תפריט נגישות
Thank you! Your submission has been received!
Oops! Something went wrong while submitting the form.

פירוש חלומות

חלומות, בין אם ברורים ובעלי נרטיב, או חסרי פשר, בין אם הם נעימים, מעניינים, משעממים או מפחידים, העסיקו את בני האדם החל משחר האנושות. לאורך השנים, בתרבויות ובתקופות שונות, התפתחו גישות מגוונות הנוגעות להסבר קיומן של חלומות ולפירוש חלומות – דרך לתקשר עם עולם אחר, לחזות את העתיד, להבין את נפש האדם או פשוט לעבד את אירועי היום.

לחלומות תפקיד מרכזי בעולם הפסיכולוגיה והטיפול הנפשי; אבי הפסיכואנליזה, זיגמונד פרויד, ראה בתהליך של פענוח חלומות כטכניקה מרכזית ויעילה במיוחד לעבודת חקר הנפש והתת מודע. גם בימינו, מטפלים רבים נעזרים בפירוש חלומות במטרה להבין טוב יותר את עולמו הפנימי של המטופל. מדוע אנו חולמים? מהן הגישות השונות לפירוש חלומות וכיצד מפרשים חלומות?

קרא עוד ...

אנשי מקצוע בתחום פירוש חלומות

<<  לרשימה המלאה

מאמרים בתחום פירוש חלומות

פירוש חלומות
חלומות חוזרים: למה זה קורה ומה המשמעות?
פירוש חלומות
דרך החלום – פירוש חלומות על ידי רונית נשר: גן חיות
דרך החלום – פירוש חלומות על ידי רונית נשר: גן חיות
פירוש חלומות
הכירו את עצמכם דרך החלומות שלכם
הכירו את עצמכם דרך החלומות שלכם
פירוש חלומות
דרך החלום – פירוש חלומות על ידי רונית נשר: נופלת לבור
פירוש חלומות
דרך החלום – פירוש חלומות על ידי רונית נשר: גן חיות
פרויד, פרעה וה-11 לספטמבר - תפקידי החלום בפסיכולוגיה
פירוש חלומות
דרך החלום – פירוש חלומות על ידי רונית נשר: על אי בודד
דרך החלום – פירוש חלומות על ידי רונית נשר: על אי בודד

מדוע אנו חולמים?

בין אם אנו זוכרים אותם ובין אם לא, כולנו חולמים מספר חלומות מדי לילה החל מגילאי הינקות המוקדמת ועד לזקנה. החלומות שלנו מהווים למעשה הזיות חושיות נורמטיביות אשר מאופיינות בחוסר ארגון, בלבול ופגיעה בהתמצאות בזמן ובמקום. מאפיינים אלו הופכים את התרחשות החלום לקטועה ומבלבלת. נוירולוגים החוקרים את המנגנונים העומדים מאחורי תופעת החלום משייכים מאפיינים אלו לירידה בתפקודם של מנגנוני בקרה ושליטה מוחיים המתרחשת בעת השינה, כך שפעולות קוגניטיביות בסיסיות המתרחשות בזמן ערות, כמו שמירה על לוגיקה, רצף ועקביות, אינן מתרחשות בחלומות.

לצד ההסבר הנוירולוגי, פסיכולוגים הצביעו על כך שאותן "קפיצות" ורפיון אסוציאטיבי מהווים מעין "תרפיה לילית" המאפשרת לנו לעבד תכנים רגשיים שונים אשר אינם נגישים למודע. כלומר, חלומות מבטאים היבטים לא מודעים בנפשנו אשר צפים על פני השטח מאחר והשינה מביאה להתרופפות מנגנוני ההגנה שלנו. התפיסה הפסיכולוגית לפיה חלומות מבטאים חלקים פחות מודעים בנפשנו היא הבסיס לרעיון של פירוש חלומות.

גישות שונות לפירוש חלומות

פירוש חלומות אינו המצאה מודרנית; העיסוק בפירוש חלומות החל כבר משחר הימים, והעסיק תרבויות שונות וקדומות, אשר ייחסו משמעות רבה לפרשנות הנסתרת של חלומות. זיגמונד פרויד, אבי הפסיכואנליזה, הוא במובנים רבים גם אביה של התפיסה המודרנית לגבי פירוש חלומות. החלום, לתפיסתו של פרויד, הוא אחד הדרכים של הנפש להתמודד עם תכנים לא מודעים ומאיימים. בשינה, מנגנוני ההגנה שלנו מתרופפים והתכנים שהודחקו באים לידי ביטוי באופן ישיר יותר. פרויד הציע כי הנפש משתמשת במנגנוני הגנה גם במסגרת חלומות, ולכן נדרשת עבודה טיפולית אנליטית לצורך חשיפת תכני החלום.

בהתאם לרעיונות אלו, פרויד הקנה משמעות רבה לתהליך של פירוש חלומות. הוא האמין כי חלומות מהווים "דרך המלך אל הלא מודע" וכי פירוש חלומות זהיר וקפדני יאפשר גישה אל חומרים מודחקים השוכנים בנפש האדם. בהתאם לכך, הוא הציע תהליך פירוש חלומות המתבסס על התבוננות באסוציאציות העולות בתגובה לתכני החלום. באמצעות התייחסות לאסוציאציות ולמשמעותן האישית עבור המטופל, ניתן להבין את הדחפים והחסכים אשר נמצאים בבסיס החלום.

לצד הדגש הרב שפרויד שם על האסוציאציות החופשיות, גישתו אל פירוש החלומות כללה התייחסות גם אל סמלים אוניברסליים. פרויד הציע כי אלמנטים מסוימים כמעט תמיד נושאים עמם משמעויות ספציפיות וכי יש להתייחס גם לאלמנטים אלו כחלק מהתהליך של פירוש חלומות. אותם סמלים אוניברסליים יפורשו על פי גישתו של פרויד באופן אינדיבידואלי, אך לפי גישתו של קרל יוסטב יונג, אשר הציע כי קיים "לא מודע קולקטיבי", התכנים העומסים בבסיס החלום אוניברסליים אף הם, והם חלק מתודעה רחבה יותר, המשותפת לכל בני האדם.

גישות שונות לפירוש חלומות, אשר פחות שמות דגש על נפש האדם ועל חלומות כאפיק לעיבוד תכנים מנטליים, נעות מהתייחסויות מעשיות יותר כלפי חלומות – ביטוי לתכנים המעסיקים אותנו בחיי היום יום באופן פחות מאורגן ומבוקר, ועד התייחסויות מיסטיות יותר – חלומות כמסר מהאל או תרבויות עתיקות המתייחסות לחלומות כאל דרך לתקשר עם נשמות וישויות נוספות.

פירוש חלומות - איך עושים את זה?

אחת הדרכים הנפוצות ביותר לפירוש חלומות היא באמצעות "מילוני חלומות", מילונים המציעים משמעויות ספציפיות לסמלים שונים בחלום ולפיהם ניתן לגבש פירוש חלומות כללי המתאים לכל חולם. עם זאת, שיטה זו מחמיצה בדרך כלל את הרובד המורכב והעמוק ביותר של החלום מאחר והיא מתמקדת במשמעותו האוניברסלית של הסמל ולא במשמעות האישית והייחודית שלו עבור החולם.

פירוש חלומות כחלק מטיפול פסיכולוגי מאפשר חקירה שיטתית ומקצועית של הרבדים האישיים והאוניברסליים של החלום גם יחד. פירוש חלומות במסגרת טיפול נפשי מאפשר הבנה רחבה ומעמיקה יותר של העולם הפנימי של החולם והיכרות עם תכנים, משאלות ודחפים לא מודעים, ועם מנגנוני הגנה לפי גישתו של פרויד. לפי גישתו של יונג, פירוש החלומות מאפשר לאדם מגע עם חלקים של עצמו שאינו מבטא מספיק. למטפלים העוסקים בכך טכניקות לחקר החלום, ללמידת האסוציאציות סביבו ולקישור בין החלום לבין תכנים מרכזיים שמביא המטופל לטיפול.

על מנת להתחיל לעסוק בפירוש חלומות, בהבנה עמוקה יותר של התוכן העולה בחלומות, הן כחלק מטיפול נפשי והן באופן עצמאי, יש מספר שלבים בפירוש חלומות:

1. לרשום חלומות מיד עם ההתעוררות.

2. להתבונן בתגובה הספונטנית לתכני החלום.

3. ניתוח האסוציאציות המתעוררות על פי מילוני חלומות או בטיפול נפשי.

4. התבוננות במשמעות האוניברסלית של סמלים ותכנים שעולים בחלום.

5. התבוננות בעיתוי החלום, בנסיבות החיים ובאירועים סמוכים.

6. השוואה לחלומות נוספים, כהתבוננות על שינוי ותנועה נפשית.