כאשר אנחנו חושבים על טיפול פסיכולוגי או על פסיכותרפיה, אנו נוטים לחשוב על טיפול המתבצע באמצעות שיחה. טיפול באמצעות שיחה הוא אכן שיטת הטיפול הוותיקה, המקובלת והשכיחה ביותר, אך כיום קיימים גם מודלים טיפוליים אשר מתבססים על אמצעים חלופיים. אחת משיטות חלופיות אלו היא טיפול באמנויות- קבוצת טיפולים אשר מבוססים על ההנחה כי שימוש באמצעים אמנותיים מסייע לחלק מהמטופלים להביע ולעבד את חוויותיהם באופן היעיל ביותר. טיפול בתנועה הוא אחד הטיפולים הנכללים בקבוצת טיפולים זו.
טיפול בתנועה הוא טיפול רגשי היוצא מהנחה כי הגוף והחוויה הגופנית הם חלק בלתי נפרד מהחוויה הרגשית והפסיכולוגית של האדם, וכי המבע דרך הגוף מבטא פעמים רבות חוויות נפשיות. כמו כן, טיפול בתנועה יוצא מהנחה כי טיפול הנשען על אמצעים מילוליים בלבד אינו מתאים לכל המטופלים: חלק מהמטופלים מרגישים יותר בנוח לבטא את חוויתם דרך אמצעים אמנותיים וחלקם מתקשים לבטא את רגשותיהם וחוויותיהם דרך מילים.
על בסיס הנחות אלו, טיפול בתנועה מציע למטופלים מסגרת טיפולית בה הם יכולים להשתמש בגוף, בתנועה ובמחול כדי להביע את עצמם. תפקיד המטפל במסגרת טיפול בתנועה הוא לקלוט את המסרים והתקשורת המודעת והלא מודעת של המטופל, לתת להם מילים ובכך לסייע למטופל להכיר ולעבד את חוויתו הרגשית. במקביל, המטפל מסייע ומכוון את המטופל להתנסות בחוויות גופניות שונות אשר מאפשרות לו להכיר את עצמו באופנים נוספים ולחבר בין חוויות גופניות לחוויות רגשיות.
טיפול בתנועה מתאים לכל אדם אשר חש כי הרעיון של ביטוי עצמי דרך הגוף מדבר אליו ומתאים לו. חשוב להדגיש כי טיפול בתנועה אינו מיועד רק לאנשים בעלי ידע וניסיון בריקוד או בתחום התנועתי אלא לכל אדם שהמדיה של התנועה מושכת אותו. טיפול בתנועה מתאים לכל טווח הגילאים, כאשר באופן ספציפי ניתן לזהות מספר אוכלוסיות יעד מרכזית:
מטופלים אשר חשים כי עבודה גופנית מבטאת את רגשותיהם באופן המדויק ביותר: טיפול בתנועה מתאים מאוד לילדים, מתבגרים ובוגרים אשר חשים כי התקשורת המילולית אינה מצליחה לבטא באופן עשיר ומדויק מספיק את חוויתם.
ילדים ובני נוער: חלק מהילדים ובני הנוער אינם מחזיקים במיומנויות רגשיות ו/או קוגניטיביות אשר מאפשרות להן להישען על השפה ככל ביטוי מספק לביטוי עצמי, ועל כן טיפול בתנועה יכול להתאים לרבים מהם. כמו כן, מאחר וחלק מהילדים והמתבגרים מגלים התנגדות לטיפול, בחלק מהמקרים העבודה הטיפולי דרך אמצעים עוקפי שיחה (כפי שנעשה במסגרת טיפול בתנועה) מרככת את ההתנגדות ומקדמת את נכונות הילד/מתבגר להיות שותף פעיל בתהליך הטיפולי.
נפגעי נפש: טיפול בתנועה הוא טכניקה טיפולית נפוצה במסגרות טיפוליות כמחלקות פסיכיאטריות ומוסדות טיפוליים: טיפול בתנועה מציע למטופל דרכי תקשורת בלתי מילוליות ובכך מקל על חלק ניכר מנפגעי הנפש אשר מתקשים להביע את רגשותיהם באופן מילולי עקב קשיים רגשיים או קוגניטיביים הנלווים לקושי הנפשי.
מטופלים אשר חוו/חווים פגיעות גופניות: כאמור, טיפול בתנועה יוצא מהנחה כי הקשר בין הגוף לנפש הוא קשר בלתי נפרד ובהתאם- טיפול בתנועה מתאים למטופלים אשר התמודדו או מתמודדים עם בעיות רפואיות, היסטוריה של פגיעות גופניות (פציעה, פגיעה מינית, נכות, מחלות/כאבים כרוניים) וכן הלאה. זאת, מתוך הנחה כי טיפול בתנועה מאפשר לאנשים אלו לעבד באופן חי ומשמעותי את חוויתם הגופנית הקשה.
קשישים: טיפול בתנועה הוא שיטת טיפול נפוצה במסגרות גריאטריות. טיפול בתנועה לאוכלוסיית הקשישים מסייע הן במתן מקום לחוויה הרגשית והן בהיבטים כחיזוק קואורדינציה וביטחון בגוף וביכולותיו.