יעקב מטרי מצטרף בנפשו, בתודעתו וברוחו אל בודהה למסע הליכה שהתרחש במאה החמישית לפני הספירה, ומציע תובנות חדשות על אירועי המסע ושלביו השונים. במסע ההיסטורי הזה הלך בודהה מהמקום שבו חווה את ה׳הארה׳ למקום שבו התחיל לשוחח עם תלמידיו על ה׳דהרמה׳ – עקרונות החיים והדרך לממשם. שיאו של המסע הוא המעבר האמיץ שבו בודהה חוצה את נהר הגנגס הגועש והמסוכן, בדרך אל המפגש הראשון שיקיים על מנת לממש את שליחותו החדשה בקרב תלמידיו.
בעיני המחבר, במהלך המסע בודהה עובר תהליך והופך ממורה במובן המקובל למורה-מטפל ומנהיג. ימי המסע סייעו לו להתכונן למפגשים בינאישיים מורכבים המיועדים לעזור לא רק בשינוי נפשי ותודעתי, אלא גם בהבנת מהותו של שיח בין אני לזולת. קושי המעבר של הנהר וצליחתו משמשים כמטפורה למעבר מכונן בין שלבי חיים ולחצייתן של תקופות משבר בחיי כל אדם, באופן המאפשר שינוי והתפתחות.
מעבר הנהר – דרכו של הבודהה אל בינת הלב יכול לשמש הן כספר לימוד של הבודהיזם והן כספר מסע. הקריאה בו נעה בין דיאלוגים מפתיעים, קטעי חוויה אישית מביקורים והכשרה במזרח אסיה, ותובנות מניסיונו של המחבר כמטפל נפשי וכמורה של הבודהיזם – תוך שימוש עשיר ועיון מפורט במקורות בודהיסטיים עתיקים ובמקורות יהודיים. כל אלה נרקמים יחד למסכת סיפורית ומדיטטיבית, אשר פותחת אפשרות לקיומו של מסע פנימי וצמיחה אישית.
יעקב (קובי) מטרי, פסיכולוג קליני, מומחה בכיר, מיישם את העקרונות הנפרשׂים בספרו זה בעבודתו בקליניקה כמטפל נפשי וכמדריך למטפלות ומטפלים נפשיים. הוא מלמד בודהיזם במסורת ״המרחב הזך״ (PureLand) ומנחה קבוצות וריטריטים.