30.05.21
עליזה רוזן
השדה של אינטרפרטציה הוא שדה מורכב במיוחד בטיפול בזוג אך עם פוטנציאל ליצירתיות.
פרשנות היא דרך מיוחדת של תקשורת בין המטפלת והזוג בה היא מעבירה להם את הבנתה לגבי האופי של היחסים ביניהם שמתגלם בדרך בה הם מתייחסים זה לזה. ופרשנות מתייחסת לרבדים שונים ביחסים כמו: מערכת ההשלכות של הזוג, העברה והעברה נגדית, פנטזיה משותפת, קונפליקטים, חרדות, אמונות והגנות. תשומת לב מיוחדת ניתנת להבהרת היחסים הייחודיים שהזוג מייצר.
הפרשנות ניתנת כדי לעורר מודעות ומחשבה על מה הזוג מייצר ללא מודעות. המטפל מביא בדרכים שונות, בזמנים שונים ובמילים שונות את ההכרה וההבנה של הדינמיקה הזוגית שלא הייתה מודעת להם. הפרשנות חושפת בפניהם את עולמם הפנימי בדרך ניתנת לעיכול (ביון, חומרי ביתא מעוכלים ומוגשים כאלפא) ובכך מאפשרת הזדמנות להתבוננות משותפת על היחסים שהם יוצרים ביחד.
מרחב של התבוננות ומחשבה מאפשר הבנות חדשות ואפשרויות יציאה מדפוסים מעגליים בהם הם נתקעים.
פרשנות יכולה להיאמר ולהישמע רק בקונטקסט טיפולי, בתוך גבולות סטינג בו הזוג יכול להרגיש בטוח ומוחזק ויכול להגיב לפרשנות. התגובה נלקחת תמיד בחשבון כחלק מתהליך ההתפתחות.
הסטינג אמור להכיל ולשמור גם על הזוג וגם על היכולת של המטפלת להחזיק תודעה זוגית, מרחב בו היא יכולה להכיר, לחוות ולחשוב את עולמו הפנימי של הזוג. עליה להיות בתודעה קולטת של כל המה והאייך שהם מביאים לקליניקה. ההערות שלהם זה לזו ואליה, הטון של הנאמר וגם של מה לא נאמר או לא הובן והכרה בלחץ הגלוי והסמוי זה כלפי זו וכלפי המטפלת.
פרשנות טובה מתייחסת גם לתוכן וגם לתהליך. היא כוללת בתוכה גם את הצורך החשוב בהמשכיות, ברצף, ובעיקר מחזיקה את היכולת לשהות יחד במרחב שמכיל ומחזיק את כל השותפים כולל המטפל גם במצבי קושי. תסכול וכאב.
פרשנות על פי ביון נשענת על האומץ לא לדעת ולא למהר להגיב, אומץ שמאפשר ל'אמת' לעלות מתוך חקירת הלא מודע. חקירת ה'אמת' נוגעת תמיד בכאב ובפחד.
מהי פרשנות זוגית?
לא כל פרשנות שנאמרת היא פרשנות זוגית. פרשנות זוגית אמורה להגיע מתוך עמדה 'עמדת השלישי' שמתבוננת ביחסים ומציעה תובנה שלא קשורה למי עושה מה ולמה אלא מה שניהם מיצרים יחד באופן לא מודע.
המטרה הראשונית היא שינוי תודעה שמאפשר יציאה ממעגל האשמה והאשמה. אין אשמים. יש שניים שיוצרים דינמיקה של מעגל קסמים שהם לא מצליחים לצאת ממנו.
פרשנויות זוגיות מכוונות להתבוננות משותפת שמאפשרת לזוג לפתח סקרנות ורצון להבין מה ואיך הם יוצרים יחד קשר חיובי ו/או שלילי. שינוי תודעה מ'רק אני צודק' ל'תודעה זוגית' שיש בה מקום לשניים. היכולת של המטפלת לתת מקום לתפיסה שונה של כל אחד מהם מרגיעה ונדרשת.
'עמדת השלישי' של המטפלת המתבוננת בתרומתם המשותפת, מתקבלת בהקלה ומובילה לשינוי תודעתי ועם הזמן מתפתחת היכולת שלהם להתבונן ולחשוב על היחסים שהם יוצרים.
השינוי מתאפשר רק במרחב טיפולי: זוג + זוגיות + טיפול זוגי = מרחב מרפא
על המטפלת - עליזה רוזן
עליזה רוזן M.A, מומחית ובעלת ניסיון בפסיכותרפיה אישית, זוגית וקבוצתית. מדריכה אנשי מקצוע בתחום בריאות הנפש ומלמדת במכללות בתוכניות טיפול שונות. קליניקה פרטית ברמת השרון, בשנים האחרונות מטפלת, חוקרת וכותבת על זוגיות, חשיבותה, הבעייתיות המובנית בה וכן על חשיבות הטיפול הזוגי הפסיכואנליטי לטובת ההתפתחות של הזוג והזוגיות.