פסיכולוגיה שיקומית היא אחד מענפי הפסיכולוגיה אשר מתמקד באבחון וטיפול באנשים המתמודדים עם מגבלות הנובעות מבעיות פיסיות, תפקודיות או שיקומיות, פתאומיות או כרוניות. פסיכולוג שיקומי הוא איש מקצוע אשר סיים לפחות תואר שני בפסיכולוגיה והתמחה באבחון וטיפול בקשיים התפקודיים והרגשיים הנובעים ממצבים אלו.
פסיכולוג שיקומי עשויים להציע את שירותיו הן באופן פרטי והן במסגרת בתי חולים או מוסדות שיקומיים וטיפוליים. הפנייה אל פסיכולוג שיקומי נעשית בדרך כלל על רקע אחד משני המצבים הבאים:
מגבלה כרונית: נכויות, מגבלות פיסיות, הפרעות התפתחותיות מולדות (פיגור, אוטיזם) הפרעות נפשיות ומחלות פיסיות כרוניות עשויות להביא לפגיעה תפקודית משמעותית המלווה בתחושות של תסכול, חוסר סיפוק ולעתים אף רמות גבוהות של דיכאון או חרדה. טיפול אצל פסיכולוג שיקומי במקרים אלו יכלול התייחסות לקשיים התפקודיים והרגשיים הנובעים ממגבלתו של האדם, מתוך מטרה לשפר את תפקודו ואת רווחתו הנפשית. סוג ההתערבויות הטיפוליות אשר פסיכולוג שיקומי עשוי להשתמש בהן הוא מגוון מאוד, ומותאם לצרכיו של המטופל. כך, למשל, פסיכולוג שיקומי עשוי להציע ייעוץ מערכתי לצוותים טיפוליים בהוסטלים לאנשים המתמודדים עם פיגור או אוטיזם, שירותי פסיכותרפיה ו/או לימוד מיומנויות חברתיות לילדים המתמודדים עם הפרעות על ספקטרום האוטיזם, הדרכת הורים לילדים המתמודדים עם נכויות מולדות וכן הלאה. כמו כן, פסיכולוג שיקומי עשוי להציע לאדם בריא בנפשו המתמודד עם נכות פיסית טיפול פסיכולוגי אשר יכוון לשיפור הדימוי העצמי, שיפור המיומנויות הבין אישיות, התמודדות עם קשיים רגשיים הקשורים במגבלה הפיסית (למשל, קושי של נער מתבגר לבסס עצמאות ואוטונומיה על רקע מגבלה פיסית המגבירה את תלותו בהוריו) וכן הלאה.
פסיכולוג שיקומי עשוי לעבוד גם עם אנשים אשר מגבלתם התפקודית אינה נובעת ממגבלה פיסית או נפשית אלא מנסיבות ובחירות חיים אשר לא אפשרו להם לרכוש יכולת תפקודית מסתגלת ונורמטיבית. תחת קטגוריה זו נכללים עבריינים, נוער בסיכון ואנשים המתמודדים עם התמכרויות ממושכות לחומרים פסיכו אקטיביים. במצבים אלו, פסיכולוג שיקומי יכול להציע שירותי טיפול פסיכולוגי רלוונטיים ועבודה בתיאום עם מערכות הכליאה, הגמילה או השיקום בהן האדם שוהה.
משבר על רקע פגיעה תפקודית: תאונות, אירועים מוחיים, פציעות, פגיעות ראש ואירועים דומים עשויים להביא לאובדן יכולות תפקודיות ולשינויים פיסיים משמעותיים. מרבית האנשים אשר היו בריאים ומתפקדים קודם לאירוע חווים שינויים אלו כאירועים מטלטלים המלווים בחוויה של אובדן ובחששות משמעותיים לגבי השפעת הפגיעה על אורח החיים והאפשרויות העתידיות. כך, למשל, גבר צעיר אשר מתמודד עם קטיעת איבר או מעבר לכיסא גלגלים בעקבות תאונת דרכים עשוי לחוות חששות רבים לגבי יכולתו למצוא זוגיות ולהמשיך במסלול הקריירה שלו, ולחוות פגיעה משמעותית בערך העצמי. במקרים אלו, פסיכולוג שיקומי יסייע בתהליך עיבוד האובדן ומשמעויותיו ויסייע למטופל לקבל את עצמו ולנהל חיים מספקים עם מגבלותיו. בחלק ממקרים אלו, עבודתו של פסיכולוג שיקומי תכלול גם עבודה עם גורמים נוספים המעורבים בתהליך השיקומי-טיפולי. למשל, פסיכולוג שיקומי יכול להציע הדרכה לבני משפחתו של המטופל אשר תסייע להם ללוות אותו ולתמוך בו.
הכשרתו של פסיכולוג שיקומי כוללת לימודי תואר שני בפסיכולוגיה והתמחות שיקומית המתקיימת במוסדות שיקומיים-טיפוליים שונים. במסגרת לימודיו, פסיכולוג שיקומי ירכוש ידע בתחומי ידע פסיכולוגיים "קלאסיים" (אישיות, פסיכופתולוגיה, הפרעות נפשיות וכן הלאה), שיטות התערבות טיפולית ופסיכותרפיה, נוירופסיכולוגיה ונושאים נוספים הנוגעים לחיבור בין קשיים רגשיים ונפשיים לבין מצבים פיסיים שונים. הכשרתו של פסיכולוג שיקומי מאפשרת לו להציע שירותי אבחון וטיפול בבתי חולים, בתי כלא, מוסדות גמילה, מכונים שיקומיים, מוסדות חינוך, טיפול ומגורים לבלי הפרעות התפתחותיות ועוד.