בחברה המערבית, תחום הקריירה מהווה היבט חשוב ומרכזי בחייהם של מרבית הבוגרים: חלק ניכר משעות היום עובר עלינו במקום העבודה, הזהות האישית שלנו מבוססת במידה רבה גם על זהותנו המקצועית ומקום העבודה מהווה לא פעם גם מוקד חברתי מרכזי ומשמעותי בחיינו. בהתאם, בעשורים האחרונים התפתח התחום של פסיכולוגיה תעסוקתית- ענף של הפסיכולוגיה אשר מתמקד בקשר בין אישיותו ועולמו הפנימי של האדם לבין המערכת התעסוקתית.
פסיכולוג תעסוקתי הוא פסיכולוג אשר הכשרתו והתמחותו מאפשרות לו לעסוק בהיבטים יישומיים הנוגעים לקשר בין גורמים פסיכולוגיים ואישיותיים לבין הסתגלות ותפקוד במקומות עבודה. כך, פסיכולוג תעסוקתי עוסק בתחומים שונים אשר מכוונים ליצירת התאמה טובה בין האדם לבין סביבתו התעסוקתית, תוך התמקדות הן בפרט ובתהליכים הפסיכולוגיים הרלוונטיים לרווחתו והתקדמותו האישית, והן בתפקודם של ארגונים ומערכות. בהיבט המכוון לפרט, פסיכולוג תעסוקתי יסייע בהיבטים כבחירת מקום עבודה המתאים לאדם, שיפור יכולות החיוניות לקידום הקריירה (למשל, מיומנויות ניהול), קידום מנהיגות, התמודדות עם שחיקה וכן הלאה. ברמה הארגונית, פסיכולוג תעסוקתי ילווה ארגונים ומקומות תעסוקה בתהליכי בחירת עובדים, הנעת שינויים ארגוניים, קידום תהליכי ייעול ושיפור התפקוד הארגוני וכן הלאה. כלומר, פסיכולוג תעסוקתי פוגש בעבודתו את שני הצדדים של המערכת התעסוקתית- הפרט והארגון- ומציע מגוון רחב של התערבויות אבחוניות, ייעוציות ולעתים גם טיפוליות אשר מכוונות לסייע ביצירת התאמה מיטבית בין שני הצדדים, אשר תתרום לרווחתם ההדדית.
בפועל, עבודתו של פסיכולוג תעסוקתי נוגעת לארבעה תחומים מרכזיים:
מיון והערכת עובדים: היבט זה מתייחס להערכת עובדים וביצוע תהליכי אבחון ומיון אשר מאפשרים לארגון לבחור את העובדים המתאימים ביותר לצרכיו. כחלק מתהליך זה, פסיכולוג תעסוקתי יכול ללוות מרכזי הערכת עובדים ולהתלוות לראיונות של מועמדים לתפקידים בכירים. זאת, במטרה שהיכרותו של הפסיכולוג התעסוקתי עם הארגון, עם הכישורים המקצועיים והאישיותיים הנדרשים לתפקיד הספציפי, ועם גורמים פסיכולוגיים רלוונטיים יאפשרו לו לסייע בבחירת המועמדים המתאימים ביותר.
ייעוץ תעסוקתי: חלק משמעותי בעבודתו של פסיכולוג תעסוקתי הוא ביצוע ייעוץ קריירה לצעירים המתלבטים לגבי בחירת תחום לימודים או תעסוקה ולבוגרים המתלבטים לגבי המשך דרכם במסלול הקריירה בו בחרו ו/או לגבי שינוי קריירה. ייעוץ קריירה אצל פסיכולוג תעסוקתי מסייע לפונה להכיר באופן מעמיק את צרכיו, כישוריו ומגבלותיו, ומספק לו מידע על כיווני קריירה אפשריים, וכך מאפשר בחירה מקצועית מושכלת המתאימה לצרכיו האישיים-תעסוקתיים של האדם.
ייעוץ ארגוני: ייעוץ ארגוני הוא פן בעבודת הפסיכולוג התעסוקתי הממוקד בהבנת תהליכים ארגוניים ומתן ייעוץ המכוון לשיפור וייעול תהליכים אלו. במסגרת ייעוץ ארגוני, פסיכולוג תעסוקתי יאבחן את צרכי הארגון ואת הגורמים המעכבים את יעילותו או צמיחתו, וייעץ למובילי הארגון כיצד להתמודד עם היבטים אלו. במסגרת הייעוץ, פסיכולוג תעסוקתי יכול לסייע בהיבטים כקידום רווחתם של העובדים, העלאת ושימור מוטיבציה, פתרון קונפליקטים, יצירת תקשורת אפקטיבית בין העובדים להנהלה, עידוד מנהיגות, הנעת וליווי תהליכי שינוי ארגוניים וכן הלאה. כחלק מתהליך זה, פסיכולוג תעסוקתי עשוי להציע סדנאות וייעוצים אישיים המכוונים לליווי צוותים, פיתוח מנהלים וכן הלאה.
פסיכולוגיה של הנדסת אנוש: פסיכולוג תעסוקתי עשוי לעסוק גם בהתאמת מערכות טכנולוגיות לצרכיהם הפיסיים והפסיכולוגיים של העובדים. פסיכולוג תעסוקתי העוסק בתחום זה יעבוד לצד אנשי מקצוע נוספים (מהנדסים, רופאים, מעצבים) במטרה לעצב סביבת עבודה אשר תשמור על ביטחונו ורווחתו של העובד במסגרת עבודתו עם אמצעים טכנולוגיים שונים.