תפריט נגישות
Thank you! Your submission has been received!
Oops! Something went wrong while submitting the form.

הכנה לפרישה

בסביבות גיל שלושים, כאשר אנחנו מנסים לתמרן בין זוגיות, קריירה וילדים, פרישה מהעבודה ויציאה לפנסיה יכולה להיראות כמו חלום רחוק וטוב. אך בפועל, פרישה מהעבודה עקב הגעה לגיל פנסיה או מסיבות אחרות, היא שינוי משמעותי שלא תמיד קל להתמודד איתו.

קרא עוד ...

אנשי מקצוע בתחום הכנה לפרישה

<<  לרשימה המלאה

מאמרים בתחום הכנה לפרישה

הכנה לפרישה
הרהורים מחדר הטיפולים בגיל 90: קשיים רגשיים וטיפול פסיכולוגי בגיל מבוגר
הכנה לפרישה
שעון זהב או שעון חול? - תהליך ומשמעות הפרישה מהעבודה
שעון זהב או שעון חול? - תהליך ומשמעות הפרישה מהעבודה
הכנה לפרישה
זקנה חיונית - התמודדות עם שינויי הגיל השלישי
זקנה חיונית - התמודדות עם שינויי הגיל השלישי

פנים רבות לפרישה

בחברה המערבית חלק ניכר משעות היום עוברות עלינו במקום העבודה ובהתאם, מקום העבודה מהווה עבור רבים מאיתנו לא רק מקור הכנסה אלא גם מקור עניין ותעסוקה, מוקד חברתי והיבט דרכו אנו מגדירים וחווים את עצמנו. בהתאם, פרישה מהעבודה נחווית פעמים רבות לא רק כמקור להקלה וירידה בעומס אלא גם כשינוי המלווה בחששות רבים. כך, למשל, רבים מהפורשים תוהים כיצד ימלאו את שעות הפנאי, האם וכיצד יוכלו לקיים אינטראקציות חברתיות וכיצד תשפיע פרישתם על המערכת הזוגית ו/או המשפחתית. בהתאם להכרה ההולכת ומתבססת בכך שפרישה מהווה שינוי חיים משמעותי, ארגונים רבים יוזמים סדנאות הכנה לפרישה אשר מאפשרות לעובדים על סף פרישה לזהות גורמי קושי עתידיים אפשריים ולהיערך לקראתם. 

הכנה לפרישה – איך עושים את זה?  

אנשים רבים מחכים למנוחה, השלווה ושעות הפנאי הארוכות שלאחר הפרישה אך למרבה הצער- מעריכים באופן שגוי את יכולתם ליהנות מהם. כך, למשל, רבים מהפורשים החולמים לאורך שנים על מנוחה אינם מזהים עד כמה למעשה הם זקוקים לפעילות, וזוגות רבים מופתעים לגלות פערים משמעותיים בציפיותיהם לגבי הזמן הזוגי שלאחר הפרישה. לכן, הכנה לפרישה היא תהליך משמעותי ביותר שכדאי להקדיש לו מחשבה בתקופה שלפני הפרישה.

להלן מספר טיפים שיכולים לסייע בתהליך של הכנה לפרישה:

דע את עצמך: שאל את עצמך איזה מין אדם אתה ומה אתה אוהב לעשות עם הזמן הפנוי שלך: האם אתה באמת נהנה ממונחה ממושכת, או זקוק לגרייה ופעילות? במידה ואתה זקוק לפעילות, האם אתה זקוק לפעילויות שימלאו את יומך עד אפס מקום, או שפעילות אחת ביום מספיקה לך? בהתאם להכרותך עם עצמך, נסה להיערך מראש ולבחור פעילויות מתאימות.

הכן מראש אפשרויות לפעילויות: גם אם נדמה לך שאחרי הפרידה תרצה רק לנוח, כדאי להכין מראש "תוכנית מגירה" למקרה שתגלה שאתה זקוק ליותר פעילויות מכפי שאתה מעריך. הירשם לקורס, פעילות ספורטיבית או סדרת קונצרטים שיכולים למלא את זמנך.

הכן מראש אפשרויות לאינטראקציות חברתיות: בדומה לצורך בהכנת "תכנית מגירה" לפעילויות, כדאי להכין גם "תכנית מגירה" לאינטראקציות חברתיות. חלק מהפורשים מגלים רק לאחר הפרישה עד כמה אותן "שיחות מסדרון" היו יקרות להן, וחווים תחושות קשות של בדידות לאחר הפרישה. לכן, כדי להיערך מראש: להירשם לפעילויות המערבות אינטראקציות בין אישיות, לחדש או לחזק קשרים חברתיים ולמצוא מקום התנדבות המערב אינטראקציות חברתיות.

תאם ציפיות עם האנשים איתם אתה מתכונן לבלות לאחר הפרישה: מתכנן "ירח דבש" שני, זמן איכות עם הנכד המתבגר או הגעה פעמיים בשבוע לילדים? נהדר, אבל כדאי לבדוק שהתוכניות שלך מתאימות גם לצד השני. ערוך תיאום ציפיות מראש עם בני משפחה וחברים, כדי לא לחוות עימותים ואכזבות סביב פערי ציפיות.

סיוע מקצועי סביב הכנה לפרישה

חלק מהעומדים לקראת פרישה מרגישים מראש כי הפרישה מעוררת בהם גם חששות ותהיות. במקרים אלו ניתן לפנות עוד לפני הפרישה אל טיפול פסיכולוגי אשר יאפשר עיבוד של הקשיים והיערכות אליהם. במסגרת טיפול פסיכולוגי המתקיים סביב הכנה לפרישה ניתן להתבונן לעומק בתחושות ובחששות המתעוררים לקראת הפרישה ולבחון את הגורמים להם. כך, למשל, מנהל בכיר עשוי לחשוש מאובדן תחושות המשמעות והמרכזיות, אדם ללא משפחה עשוי לחשוש מהבדידות שלאחר עזיבת מקום העבודה ואדם המתמודד עם קשיים זוגיים עלול להרגיש כי האינטנסיביות הזוגית תחמיר את הקשיים.

מלבד להתבוננות בגורמים לקושי, הכנה לפרישה תכלול, במידת הצורך, טיפול בסימפטומים רגשיים המתעוררים סביב הפרישה המתקרבת (למשל, סימפטומים של חרדה, דיכאון וכד'). כמו כן, הכנה לפרישה תכלול זיהוי צרכים וליווי של המטופל בהיערכותו לחיים שאחרי הפרישה. כך, למשל, במסגרת הכנה לפרישה ניתן יהיה לחזק מיומנויות בין אישיות, להיערך לתיאום ציפיות עם בני משפחה ולחשוב על אפשרויות שיקלו על תהליך ההסתגלות לחיים שלאחר הפרישה.