מגבלות פיסיות או נפשיות, הנובעות מגורמים מולדים או מאירועי חיים (תאונות, פציעות, אירועים רפואיים), משפיעות באופן מקיף על תפקודו ורווחתו הנפשית של הפרט. פסיכולוגיה שיקומית היא תחום שהתפתח בעשורים האחרונים במטרה להכשיר פסיכולוגים במתן שירותי אבחון וטיפול לאנשים המתמודדים עם מגבלות מסוגים שונים, במטרה לשפר את רווחתם הנפשית ולסייע להם להתמודד עם קשיים התפקודיים והרגשיים הנלווים למגבלתם.
פסיכולוג מתמחה בפסיכולוגיה שיקומית הוא פסיכולוג אשר סיים לימודי תואר שני לפחות בתחום של פסיכולוגיה שיקומית, נמצא במהלך או אחרי תקופת התמחותו המעשית, אך עדיין לא ניגש לבחינת המומחיות המקנה לו את הזכות לכנות את עצמו פסיכולוג שיקומי מומחה.
הכשרתו של פסיכולוג מתמחה בפסיכולוגיה שיקומית מכוונת להכשיר אותו לסייע לאנשים המתמודדים עם מגבלות פיסיות או נפשיות הפוגעות בתפקודם. בהתאם, הכשרתו של פסיכולוג מתמחה בפסיכולוגיה שיקומית כוללת הן לימודי פסיכולוגיה קלאסיים הכוללים לימודי אישיות, התפתחות, פסיכופתולוגיה, שיטות אבחון והתערבות וכד', והן לימודים הנוגעים בתחום הפסיכו-שיקומי כמו נוירופסיכולוגיה שיקומית, אבחון כישורים, התערבויות משפחתיות-שיקומיות וכן הלאה.
פסיכולוג מתמחה בפסיכולוגיה שיקומית יכול להציע את שירותיו במסגרת פרטית, אך במרבית המקרים יהווה חלק מהצוות המטפל במוסדות שיקומיים שונים שביניהם בתי חולים, מוסדות ומכוני שיקום, בתי כלא, מוסדות גמילה, מוסדות חינוך מיוחד, מגורים לבעלי הפרעות התפתחותיות ועוד.
במרבית המקרים, שירותיו של פסיכולוג מתמחה בפסיכולוגיה שיקומית נדרשים באחד מהמצבים הבאים:
אבחון וטיפול במצבי מגבלה כרונית: מגבלות ונכויות פיסיות, הפרעות התפתחותיות מולדות (אוטיזם, פיגור וכד'), הפרעות נפשיות (סכיזופרניה, דיכאון כרוני) ומחלות פיסיות כרוניות מלוות פעמים רבות בפגיעה תפקודית משמעותית המלווה גם בפגיעה באיכות החיים, תחושת הסיפוק והרווחה הנפשית הכללית. בהתאם, פסיכולוג מתמחה בפסיכולוגיה שיקומית יכול לסייע בבניית תכניות שיקומיות-טיפוליות לאנשים המתמודדים עם מגבלה, להנחות צוותים טיפוליים העובדים עם אנשים המתמודדים עם מגבלה ולהציע טיפול פרטני הממוקד בשיפור רווחתו הנפשית של האדם ובקידום תהליכים של רכישת מיומנויות תפקודיות וחברתיות אשר יאפשרו לאדם לנהל חיים מספקים יותר על אף מגבלתו.
פסיכולוג מתמחה בפסיכולוגיה שיקומית יכול גם להציע שירותי ייעוץ והדרכה לבני משפחותיהם של הסובלים ממגבלות. מגבלה פיסית או נפשית כרונית של בן משפחה משפיעה על המערך המשפחתי כולו ובהתאם, פסיכולוג מתמחה בפסיכולוגיה שיקומית יכול להציע שירותי הדרכת הורים להורים לילד עם בעיה התפתחותית מולדת, טיפול משפחתי למשפחה המתמודדת עם קשיים לאור מחלה כרונית של ילד או הדרכה להורים המעוניינים לסייע לילד מתבגרת עם מגבלה פיסית או נפשית לבסס אוטונומיה ועצמאות למרות מגבלותיה.
יש לציין כי פסיכולוג מתמחה בפסיכולוגיה שיקומית עשוי להציע שירותי טיפול ואבחון שיקומיים גם לאנשים אשר מגבלותיהם התפקודיות אינן נובעות ממגבלה פיסית או נפשית, אלא משילוב בין גורמים סביבתיים וחיצוניים המקשים על האדם לתפקד באופן מסתגל. לדוגמה, פסיכולוג מתמחה בפסיכולוגיה שיקומית עשוי להציע שירותי אבחון וטיפול במסגרות כליאה המכוונות להנעת תהליכי שיקום של עבריינים במטרה לאפשר להם השתלבות חברתית טובה יותר.
טיפול במצבי משבר על רקע פגיעה תפקודית: אירועי חיים שונים שביניהם תאונות, פציעות, מצבים רפואיים (שבץ, התקף לב) וכן הלאה עלולים להביא לפגיעה משמעותית בתפקודם של אנשים אשר תפקדו באופן תקין לגמרי לפני הפגיעה. אירועים מסוג זה מטלטלים את האדם ואת בני משפחתו ומצריכים בדרך כלל תהליכי הסתגלות מורכבים וממושכים. בהתאם, פסיכולוג מתמחה בפסיכולוגיה שיקומית עשוי להציע לאדם הנפגע ולבני משפחתו שירותים טיפוליים-שיקומיים שונים המכוונים לעיבוד הפגיעה, השלמה עם השלכותיה וחזרה לתפקוד תקין, מסתגל ומספק למרות המגבלות החדשות. כך, למשל, פסיכולוג מתמחה בפסיכולוגיה שיקומית עשוי להציע טיפול נפשי לאדם המתמודד עם חרדה, דיכאון או פגיעה בערך העצמי לאור הפיכתו לנכה, להדריך וללוות את בני משפחתו של אדם שיכולותיו נפגעו בעקבות תאונה או אירוע מוחי ולבנות תכנית שיקומית-טיפולית בשיתוף עם הצוות הרפואי המעורב בתהליכי השיקום.