פילוסופיה נתפסת בדרך כלל במדע רוחני-תיאורטי, אך בשנים האחרונות התפתחו מודלים של פילוסופיה יישומית אשר יוצרים חיבור בין הישיבה הפילוסופית לבין תחומים מקצועיים שונים. ברוח זו התפתח גם המודל של ייעוץ פילוסופי.
ייעוץ פילוסופי הוא שיטת ייעוץ אשר פותחה החל משנת 1981 על ידי פילוסוף גרמני-הולנדי בשם גרד אשנבאך. אשנבאך הציע ייעוץ לאנשים אשר התמודדו עם בעיות חיים שונות, מתוך מטרה ליצור שיח בו אנשים יכולים להתבונן ולחשוב על בעיות שונות איתן הם מתמודדים בחיי היום יום. זאת, תוך שימוש בידע וחומרי קריאה מתחום הפילוסופיה. אשנבאך ייסד את 'החברה הגרמנית לייעוץ פילוסופי', ורעיון זה חלחל עם הזמן למדינות נוספות באירופה ולארצות הברית.
ייעוץ פילוסופי מבוסס על ההנחה כי הפילוסופיה מציעה דרכים שונות להבנת האדם, העולם והיחסים ביניהם. דרכים אלו אינן מהוות רק תיאוריות כלליות, אלא תפיסות עולם הניתנות לחיבור לחייו הפרטיים והיומיומיים של הנועץ, ולכן גם לבעיות, הקשיים והדילמות איתם הוא מתמודד. מעבר לכך, ייעוץ פילוסופי מניח כי פיתוח תפיסת העולם האישית של כל אדם תוכל לסייע לו לבסס יכולת התמודדות טובה יותר עם מגוון האתגרים אשר החיים מזמנים לו. בהתאם, במסגרת ייעוץ פילוסופי היועץ מלווה את הנועץ בתהליך של פיתוח וחקירה של תפיסת עולמו האישית, וביצירת חיבורים בין תפיסת העולם שהתגבשה לבין הנושאים השונים המעסיקים אותו. כחלק מתהליך זה, מושם דגש רב על האופן בו הפונה תופס ומפרש את האירועים והסיטואציות בהן הוא פוגש כחלק מחיי היום יום שלו: תפיסות, פירושים ואמונות אלו מהווים את תפיסת העולם או ה"פילוסופיה" האישית של האדם ואלו משפיעים על חווית החיים שלו.
כדי לקדם את תהליך החקירה וההתבוננות העומדים בליבו של כל ייעוץ פילוסופי, היועץ המעניק ייעוץ פילוסופי משתמש בכלים ומתודות שונים הלקוחים מתחום הפילוסופיה. לצד זאת, חשוב להדגיש כי במסגרת ייעוץ פילוסופי אמנם נעשה לא פעם שימוש בידע תיאורטי ובטקסטים פילוסופיים, אך הדגש הוא על פיתוח ה"פילוסופיה" האישית של הפונה, ולא על למידה או קבלה עיוורת של גישה פילוסופית ספציפית. בכך, ייעוץ פילוסופי מהווה אסטרטגיית ייעוץ מעצימה ומעשירה, אשר עשויה לשפר את התמודדותו של הנועץ עם אתגרי חיים שונים. בהתאם, ייעוץ פילוסופי מיושם היום לתחומי חיים שונים שביניהם העצמה לבני נוער, ייעוץ עסקי, ייעוץ אישי, ייעוץ ארגוני וכן הלאה.
ממבט ראשון, ייעוץ פילוסופי עשוי להישמע דומה מאוד למודלים שונים של טיפול פסיכולוגי: אדם המתמודד עם קושי, קונפליקט או בעיה פונה אל איש מקצוע שיסייע לו לפתח את הכלים המתאימים להתמודדות. אלא שבפועל, ייעוץ פילוסופי אינו מהווה טיפול נפשי, וחשוב מאוד שלא לפנות אל ייעוץ פילוסופי כאשר יש צורך בקבלה סיוע מקצועי בתחום הנפשי. ייעוץ פילוסופי, כאמור, מסייע לאדם להבין ולפתח את הפילוסופיה ואת תפיסת העולם האישיות שלו, ובכך עשוי לסייע לו להתמודד עם אתגרי חיים יומיומיים ומתונים. עם זאת, ייעוץ פילוסופי אינו מכוון לאבחון וטיפול בסימפטומים רגשיים של ממש, שביניהם דיכאון, חרדה, הפרעות אכילה, התמכרויות וכן הלאה. יועצים המציעים ייעוץ פילוסופי אינם בהכרח בעלי הכשרה בתחום הטיפולי ועל כן הייעוץ שהם מציעים מתאים לאנשים בריאים מתפקדים אשר אינם מתמודדים עם משברי חיים אקוטיים, אלא מעוניינים לפתח ולהעשיר את עולמם הפנימי-רוחני. לעומת זאת, טיפול פסיכולוגי מתאים לאנשים אשר מתמודדים עם קשיים רגשיים, התנהגותיים או בין אישיים אשר פוגעים בתפקודם, גורמים למצוקה רגשית או מעכבים אותם מלהשיג מטרות חיים מרכזיות (למשל, יצירת קשר זוגי או התמדה במקום עבודה לאורך זמן).
יש לציין כי לא תמיד ברור לפונים אל ייעוץ פילוסופי כי הדילמות והקונפליקטים המעסיקים אותם נובעים למעשה מקושי רגשי. כך, למשל, אדם עשוי לפנות אל ייעוץ פילוסופי מתוך רצון לחקור את תפיסת עולמו לפיה טבע האדם הוא רע במהותו, כאשר בפועל הוא זקוק לקבלת טיפול פסיכולוגי שיסייע לו להתמודד עם הדיכאון שהוא חווה לאור בדידותו וחוסר אמונו העמוק בבני אדם. לכן, במידה וקיימים ספק או התלבטות משמעותיים סביבה הבחירה בין ייעוץ פילוסופי לבין טיפול פסיכולוגי, מומלץ לפנות אל איש מקצוע בעל הכשרה קלינית (פסיכולוג קליני, פסיכותרפיסט וכד') אשר מציע גם ייעוץ פילוסופי.