בראשית ימיו הטיפול הפסיכולוגי התבסס על שיחה בלבד, אך עם השנים הלכה והתבססה ההבנה כי הערוץ המילולי אינו ערוץ התקשורת המתאים ביותר לחלק מהמטופלים. בהתאם, הלכו והתפתחו שיטות טיפול אשר מבוססות על בניית מסגרת בה המטופל יכול להביע את רגשותיו ואת חוויותיו באמצעים לא מילוליים. שיטות אלו כוללות טיפולים כטיפול הנעזר בבע"ח, טיפול בטבע ובאתגר וכמובן - מגוון טיפולים באמנויות הכוללים טיפול במוסיקה, טיפול באמנות חזותית, טיפול בתנועה, ביבליותרפיה, טיפול בתנועה ופסיכודרמה.
בדומה לכל שיטה אחרת של טיפול באמנויות, טיפול במוסיקה מבוסס על ההנחה כי הערוץ המילולי אינו הערוץ האידיאלי עבור כל המטופלים. חלק מהמטופלים מתקשים להביע את רגשותיהם באופן מילולי ולתת מילים לנושאים המטרידים אותם, ועל כן הם מתקשים להפיק את המירב מהטיפול הסטנדרטי.
טיפול במוסיקה הוא טיפול המכוון ליצירת מסגרת בה המטופל יוכל לבטא דרך המוסיקה את הרגשות והתכנים נטולי המילים. זאת, כאשר המטפל מלווה אותו ומסייע לו לתת מילים לחוויות אותן הוא מביע דרך המוסיקה. כך, למשל, במסגרת טיפול במוסיקה המטפל עשוי לזהות כי דרך תיפוף סוער המטופל מביע רגשות של כעס ולסייע לו לשייך רגשות אלו לחוויות שונות מעסיקות אותו. כך, טיפול במוסיקה מאפשר הן ביטוי ופורקן רגשי והן הבנה טובה יותר של העולם הפנימי.
חשוב לציין כי טיפול במוסיקה אינו מתאים רק לאנשים המתקשים לבטא חוויות במילים: בחלק מהמקרים המטופל שולט היטב בערוץ המילולי אך חש כי ביטוי מוסיקלי יאפשר לו לבטא רגשת אחרים באופן רגשי וחי יותר.