פסיכוגריאטריה היא תחום טיפולי המכוון לטיפול בקשישים המתמודדים עם קשיים רגשיים, קוגניטיביים והתנהגותיים שונים. שירותי פסיכוגריאטריה ניתנים על ידי פסיכיאטרים אשר עברו הכשרה ספציפית בתחום של פסיכוגריאטריה, ומוסמכים לטפל הן בבעיות קוגניטיביות הנובעות משינויי הגיל (דמנטיה, אלצהיימר) והן במגוון קשיים רגשיים הנובעים ממתחים, לחצים, פחדים ומצוקות רגשיות הקשורים או שאינם קשורים בשינויי הגיל.
הפנייה אל מומחה בתחום של פסיכוגריאטריה נעשית בדרך כלל במקרים בהם קשיש עצמו ו/או בני משפחתו עדים לשינויים לא אופייניים במצב רוחו, תפקודו והתנהגותו. במרבית המקרים הפנייה למומחה בתחום של פסיכוגריאטריה תהיה על רקע אחד מהמקרים הבאים:
חרדה: חרדה היא בעיה נפוצה יחסית בקרב קשישים, ועלולה לפרוץ על רקע תחושות חולשה וחוסר אונים הנלוות לשינויי הזקנה, שינויים קוגניטיביים וגופניים הפוגעים בביטחונו העצמי של הקשיש ובתחושת היכולת שלו או אירוע מאיים (נפילה, תאונה) אשר גורם לקשיש להסתגר ולסגת מפעילויות אותן הוא חווה כמאיימות על ביטחונו האישי. במקרים בהם החרדה פוגעת ברווחתו הנפשית של הקשיש ובתפקודו, מומלץ לפנות אל מומחה בתחום של פסיכוגריאטריה.
דיכאון: בדומה לחרדה, גם דיכאון הוא בעיה נפוצה יחסית בגילאי הזקנה. דיכאון עשוי להיות קשור לאובדנים משמעותיים אשר הקשיש חווה, לתחושות בדידות וחוסר עניין בחיים, למערכות היחסים של הקשיש עם בני משפחתו ולהתמודדות עם שינויים וקשיים קוגניטיביים וגופניים הפוגעים בתחושת הערך העצמי, היכולת והמשמעות האישית. מצב רוח ירוד וסימפטומים של דיכאון מהווים סיבה טובה לפנייה אל מומחה בתחום של פסיכוגריאטריה הן לאור המצוקה הרגשית הנלווית להם והן לאור הקשר ההדוק בין דיכאון בזקנה לבין בעיות בריאותיות.
ליקויים קוגניטיביים: גיל הזקנה מלווה פעמים רבות בירידה קוגניטיבית ביכולות כריכוז וזיכרון. עם זאת, חלק מהקשישים ובני משפחותיהם עשויים לחוש כי מדובר בלקויים החורגים מהרגיל, ובמקרים אלו מומלץ לפנות אל מומחה בתחום של פסיכוגריאטריה אשר יוכל לקבוע האם מדובר בשינויי גיל נורמטיביים או בתחילתה של מחלה קוגניטיבית כדמנטי או אלצהיימר. גם במקרה זה מומלץ לפנות בהקדם האפשרי אל מומחה בתחום של פסיכוגריאטריה, כדי לאפשר טיפול בשלב מוקדם ככל האפשר של המחלה.
בעיות התנהגות על רקע הפרעות קוגניטיביות: הפרעות קוגניטיביות כאלצהיימר ודמנטיה עשויות להיות מלוות בחלק מהמקרים בבעיות התנהגות המתבטאות בהתפרצויות זעם, התנהגות מינית חסרת שיפוט ושימוש באלימות. במקרים אלו, מומלץ לפנות אל מומחה בתחום של פסיכוגריאטריה אשר יסייע באיזון התנהגויות אלו.
טיפול אצל מומחה בתחום של פסיכוגריאטריה יפתח בדרך כלל באבחון מקיף אשר מכוון להערכת מצבו הפיסי, הקוגניטיבי והרגשי של המטופל. האבחון יכלול אלמנטים שונים, בהתאם למצבו ותלונותיו של החולה. במקרים בהם הקשיש עצמו הוא שפונה לייעוץ, האבחון יתבסס על ראיון עמו ועל שימוש באבחונים מובנים במידה וקיים חשש לפגיעה קוגניטיבית. במידה ובני המשפחה של הקשיש שותפים לפנייה (בן/בת זוג, ילדים בוגרים), הפסיכיאטר יבקש גם את חוות דעתם על תפקודו ומצבו של הקשיש בהיבטי חיים שונים. בהתאם להתרשמותו של הפסיכיאטר, תיבנה תכנית טיפולית המתאימה לקשייו של הקשיש. תכנית טיפולית זו עשויה לכלול טיפול תרופתי, הפנייה לשירותי פסיכותרפיה לגיל השלישי והמלצות לגבי ההתנהלות בחיי היום יום (למשל, הרחבת תחומי הפעילות והמגעים החברתיים, מידת ההשגחה לה הקשיש נזקק). במקרים של פגיעה קוגניטיבית, סביר להניח כי תכנית הטיפולים תכלול גם הדרכה של בני המשפחה לגבי ההשגחה והטיפול הנדרשים, ולגבי התמודדות עם בעיות התנהגות ספציפיות במידה וקיימות.
לסיכום, טיפול אצל מומחה בתחום של פסיכוגריאטריה מתאים הן לקשישים המתמודדים עם בעיות קוגניטיביות-תפקודיות ייחודיות לגיל הזקנה והן לקשישים המתמודדים עם בעיות רגשיות האופייניות גם לקבוצות גיל אחרות (חרדה, דיכאון, מתחים, משבר על רקע אובדן וכן הלאה). טיפול אצל מומחה בתחום של פסיכוגריאטריה מכוון להשגת הקלה סביב הסימפטומים מהם הקשיש סובל, ולשמירה על כבודו, יכולותיו התפקודיות, רווחתו הנפשית ויכולתו ליהנות מחייו ולחוות אותם כמשמעותיים ובעלי ערך.