שלום,
ביתי בת 21 ,
בחורה טובה ,מצליחה אך עם זאת מאוד תמימה ולאחרונה מרדנית.
יש לה בעיה רפואית כבר שנים רבות ולאחרונה החליטה שהיא לא מטפלת בעצמה ולא לוקחת תרופות אציין, שאם לא תשמור על עצמה תזונתית ותרופתית תגיע לניתוחים והסתבכויות כמובן שהיא יודעת את כל ההשלחות לכך.
בן זוגי אומר לתת לה להתמרד ושהיא מספיק גדולה לקחת את האחריות ואם תגיע לניתוח אולי אז תלמד,
אני משוכנעת שזה נכון לתת לה למרוד ושהיא תיקח את האחריות אך הלב שלי כאמא כואב מכך והפחד שיקרה הנורא מכל ממש קשה לי.
אציין ששוחחתי איתה על העניין והיא בשלה אומרת שזה החיים שלה ושנרד ממנה.
(בגיל ההתבגרות לא היתה במרד..)
אשמח לעצתך תודה ושנה טובה.
שלום שרון,
את מתארת התמודדות מורכבת שכן מצד אחד, דאגתך האימהית מאוד מובנת. נשמע שבתך לא מצליחה לקחת אחריות על מצבה הבריאותי ובתור אמא מצב כזה יכול להיות מתסכל מאוד עבורך. לצד זאת, בן זוגך צדק באמירתו שהיא בוגרת ועל כן צריך לכבד את בחירותיה.
במצב של התנגדות מצד אדם לקבלת טיפול, יש חשיבות מכרעת לאופן שבו הקרובים לו מנסים ״לשכנע״ אותו לקבל טיפול. אחד המפתחות המרכזיים הוא לא לייצר לחץ והתנגדות מהצד השני. אמנם את מודאגת בצדק, אבל כדאי שלא ״להילחם״ בביתך שכן עמדה כשזו יכולה לגרום לה להתבצר עוד יותר בעמדתה. חשוב מאוד לנסות להתחבר לעמדה שלה, בעדינות ובסבלנות, לנסות להבין את הקושי שלה ואת הצורך להתנגד או ״למרוד״. תוכל לנסות לומר לה שאת מכבדת את בחירתה ולנסות להביע הבנה, גם אם בחירתה לא נראית לך רציונלית.
ציינת שבגיל ההתבגרות היא לא מרדה. ייתכן באמת שיש קשר בין הדברים. עם זאת, הייתי ממליצה להיזהר מלהגדיר את ההתנהגות רק כמרד, כי ייתכן שמבחינתה קיים רציונל מסוים והיא מאמינה בדרך שבחרה ויש לכבד זאת. כמו כן, ייתכן שקיים קושי רגשי אחר שיש צורך לנסות להבין. על אף הקושי המובן שלך, נסי להימנע מהבעה של החרדה שלך כלפיה, שכן זה יכול לייצר עוד מתח אצלה ולהקשות עליה לרצות לשתף פעולה.
בהצלחה ושנה טובה,
יעל
תוכלי לקבל כאן רשימה של אנשי מקצוע המתמחים בטיפול במתבגרים להתייעצות ובחינת טיפול