תפריט נגישות
Thank you! Your submission has been received!
Oops! Something went wrong while submitting the form.

טיפול במצבי אבל ושכול

אובדן של אדם קרוב, בן אם מדובר בילד, הורה, בן זוג, בן משפחה או חבר קרוב הוא אובדן קשה אשר מצריך התמודדות נפשית הכוללת תהליכים של עיבוד האבל, שיקום ומציאת הטעם בחיים מחדש. טיפול במצבי אבל ושכול הוא טיפול פסיכולוגי אשר מכוון לסייע לאנשים אשר מתמודדים עם אובדן ומרגישים צורך בליווי וסיוע בתהליך ההתמודדות.

קרא עוד ...

אנשי מקצוע בתחום טיפול במצבי אבל ושכול

<<  לרשימה המלאה

מאמרים בתחום טיפול במצבי אבל ושכול

טיפול במצבי אבל ושכול
אבל בצל וירוס הקורונה: נפרדים בעידן הריחוק החברתי
טיפול במצבי אבל ושכול
מחושך לאור, בכל דור ודור: האם ניתן לחגוג את פסח בזמן מלחמה?
מחושך לאור, בכל דור ודור: האם ניתן לחגוג את פסח בזמן מלחמה?
טיפול במצבי אבל ושכול
פגישה עם הגרוע מכל - תהליך ההתמודדות עם אבל
פגישה עם הגרוע מכל - תהליך ההתמודדות עם אבל
טיפול במצבי אבל ושכול
אובדן בזמן מלחמה: כיצד לבשר בשורה מרה?
טיפול במצבי אבל ושכול
מחושך לאור, בכל דור ודור: האם ניתן לחגוג את פסח בזמן מלחמה?
איך מתמודדים עם מוות?
טיפול במצבי אבל ושכול
לנצח אחי - התמודדותם של אחים שכולים
לנצח אחי - התמודדותם של אחים שכולים

התמודדות עם אובדן

אובדן של אדם קרוב, בין הוא פתאומי ובין אם הוא צפוי (למשל, פטירה בגיל זקנה או לאחר מחלה ממושכת), הוא חוויה מטלטלת ביותר. האדם אשר חווה אובדן מתמודד פעמים רבות לא רק עם הכאב והגעגוע אלא גם אם היבטים כשינוי סטטוס (למשל, מנשואה לאלמנה או מאדם שיש לו לפחות הורה אחד ליתום) ושינויים בשגרת היום יום (למשל, שינויים הנלווים להפיכה למפרנס והורה יחיד). אל שינויים אלו עשויות להתלוות תחושות קשות של חרדה, עצב, דאגה מפני העתיד ולעתים אף כעס על הנפטר ש"נטש" או תחושות אשמה על היעדר האפשרות להצילו ולהגן עליו (במיוחד במקרים של פטירה בטרם עת). במקרים מסוימים מותו של האדם הקרוב אף מציף ומעורר תחושות ורגשות אשר נותרו חבויים במהלך התמודדות וה"הכנה" לאובדן. כך, למשל, מותו של הורה זקן עלול להפגיש את הילד הבוגר המתאבל, לעתים לראשונה בחייו, עם תחושות הזעם והאכזבה מתפקודו של ההורה. בדומה, פטירה של ילד לאחר מחלה ממושכת במהלכה המשפחה כולה היתה מגויסת לטיפול בו עשויה להפגיש את ההורים עם הריחוק, התסכולים והשחיקה הזוגית אשר הצטברו בשנים הקשות של התמסרות להתמודדות עם המחלה.
כלומר, לכל אובדן יש פוטנציאל לעורר היבטים רגשיים אשר חורגים מההתמודדות הקשה ממילא עם הכאב, הצער והגעגוע. בהתאם, טיפול במצבי אבל ושכול הוא טיפול פסיכולוגי אשר מכוון לסייע בהתמודדות עם ההיבטים היומיומיים והרגשיים הקשורים באובדן.

טיפול במצבי אבל ושכול – מתי ולמה פונים?

אנשים אשר חוו אובדן משמעותי לא תמיד מרגישים שאכן יש צורך בפנייה אל טיפול פסיכולוגי: הטיפול הרי לא יוכל להחזיר את האדם האבוד ולהעלים את הכאב על אובדנו ובכל מקרה - טבעי להרגיש רע ולהיות עצוב לאחר אובדן, לא? התלבטויות אלו נכונות במידה מסוימת: אנשים רבים אכן צולחים בכוחות עצמם את ההתמודדות עם האובדן, ומצליחים להיעזר במשאבים הסביבתיים (משפחה, חברים, מקום העבודה) כדי להשתקם. לכן, ההחלטה האם לפנות אל טיפול במצבי אבל ושכול מבוססת במידה רבה על תחושה סובייקטיבית ועל רצונו האישי של האדם.

יחד עם זאת, מספר היבטים עשויים להצביע על כך שיש צורך בפנייה אל טיפול במצבי אבל ושכול:

מצוקה עוצמתית מתמשכת, ללא שיפור ניכר: ההתמודדות עם אובדן היא התמודדות הדרגתית אשר כוללת בדרך כלל התקדמויות ונסיגות. עם זאת, קיימת ציפייה שלאורך זמן יחולו שיפור מסוים בהרגשתו של האדם ועלייה בתחושת העניין שלו בחיים. במידה ומגמה זו אינה מתקיימת, כדאי לשקול פנייה אל טיפול במצבי אבל ושכול. כמו כן, מומלץ לפנות אל טיפול במצבי אבל ושכול כאשר האובדן מלווה בהופעת סימפטומים פסיכיאטריים של דיכאון, חרדה, הפרעות אכילה וכן הלאה.

פגיעה תפקודית משמעותית: פגיעה מסוימת באנרגיות, העניין ושמחת החיים היא תגובה טבעית לאובדן משמעותי, אך כאשר האדם המתאבל אינו מצליח לחזור לתפקוד תעסוקתי או הורי, מומלץ לפנות אל טיפול במצבי אבל ושכול.

תחושות בולטות של אשמה וכעס: תחושות אלו עשויות להעיד על מורכבותו של תהליך האבל איתו האדם מתמודד, ולכן עשויות לאותת על הצורך בפניי אל טיפול במצבי אבל ושכול.

היעדר מערכת תמיכה: מערכת תמיכה חברתית משמעותית היא אחד הגורמים המסייעים ביותר לתהליכי התמודדות עם אבל. במידה ומערכת מסוג זה נעדרת, טיפול במצבי אבל ושכול עשוי למלא תפקיד מרכזי של מתן תמיכה בתקופה הקשה של האבל.

טיפול במצבי אבל ושכול

לאור מורכבותם של תהליכי אבל ושכול וההשלכות השונות שעשויות להיות להם על אנשים שונים ובמצבים שונים, טיפול במצבי אבל ושכול יכול לסייע במספר דרכים.
ראשית, טיפול במצבי אבל ושכול מציע ליחידים, זוגות או משפחות אשר חוו אובדן תמיכה ומתן אוזן קשבת לכאב ולתחושות השונות אשר מתעוררות סביב האובדן. מעבר לכך, טיפול במצבי אבל ושכול מסייע בעיבוד התחושות הרגשיות ומשמעויותיו האישיות של האובדן ומאפשר לאדם המתאבל להבין את הקשיים, הרגשות והסימפטומים הנלווים לאובדן. כמו כן, טיפול במצבי אבל ושכול מסייע בליווי וקידום תהליך השיקום והחזרה לחיים תוך התייחסות לשיקום מערכות היחסים ויצירת איזון בין עיבוד האבל והגעגוע לבין יצירת חיבור מחדש לחיים שלאחר האובדן.