08.03.21
עליזה רוזן
עצם ההחלטה להגיע לטיפול זוגי לא טבעית ולא פשוטה לזוג. כשאחד מנסה לקדם את הרעיון השני בדרך כלל מתנגד והוא מובל לטיפול כמעט נגד רצונו וללא בחירה.
כשהזוגיות במשבר הרעיון של אחד נדחה מידית על ידי השני. נוגד זוגיות.
אך האמביוולנטיות היא כנראה אצל שניהם כי הרעיון לפנות לטיפול ולשתף אדם זר מרחיק את הפניה לעזרה. אירועי חיים מאיצים את הזוג למצוא עזרה בדחיפות ואז הם מגיעים חרדים וסוערים ללא בחירה או מוכנות להתחייב לתהליך אלא יותר כעזרה ראשונה.
הפניה לטיפול מלווה תמיד בחששות, דעות קדומות ופנטזיות לא מודעות על טיפול זוגי.
אחת המחשבות היא שטיפול זוגי הוא מעין 'מדריך יחסים/נישואין' שיוצג בפני הזוג על ידי המטפל המומחה. הפנטזיה היא שהמטפל יאבחן את הבעיה וייתן טיפים והכוונה מה לעשות ואיך לעשות כדי לשפר את הקשר. רוב הזוגות מצפים לתהליך של הדרכה מהירה ועניינית אותה ניתן ליישם מיד. החשש הוא בעיקר ממעורבות אישית גדולה מידי. הציפייה מהמטפל/ת היא להכוונה מעשית ליצירת יחסים בריאים.
במקרים של יחסים קשים במשפחה ובזוגיות כשיש מחשבות על פרידה, עולה השאלה האם הטיפול הזוגי ישמור על הזוגיות, יאחד את המשפחה וימנע פרידה או שתהליך הטיפול יציף בעיות כל כך רציניות שהזוגיות לא תשרוד והפרידה תתממש.
כשאחד מבני הזוג מגיע מגובש ומכוון לפרידה, הוא מצפה מהמטפל להצדיק את הצעד ולכוון לפרידה קלה יותר עם כמה שפחות זעזועים. פרידה טובה ללא כאב. למרות העובדה שהזוג מבקש עזרה, לא קל לקבל אותה. המטפל נתפס כ'האורח השנוא והלא קרוא'.
על המטפל לגייס את הסקרנות שלו לרצות לדעת את הזוג ואת היחסים שלהם ולתת את דעתו עליהם. To be minded.
ההתעניינות והסקרנות של המטפל ביחסים הזוגיים שלהם מעלה את המודעות שיש להם זוגיות אותה יצרו ואותה הם מתחזקים ומעוררת גם את הסקרנות שלהם להבין ולהכיר את הזוגיות שלהם – תודעה זוגית.
על המטפלת - עליזה רוזן
עליזה רוזן M.A, מומחית ובעלת ניסיון בפסיכותרפיה אישית, זוגית וקבוצתית. מדריכה אנשי מקצוע בתחום בריאות הנפש ומלמדת במכללות בתוכניות טיפול שונות. קליניקה פרטית ברמת השרון, בשנים האחרונות מטפלת, חוקרת וכותבת על זוגיות, חשיבותה, הבעייתיות המובנית בה וכן על חשיבות הטיפול הזוגי הפסיכואנליטי לטובת ההתפתחות של הזוג והזוגיות.