שמעתי רבות על שיטת טיפול שהמביא איזה פסיכולוג מומחה בארה"ב שנקראת סייקיי שזו שיטה לעבודה עם תת המודע דרך שילוב של שני האונות של המוח וכניסה למצב של אלפא גלים ע"י כל מיני תנועות גוף מסוימות וכו'.
יש לי אפשרות לעבור סדנה מהסוג הזה אבל אני מאוד סקפטי כי אני אדם הגיוני סך הכל (עד כמה שמתאפשר לי) אבל אני לא מוצא שום היגיון בשיטה הזאת.
נניח שאני "מתכנת" את המוח שלי לחשוב משהו. מאחורי כל מחשבה יש רצף של הנחות יסוד כלשהם שביחד הם יוצרים את התשתית לתפיסה.
למשל: אם בן אדם מרגיש שהוא מפסידן אז זה לא הגיוני שהוא ירגיש שהוא מפסידן אם יש לו מגוון של חוויות שמנגדות את ההנחה שהוא מפסידן.
אז אם זה המצב, אז איך זה הגיוני "לאלץ" בן אדם להאמין במשהו מבלי לספק לו את אותן ההוכחות שיהוו בסיס לאמונה שלו על עצמו?.. זה נשמע לי תמוה.
NLP לדוגמה שזה דימיון מודרך משתמש בפיתוח רגשות אמפתיים כלפי העצמי למרות הכשלונות כמו שעושים בעבודה עם הילד הפנימי. זה לא שמשנים לאדם את ההיגיון, פשוט גורמים לו לעבור תהליך רגשי שבעזרתו הוא מתייחס למה שקרה בדרך שונה.
CBT לדוגמה נותן לאדם פרספקטיבות אלטרנטיביות לגבי מקרים שזה כן מציע היגיון מאוד רציונלי שבעקבותו משתנה הרגש.
אבל איך כניסה לאיזשהו מצב "גלי אלפא" ושילוב בין האונות של המוח מתיימר "לעקוף" את המודע ולשלוט בתת המודע? הרי בשורה תחתונה מה ששולט בתת המודע זה גם המודע. זה המחשבות שעוברות לאדם בראש ויש למחשבות הללו היגיון כלשהו אפילו אם הוא מעוות.. אז איך אפשר לשנות לאדם את ההנחות שלו מבלי לשנות לו את ההיגיון לגביהן?..
אם את מכירה את השיטה או שעוד שיטות כאלה אז אני אשמח להסבר כי אני מעוניין בקורס אם הוא אכן מציע שיטה לעבודה עם תת המודע אבל אני לא רוצה ליפול על שרלטנים.
שלום מיכאל.
לצערי איני מכירה את השיטה או שיטות דומות לה, כך שאיני יכולה להמליץ או לשלול ישירות.
לא מצאתי מידע אשר מביא תוצאות של מחקרים שיטתיים השוללים או מתקפים את יעילות השיטה.
בכל מקרה,במרבית המקרים שיטות טיפוליות רציניות ויעילות משמשות אנשי מקצוע מוסמכים ובעלי הבנה מקיפה בתחום הנפשי-רגשי כחלק מתהליך טיפולי מלא. במצבים אלו, איש המקצוע מתאים את השימוש (או ההימנעות מהשימוש בטכניקה) לצרכיו של המטופל בתקופות טיפול השונות, כדי למקסם את האפקטיביות שלהן.
באופן אישי אני נוטה שלא להאמין בסדנאות אשר מציעות שינוי חיים או ריפוי תוך מספר ימים של סדנה. בעיני, השגת שינוי נפשי יציב ומשמעותי הוא תהליך מורכב יותר.
בשורה התחתונה, אם אתה מעוניין לעבור את הסדנה אני ממליצה לבדוק היטב מי מעביר אותה בפועל, ולצאת מהנחה שרב הסיכויים שהסדנ עצמה בלבד לא תרחיב אולי את המחשבה אך לא תביא לשינוי מהותי ויציב ללא החרבה של התהליך הטיפולי.
ליטל