים חלק כה משמעותי בחייהם של ילדים ומתבגרים, נהוג כי טיפול בגילאים הללו מלווה בהדרכה של ההורים. ההדרכה, תתמקד לרוב בהרחבת יכולת ההורים להבין את מצב הילד ואת הגורמים לקשייו. זאת, לצד הכוונה אקטיבית לשינויים התנהגותיים אשר יכולים להשפיע על הילד לטובה. לעיתים, במסגרת הדרכת ההורים, הם עצמם מבינים כיצד גרומים אישיותיים או רכיבים בעבר שלהם משפיעים על הילד ועל היחסים עמו.

פסיכותרפיה למבוגרים

במרכז טיפול הפסיכותרפיה אשר פסיכותרפיסטים מציעים למבוגרים עומד העיקרון המרכזי של ריפוי בדיבור. בתוך כך, קיים מגוון רחב של שיטות, גישות והתערבויות טיפוליות. לאורך השנים נערכו מאות מחקרים אשר ניסו לזהות מה היא שיטת הטיפול היעילה ביותר לקשיים רגשיים שונים, אך מחקרים אלו הצביעו שוב ושוב על כך שבמרבית המקרים לא קיים הבדל מהותי בין השיטות. למעשה, נמצא כי מידת היעילות של הטיפול אצל פסיכותרפיסט תלויה בעיקר באיכות הקשר הטיפולי שנוצר בין המטופל למטפל.

בהתאם, בוגרים המעוניינים לפנות לטיפול אצל פסיכותרפיסט יכולים לבחור בין מגוון שיטות טיפול ומטפלות: החל מטיפולים קצרי מועד הממוקדים בסימפטומים מסוימים או באירועי חיים ספציפיים, ועד לטיפולים ארוכי טווח המכוונים לרחבת המודעות העצמית, יצירת שינוי אישיותי מקיף ועיבוד חוויות עבר אשר גורמים לסימפטומים וקשיים שונים.