תפריט נגישות
Thank you! Your submission has been received!
Oops! Something went wrong while submitting the form.

נרקיסיזם: לא מה שחשבתם

נרקיסיזם: לא מה שחשבתם

צוות בטיפולנט

המילה "נרקיסיזם" נגזרת משמו של נרקיסוס מן המיתולוגיה היוונית, עלם יפה תואר אשר נענש על יהירותו, ואולץ להתאהב בדמותו המשתקפת במי האגם. הוא כה הוקסם מבבואתו עד שלא מש ממנה כדי לאכול ולשתות ולבסוף מת. מהעת העתיקה ועד ימינו, תופעה זו של אדם יהיר המרוכז בעצמו ממשיכה להעסיק את היצירה והמחשבה האנושית.

בשנים האחרונות, נראה שאנו עסוקים בכך יותר ויותר, אולי בשל התחושה שאנו מוקפים ומוקפות מסביבנו בדמויות כאלה, מעמית לעבודה ועד לשליטי מדינות מסוימות. אבל האם אנחנו באמת יודעים מה זה נרקיסיזם? האם כל נרקיסיזם הוא בהכרח רע? ומתי זה הופך לבעיה לאדם עצמו ולסביבה? הכל בכתבה הבאה.

האם כל נרקיסיזם הוא רע?

לפי פרויד, אבי הפסיכואנליזה, בתחילת חייו התינוק מצוי במצב של נרקיסיזם ראשוני, במסגרתו הוא משקיע את כל האנרגיה הנפשית שלו בעצמו. בהתפתחות תקינה, הוא יפנה בהמשך אנרגיה זו החוצה, אל דמויות קרובות בסביבתו. לפי תפיסה זו וגישות מאוחרות יותר, נרקיסיזם הוא מהותי להתפתחות הנפשית של אדם, וכמות מסוימת ממנו לאורך החיים היא אף חיובית ובריאה.

לכן, כדאי להבחין בין נרקיסיזם בריא לנרקיסיזם ״רע״, או במילים אחרות - פתולוגי: 

נרקיסיזם בריא מתפתח באמצעות חוויות ילדות ראשוניות מיטיבות עם ההורים או עם דמויות מרכזיות אחרות. מידה בריאה של נרקיסיזם מאפשרת פיתוח תחושת ערך עצמי יציבה, מסייעת לפיתוח חוסן אל מול אתגרי החיים השונים, ותומכת בחתירה למימוש עצמי, הגשמת מטרות ועוד.

נרקיסיזם פתולוגי מתייחס למצב בו, מסיבה כזו או אחרת, מפנה האדם את כל האנרגיה שלו פנימה, על חשבון קשרים בין-אישיים. אחד ההסברים הנפוצים להתפתחותן של הפרעות נרקיסיסטיות היא פגיעה מוקדמת במסגרת קשרים עם הדמויות ההוריות או המטפלות.

חשוב לומר כי חלוקה זו בין בריא לבין פתולוגי היא דיכוטומית, ויש הרואים בנרקיסיזם מושג שמשקף רצף. כלומר, טווח שלם של מצבים אשר נעים מנרקיסיזם בריא, דרך התנהגויות לא מיטיבות, ועד לקצה הפתולוגי.

מה זה נרקיסיזם פתולוגי?

תחת ביטוי זה ניתן לכלול מגוון התנהגויות היכול לבוא לידי ביטוי בדרך של "קווים נרקיסיסטים" (כלומר כמה התנהגויות בודדות) או כהפרעת אישיות נרקיסיסטית מלאה ומאובחנת. המשותף לכל ההתנהגויות הפוגעניות הוא כי בבסיסן מצוי ערך עצמי פגוע ושברירי, והן מובנות כניסיונות לחיזוק הערך העצמי הפגוע או להימנעות מתחושות קשות הנלוות לו (פגימות, ריקנות, נחיתות, חוסר ערך ועוד). קיים מגוון של התנהגויות נרקיסיסטיות, להלן כמה מהמרכזיות שבהן:

* גרנדיוזיות, או חשיבות עצמית מופרזת, יהירות, ותחושת עליונות

* ריכוז יתר בעצמי

* צורך מתמיד בהערצה, חנופה וחיזוקים מהסביבה

* תחושת זכאות ליחס מיוחד וזכויות יתר

* פגיעה באחרים והקטנת ערכם כדי להרגיש טוב יותר

* ניצול אחרים ושימוש בתוקפנות ושליטה לטובת השגת מטרות או שימור תפיסה עצמית מופרזת

* חוסר אמפתיה

* קושי לקבל ביקורת ותגובות מועצמות לביקורת או חוסר הצלחה כתחושות השפלה, בושה, ואשמה, ואף התנהגות תוקפנית

* לעתים נראה את מה שמסתתר מתחת לחזות הגרנדיוזית, או את "הנרקיסיסט המופנם", המאופיין בחוסר ביטחון, הערכה עצמית נמוכה, ופאסיביות

למרות כל ההיבטים השליליים שתוארו לעיל, בפועל פעמים רבות מדובר בגברים או נשים מצליחים, בעלי כריזמה וביטחון עצמי מרשים. בנוסף, לא פעם הקשר עמם יכול בתחילה להיות סוחף ומבטיח, ולוקח זמן לגלות מה מסתתר מתחת לחזות המרשימה, או מה המחיר הנדרש מהסביבה כדי לתחזק אותה.

אך מכיוון שמוקד הפגיעה של הנרקיסיסט הוא בסביבתו הקרובה, מערכות יחסים עמו יכולות להיות פוגעניות והרסניות ביותר, ולכלול התעללות רגשית ואף גופנית. בשל אמצעי השליטה שמופעלים לא פעם בקשר כזה, דוגמת גזלייטינג, לעתים קרובות קשה לסיימו.

אם אתם חשים או חשות שאתם מצויים במגע קרוב עם אדם כזה, מומלץ לפנות לאיש מקצוע לתמיכה וליווי. כמו-כן, אם אתם או אתן חשים כי אתם בעצמכם סובלים מחלק מההתנהגויות שתוארו, ישנן גישות טיפול ייעודיות שונות אשר יכולות לעזור.

מקורות

Boring-Bray, N. (March, 2021). Navigating narcissism: dating a narcissist. Psychology today. https://www.psychologytoday.com/us/blog/new-beginning/202103/navigating-narcissism-dating-narcissist

Golden, B. (November, 2021). Unhealthy narcissism and anger. Psychology today. https://www.psychologytoday.com/us/blog/overcoming-destructive-anger/202111/unhealthy-narcissism-and-anger

Ni, P. (November, 2017). 5 traits of positive narcissism and their downfalls. Psychology today. https://www.psychologytoday.com/us/blog/communication-success/201711/5-traits-of-positive-narcissism-and-their-downfalls

Meyers, S. (January, 2017). The true roots of narcissism. Psychology today. https://www.psychologytoday.com/us/blog/insight-is-2020/201701/the-true-roots-narcissism

Pincus, A. L., Lukowitsky, M. R. (2010). Pathological narcissism and narcissistic personality disorder. Annual Review of Clinical Psychology, Vol 6, 2010, 421-446

אנשי מקצוע בתחום

אבחון פסיכולוגי

עוד מאמרים שיעניינו אותך