NLP, או ניתוב נוירו-לשוני (Neuro-Linguistic Programming), הינו מודל לשיפור תקשורת ויחסים בין אישיים, אשר מתבסס על ההנחה לפיה האופן בו אנו פועלים בעולם מושפע במידה משמעותית מהחושים והשפה שלנו. באמצעות NLP, ניתן "לתכנת" מחדש את דפוסי ההתנהגות שלנו, לאחר שמבינים את ההיבטים הלשוניים והנוירולוגיים אשר מובילים לתפיסת החוויה שלנו.בעמוד זה תוכלו למצוא מידע אודות NLP – מה זה NLP, כיצד הNLP עובד, באילו מקרים שימוש ב-NLP עשוי לסייע ומה הדבר החשוב ביותר לדעת כאשר פונים לטיפול ב-NLP.
NLP פותח על ידי Richard Bandler ו-John Grinder אשר טענו כי קיים קשר בין תהליכים שפתיים ונוירולוגיים לבין דפוסי ההתנהגות בהם כל אחד מאתנו מחזיק. נקודת המוצא שלהם היא הסובייקטיביות, שכן לפיהם אף אחד מאתנו אינו תופס את הגירויים הסביבתיים באופן אובייקטיבי, מאחר והם מתווכים תמיד דרך החושים והשפה, אשר מבנה ומארגנת את חווייתנו.
מפתחי המודל, Grinder & Bandler תיארו את ה"מסלול" שעובר הגירוי האובייקטיבי עד שהוא מגיע לחוויה הסובייקטיבית שאנו חווים:
1. החושים שלנו קולטים את הגירוי
2. מוחנו מתרגם את הגירוי לשפה פנימית
3. הגירוי או החוויה שחווינו מתרגמים לכדי "סיפור" (המחייב שימוש בשפה) שאנו מספרים לעצמנו (או לאחרים) על חווייתנו
כלומר, החוויה שלנו לעולם אינה מייצגת באופן נאמן את הגירוי האובייקטיבי, כאשר לכל אדם יש מבנה חוויה ייחודי וסובייקטיבי אשר מעצב למעשה את האופן בו יחווה ויפרש סיטואציות שונות. יתרה מכך, עיצוב זה אינו משפיע רק על החוויה אלא גם על דפוסי ההתנהגות המסתגלים והבלתי מסתגלים שלנו.
הנחת יסוד זו הינה אינטואיטיבית למדי, כאשר אנו חושבים על כך שהאופן בו אנו חווים סיטואציה מסוימת משפיע בצורה משמעותית ביותר על האופן בו נגיב אליה. כך, למשל, יש סיכוי סביר שחווית המפגש הראשון עם הוריה של בת הזוג כ"מבחן" תביא להתנהגות לחוצה ומאומצת בעוד שחווית המפגש כהזדמנות להרחבת והעמקת הקשר תביא להתנהגות פתוחה ונינוחה יותר. Grinder & Bandler סיכמו רעיונות אלו לכדי מודל המציע כי התפיסה שלנו מתעצבת באמצעות 3 היבטים מרכזיים: היבט נוירולוגי, היבט לשוני והיבט תכנותי.
1. היבט נוירולוגי (Neuro) – מודל ה-NLP מדגיש, כאמור, את מקומם של החושים ומציע כי הם מהווים את אבן היסוד של תהליך התפיסה ושל תהליכי חשיבה מודעים ובלתי מודעים. על אף שאנו משתמשים בכל חמשת החושים שלנו בכדי לקלוט באופן המקיף ביותר את הגירויים והסיטואציות בהם אנו מצויים, מודל ה- NLP מציע כי לכל אחד מאתנו יש חוש "מועדף" עליו הוא נוטה להישען במיוחד בתהליך של עיבוד המידע והבניית החוויה. זהו אלמנט חשוב במודל ה-NLP מאחר והוא מניח כי זיהוי החוש המועדף עלינו ועל בני שיחתנו יכול לסייע לנו ליצור תקשורת אפקטיבית יותר ולהעביר את המסרים שלנו באופן ברור ועמוק יותר.
2. היבט לשוני (Linguistic) – לרוב אנו נוטים לחשוב על שפה ככלי המשמש אותנו לתיאור החוויה, ומניחים כי אנו משתמשים בשפה לאחר שהחוויה כבר נוסחה במידה מסוימת בתודעתנו. תפיסה זו נכונה רק בחלקה. מודל ה-NLP מניח כי השפה מבנה ומשפיעה במידה מסוימת על החוויה שלנו. כלומר, אוצר המילים שלנו והשפה בה אנו משתמשים הם ה"מאגר" עליו אנו נשענים כאשר אנו מבנים את החוויה. כך, נוצר תהליך הדדי בו השפה משמשת לתיאור החוויה אך בו זמנית גם מבנה את החוויה אותה היא מתארת. תפיסה זו היא הבסיס, למשל, להבנת פערים חווייתיים בין אנשים מתרבויות שונות, בעוד לנו יש מילה אחת בלבד המתארת שלג, לאסקימואים ישנן כשמונה מילים המתארות את השלג. כלומר, שפתם של האסקימואים עשירה יותר בהקשר זה, ולכן יש לשער כי תפיסת השלג שלהם היא גם מורכבת ועשירה יותר מזו שלנו.
3. היבט תכנותי (Programming) – מודל ה-NLP מניח כי הקלט החושי והשפה מעצבים את חווייתנו ואת קליטתנו. השלב השלישי בתהליך עיצוב התפיסה הוא ה"תכנות" המתייחס לאופן בו אנו מייצגים בתודעתנו את החוויה ומבססים דפוסי התנהגות ותגובה. ההיבט התכנותי נשען הן על ההיבט הנוירולוגי וההיבט הלשוני, והן על תהליכים קוגניטיביים אשר מייעלים את תהליך התפיסה שלנו. בין תהליכים קוגניטיביים אלו נכללים קשב סלקטיבי (הפניית תשומת הלב בעיקר לגירויים הרלוונטיים לנו ועל ידי כך מניעת "הצפת יתר" של קלט), אינדוקציות (תהליך המאפשר לנו להסיק מסקנות על סמך מספר מוגבל של התנסויות, כלומר מהפרט אל הכלל) ודדוקציות (תהליך המאפשר לנו להסיק מסקנות מהכלל אל הפרט). מעבר לכך, מודל ה-NLP מניח כי ייצוג החוויה בתודעתנו מושפע גם ממאפיינים אישיותיים, חברתיים ותרבותיים. לפיכך, הערכים, האמונות, הזיכרונות והתנסויות העבר שלנו "צובעות" את החוויה הנוכחית ובכך משפיעות על האופן בו היא תתעצב, ועל האופן בו נגיב אליה. כך, לדוגמה, אדם אשר חווה נשיכה מכאיבה של כלב בעבר עשוי לתפוס נביחה של כלב באופן שונה מאוד מחובב כלבים מושבע אשר מעולם לא ננשך.
מודל ה-NLP מתבסס על שימוש במגוון רחב של טכניקות אשר מכוונות להרחבת מודעותו של המתאמן לאופן בו הוא עצמו ו/או בני שיחו תופסים ומבינים סיטואציות שונות. הסבת תשומת הלב לאופן בו הקלט החושי והשפה מבנים את החוויה, וכן הבנת האופן בו עיצוב החוויה משפיע על ההתנהגות וההתנהלות בסיטואציות שונות, מאפשרים פעמים רבות להניע שינוי בדפוסי התנהגות קבועים ובלתי יעילים ובכך לשפר את רמת התפקוד בהיבטי חיים שונים.
במהלך טיפול NLP, לאחר הגדרת יעדים ספציפיים, נעשה שימוש בטכניקות ספציפיות של NLP, ביניהן:
• מיומנויות המאפשרות זיהוי החוש ה"מועדף" על הפרטנר לשיחה, והתאמת אופן השיח ל"העדפה" זו, באופן אשר מאפשר העברת מסרים ושכנוע אפקטיביים יותר
• הרחבת תשומת לב והגברת השליטה בשפת גוף
• שימוש במילים, משפטים ותבניות לשון הממלאים תפקיד "מרכך" אשר משפר את הכימיה ואת התקשורת הבין אישית
• פעמים רבות נעשה שימוש בטכניקות של דמיון מודרך במסגרת NLP. זאת, מתוך מטרה לחדד את המודעות העצמית, לבסס חשיבה חיובית ולהנגיש מטרות ויעדים אישיים
מודל ה-NLP משמש בעיקר ככלי אימוני ולא רק או בעיקר ככלי טיפולי. זאת, בין היתר, כיוון שהוא אינו נבדק אמפירית ואושש כיעיל עבור הפרעות פסיכיאטריות שונות ויש לעשות בו שימוש זהיר ביותר אי לכך כשמדובר בטיפול במצוקות ובעיות נפשיות. יחד עם זאת, NLP נחשב לטכניקה יעילה המסייעת בשינוי הרגלים ודפוסי התנהגות, שיפור אסרטיביות וביטחון עצמי, שיפור מיומנויות תקשורת ומיומנויות בתחום הקריירה, כמו ניהול משא ומתן, תקשורת אפקטיבית עם ממשקים שונים, מיומנויות ניהוליות ועוד.
כאמור, העיסוק ב-NLP אינו מוגבל בחוק כך שלמעשה כל אדם רשאי להציע שירותי NLP. עם זאת, מרבית אלו המציעים שירותי NLP הם מאמנים ויועצים אשר עברו הכשרה ספציפית לעיסוק בתחום. עומק ואורך ההכשרה לה זכו העוסקים ב-NLP משתנה ונע בין קורסים בסיסיים שאורכם כשלושה חודשים ועד לתוכניות מקיפות יותר האורכות בין שנה לשנתיים. אי לכך, חשוב שהשימוש יהיה זהיר ולא יחרוג מהטווח הייעוצי-אימוני אל התחום הטיפולי. השימוש במודל ה-NLP נפוץ פחות בקרב אנשי מקצוע העוסקים בתחום של פסיכותרפיה אך עשוי לשמש גם פסיכולוגים ופסיכותרפיסטים.
לאור השונות הרבה במקצועותיהם והכשרותיהם של העוסקים בתחום ה-NLP, מומלץ לבחור את איש המקצוע אליו פונים בהתאם למידת המומחיות שלו בתחום וכן טיב ועוצמת המצוקה אשר מובילה לפנייה. אנשים בריאים ומתפקדים המעוניינים בקידום מטרות אישיות או תעסוקתיות ובשיפור הישגיהם ויכולות התקשורת יכולים להיעזר בשירותי NLP הניתנים על ידי מאמן אישי במסגרת תהליכי אימון אישי. לעומת זאת, על רקע הפרעות חרדה, טראומה או קשיים רגשיים אחרים, ההמלצה הגורפת הינה לפנות למטפל מומחה, המשתמש בין היתר במודל ה-NLP. כל התערבות טיפולית, חשוב שתעשה על ידי אנשי מקצוע המוסמכים לכך ובעלי מיומנות לבחור טכניקה מתאימה.