24.03.21
עליזה רוזן
זוגות מתחברים מבחירות גלויות וידועות להם אך בעיקר מבחירות לא מודעת שמייצרות פנטזיה משותפת והגנה משותפת לא מודעת.
רעיון הפנטזיה וההגנה הזוגית הוא רעיון שהתפתח בטוויסטוק בעבודה קלינית ארוכת שנים.
המושג פנטזיה משותפת התפתח מתוך תיאוריות וגישות שונות.
פרויד השתמש במושג בשתי דרכים לפחות: כמענה ומשאלה למימוש דחף לא מסופק ומאוחר יותר גם סביב רעיון הסצנה הראשונית the primal scene, שמעלה אצל הילד פחד מהפיתוי של המבוגר, פחד הסירוס וחרדת הפין. הרעיון על פנטזיה לא מודעת התפתח גם אצל ביון כ-innate perception ועוד...
אצל מלאני קליין הפך הרעיון לאחד המושגים המרכזיים בתפיסתה. קליין רואה בפנטזיות מלווה קבוע ונוכח ביום יום בכל פעולה ממש מתחילת החיים. דעות ותפיסות על העולם מתחילים להתגבש סביב התרחשויות והתנסויות כמעין סיפורים שנבנים ומכאן מתגבשת תפיסה, אמונה או חוויה. זוהי דרך להסביר לעצמנו מה קורה לנו.
קליין רואה את הפנטזיה כמקבילה וזהה למחשבה או רגש מתוך עבודתה עם ילדים שמונעים ופועלים מתוך הדחף ולא מתוך מחשבה רציונלית. השפעת העולם הפנימי על הבנת המציאות נוכחת באותה מידה בה המציאות משפיעה על יצירת אמונות ותפיסות בעולם הפנימי. כלומר הזנה הדדית.
ההכרה בעולם פנימי מפעיל, התגבשה כמטרה טיפולית דינמית במטרה שפנטזיה לא מודעת תהפוך למחשבה מודעת.
בפסיכותרפיה לזוגות - לב הטיפול הוא חיפוש וזיהוי פנטזיה משותפת לא מודעת והגנה משותפת של הזוג. זוהי הדרך של המטפלת להתחקות אחר הלא מודע הזוגי, להבין את עולמם הפנימי ולזהות את מערכת ההגנות שלהם.
רוני והראל - הכירו באפליקציה. לשניהם השכלה אקדמית, קריירה מקצועית מתפתחת ויציבה ורצון משותף ברור להקים משפחה. הרצון המשותף יחד עם משיכה ותשוקה חיבר ביניהם. התואר והקריירה סימנו מסלול בחירות דומה שנתן להם ביטחון בעתיד ומכאן עלה רצון משותף לממש את הקשר למרות ואולי גם בגלל אכזבות קודמות וניסיונות קודמים שלא צלחו. הראל הבטיח לרוני לעשות אותה מאושרת מתוך אמונה שבכך הוא הופך עצמו לבן זוג טוב יותר מאביו שעזב את אימו ואותו כשהראל היה בגיל ההתבגרות.
רוני – בת אמצעית למשפחה של אקדמאים קרייריסטים, ילדת מפתח טיפוסית, עצמאית, דעתנית אך 'נטושה' כפי שהגדירה את עצמה, ראתה את בהראל זכייה בפיס. הפנטזיה המשותפת על זוגיות בה הגבר מציל את האישה, או בשפת הפנטזיות שניהם יחיו מעתה ועד עולם באושר ועושר.
הראל, כילד נטוש בעצמו, מבקש לרפא את הפצע שלו דרך ריפוי הפצע של רוני והתעלמות מהפצע שלו. מות אחיו לפני כשלוש שנים זעזע את עולמו של הראל ועורר בו הבנה שהוא ספק השירותים של רוני ושבכל השנים היא רואה בו 'מובן מאילו ולא רואה אותו'. הראל פנה לטיפול אישי והחל להתמרד ולבקר את רוני בדרך שהרחיקה ביניהם.
רוני שקיבלה הבטחה לאהבה ללא תנאים, חוותה את הראל כתובעני, תוקפני ואגואיסט. הפנטזיה הלא מודעת יצרה עולם אוטופי ולא אפשרי. ההגנה המשותפת הייתה דרישה תוקפנית או התרחקות והימנעות fight – flight.
בחירת בן זוג מושתת על פנטזיה לא מודעת של אחד שפוגשת פנטזיה לא מודעת של השני – כך נוצרת הברית הזוגית שיוצרת יחד פנטזיה משותפת לא מודעת. 1+1+יחסים = שילוש בזוגיות - צורכי החסך והרעב הרגשי נוכחים כמשאלה שהזוגיות ובן הזוג יספקו.
במרחב הטיפולי, נוצר מרחב רגשי לכל אחד מבני הזוג ונוצרת האפשרות ליצירת פנטזיה משותפת חדשה שתתמוך בזוגיות - golden fantasy.
על המטפלת - עליזה רוזן
עליזה רוזן M.A, מומחית ובעלת ניסיון בפסיכותרפיה אישית, זוגית וקבוצתית. מדריכה אנשי מקצוע בתחום בריאות הנפש ומלמדת במכללות בתוכניות טיפול שונות. קליניקה פרטית ברמת השרון, בשנים האחרונות מטפלת, חוקרת וכותבת על זוגיות, חשיבותה, הבעייתיות המובנית בה וכן על חשיבות הטיפול הזוגי הפסיכואנליטי לטובת ההתפתחות של הזוג והזוגיות.