26.10.20
עליזה רוזן
מאז הגיע הנגיף לחיינו אנו חווים שינויים דרמטיים, העולם שהכרנו איננו והשגרה המוכרת משתנה תדיר מול עינינו המשתהות. השינויים דורשים הסתגלות, למידה ובעיקר סבלנות והתמודדות לא פשוטה עם מצב מתמשך של חוסר וודאות.
השינוי משפיע על היחיד, על הזוג, על המשפחה והחברה בכל תחומי החיים ברמות עמוקות שעדיין קשה לזהות.
זוגות שפונים לטיפול בתקופת הקורונה מתמודדים עם חרדה מתגברת שמונעת מהם לשאת ולהכיל זה את זו בתוך השינוי הגלובלי המתרחש. אנו חווים תזכורת לכך שהחיים שבירים, שהבריאות יקרה מכל, שמקורות הפרנסה נהרסים ושהחוסן האישי והזוגי מתגלה במערומיו.
תקופת הקורונה והסגר מציפים קשיים וריחוק רגשי שטושטשו בחיי השגרה.
מירב ואלון – זוג ותיק ומבוסס היטב, חיו חיי רווחה ונהנו מהיכולת הכלכלית שעמדה לרשותם. לזוג שני ילדים משותפים ושניים בוגרים מקשרים קודמים. המשפחה מתאחדת סביב הנסיעות המשותפות שיוצרות חוויות טובות אך תמיד מעלות גם קשיים בין השותפים, שלעולם לא לובנו או נפתרו. מנגנון ההגנה המשפחתי המשותף הוא להתעלם ולהתרחק עד כמה שאפשר מעימות, לא לעורר קונפליקטים ולהמשיך כל אחד בחייו עד העונג הבא.
אלון – גבר מוכשר, יזם, מלא תשוקה לעסקים ונהנה מההון העצמי שצבר ושבזכותו יכול לאפשר לקרובים אליו חיי רווחה. הונו הוא אונו. זה הפורטה שלו. לא יכול לתת מעבר. אהבתו מתבטאת בנדיבות גדולה.
מירב – צעירה ממנו במספר שנים, מנהלת את הבית והמשפחה ביד רמה. הכול מתנהל בדרכה וכרצונה. הדומיננטיות שלה במשפחה התאימה לאלון ואפשרה לו להתרחק לעינינו. היא מתכננת, יוזמת והמוציאה לפועל את כל משאלותיה בתמיכתו הכלכלית של אלון. הם בנו את בית חלומותיה, ריהטו ועצבו על פי טעמה וחייהם מתנהלים לפי ראות עיניה.
'היינו בכל מקום על המפה' – מתגאה אלון. 'נכון, היינו', מחזקת מירב, 'אך אם לא הייתי טורחת ומתכננת, היינו כנראה נשארים במלונות'. 'מלונות שבעה כוכבים, שווה להיות בהם'. הגישה של אלון היא 'חיה ותן לחיות' ואילו מירב רוצה יותר. רוצה יותר זוגיות, יותר בילויים משותפים, יותר חיזור. רוצה להרגיש שאנחנו זוג.
הפנייה לטיפול חשפה את הריחוק הרגשי העמוק בו חיו שניהם. הם מלאו את חייהם בפעילויות שונות, וחיו כצוות מתפקד. חיים תפקודיים ללא רגשות וקרבה.
כלוב הזהב המפתה נסדק עם הקורונה והסגר.
אלון בגיל מסוכן עם מחלות רקע מבלה בבית ויוצא רק לפגישות הטיפוליות וגם זה לא בתדירות מלאה. ואת אי הנחת שהתחזק בתקופת הקורונה.
מירב נחשפת וחושפת בטיפול את הריחוק והבידוד הרגשי בתוך הקשר מהם שניהם התעלמו. הסגר והשהייה המשותפת בבית, חשפו בבת אחת את מה שהסתירו הנסיעות המרובות ברחבי הגלובוס.
הקורונה, הסגר, ההתבודדות חושפת בפנינו את המציאות הרגשית, את רמת החוסן הרגשי, את מה יש ומה חסר גם מבחינה כלכלית אך בעיקר מבחינת הזוגיות והקרבה או העדרה שמתגלים עם הסגר שנכפה.
ניתן להניח שכלוב הזהב הנדיב של אלון היה יכול להחזיק בתוכו את צרכי הזוגיות שהתאימו גם למירב, אך הסגר כפה התבוננות ללא הדחקה.
אהבה בימי קורונה – מספרת את סיפור הזוגיות או העדרה ואת מצבו של האדם מול אשליית השליטה והכוח המדומה בחיינו.
על המטפלת - עליזה רוזן
עליזה רוזן M.A, מומחית ובעלת ניסיון בפסיכותרפיה אישית, זוגית וקבוצתית. מדריכה אנשי מקצוע בתחום בריאות הנפש ומלמדת במכללות בתוכניות טיפול שונות. קליניקה פרטית ברמת השרון, בשנים האחרונות מטפלת, חוקרת וכותבת על זוגיות, חשיבותה, הבעייתיות המובנית בה וכן על חשיבות הטיפול הזוגי הפסיכואנליטי לטובת ההתפתחות של הזוג והזוגיות.