22.02.21
עליזה רוזן
הגישה הדינמית בטיפול בזוגות שהתפתחה במכון טוויסטוק עוסקת ביחסים הזוגיים. הגישה והשם השתנו עם השנים והם מספרים על ההתפתחות שהמכון עבר, מגישה של טיפול נישואין (marital therapy) לגישה של יחסים זוגיים (couple relationship).
ההתפתחות מושפעת משינויים תרבותיים וסוציאליים ופחות מהפסיכולוגיה עצמה. הזוגיות היא האובייקט הטיפולי. אובייקט משותף שנוצר על ידי בני הזוג, היחסים שלהם. ישות משותפת אותה הם מעצבים ללא מודעות.
החיבור הזוגי מושתת על אהבה, אך הניסיון מלמד שזהו חיבור שמכיל גם שנאה וגם ידיעה.
השילוש – אהבה, שנאה, ידיעה. (ביון).
הספר מתחיל מתיאור הקונספט וההמשגה של c.s.o.m , המשגה שתורמת לעבודה הקלינית.
פרק 1 – סוקר את הגישה התיאורטית של טוויסטוק TR, תפיסה שרואה את ההשפעות של התנסויות מוקדמות של כל אחד מבני הזוג והמתח האינטרפסיכי שנוצר ביניהם. השפעת היחסים המוקדמים על הזוגיות היא גורם מהותי בגישה כמו גם תהליך ההתפתחות הפסיכולוגית של הזוג לכיוון זוגיות בוגרת.
פרק 2 – מתייחס למרכיבים מהותיים בטיפול זוגי פסיכואנליטי בתהליך הערכה וההחזקה הראשוניים – מתן מיכל לזוג ולזוגיות להכלת תחושות קשות של כישלון אישי וחשש מפרוק המשפחה ומתוצאות הטיפול.
פרק 3 – מכוון את המטפל ליצור סביבה מחזיקה ותנאים בהם הטיפול הזוגי יכול להתקיים ולהתפתח.
פרקים 4-7 – מביאים תיאוריות וטכניקות לטיפול זוגי פסיכואנליטי.
פרק 4 – מתמקד ברעיון של פנטזיה זוגית לא מודעת ואמונות משותפות שהזוג מייצר בזוגיות. עולם פנימי לא מודע שמשפיע על ההתנהלות והדינמיקה הזוגית.
פרק 5 – חוקר את השדה של העברה והעברה נגדית בעבודה עם זוגות. העולם הפנימי של הזוג כפי שעולה בחדר הטיפול, מאפשר למטפל גישה והבנה טובה לזוג וליחסים. הבנה מורכבת מאד בהם העברה, העברה נגדית, העברה זוגית והעברה נגדית זוגית חוברים יחד.
פרק 6 – מתמקד ב-projective identification ובמנגנון ההזדהות של הזוג. מנגנוני ההזדהות של זוגות נחקרים בפרק ומספרים על הבחירה הלא מודעת של בחירת בן/ת זוג.
פרק 7 – מתייחס לבעיות שזוגיות מציפה, מבעיות נורמליות יותר ועד פתולוגיות יותר כגון זוגיות נרקיסיסטית והיכולת לחלוק מרחב נפשי משותף (psychic space).
פרק 8 – מביא מבט אחר על יחסים אינטימיים שמתפתחים כתוצאה מההתפתחות הפסיכולוגית של הזוגיות וההפנמה של חשיבה זוגית 'תודעה זוגית' עם השלבים המוקדמים של הטיפול, מתחילה להתפתח תפיסה זוגית בוגרת. הפרק עוסק גם במיניות וביחסים המיניים של הזוג , כולל אובדן התשוקה.
פרק 9 – התערבויות ואינטרפרטציות בטיפול בזוג מתוך החשיבה על c.s.o.m.
פרק 10 – תהליך סיום טיפול מגיע כשהזוג עצמו מפנים ומיישם את הרעיון של הספר couple state of mind. (Formulation).
התפיסה מאפשרת למטפל הזוגי לקדם את בני הזוג לעבר זוגיות בוגרת ויצירתית.
על המטפלת - עליזה רוזן
עליזה רוזן M.A, מומחית ובעלת ניסיון בפסיכותרפיה אישית, זוגית וקבוצתית. מדריכה אנשי מקצוע בתחום בריאות הנפש ומלמדת במכללות בתוכניות טיפול שונות. קליניקה פרטית ברמת השרון, בשנים האחרונות מטפלת, חוקרת וכותבת על זוגיות, חשיבותה, הבעייתיות המובנית בה וכן על חשיבות הטיפול הזוגי הפסיכואנליטי לטובת ההתפתחות של הזוג והזוגיות.