<
תפריט נגישות
Thank you! Your submission has been received!
Oops! Something went wrong while submitting the form.

פורום פסיכולוגיה

• נכתב ע"י דנה ב - 20/07/2024 08:53:16

שלום רב, הבת שלנו הבכורה בת 29 מיזה 5 שנים גרה עם חבר שלה, הם מגיעים אלינו אחת לחודש, בבית גרים עוד שני ילדים בת בגיל 28 ובן בגיל 25, (אמורים לצאת לדירות שכורות בקרוב )כשהיא מגיעה יש אוירה לחוצה, מה גם שכל מילה שלה נשמעת כמו "ביקורת" כלפי אח שלה, או סוג של "עקיצה" גם בלי לשים לב או בלי להתכוון לכך. הרבה פעמים הוא נמנע מלשבת עם כולנו בסלון אני בטוחה שזה בגללה.
    מה גם יש לה קטע שהיא ובן זוגה רוב הזמן "מבדלים" את עצמם כשהם אצלנו , הכוונה הולכים ויושבים בחדר ומדברים בינהם.
    המצב מאוד לא נעים, גם אני וגם בעלי הורים מאוד מבינים, יחד עם זאת מתוסכלים מההתנהלות שלה בעיקר כלפי האחים שלה. אני לא יודעת מה לעשות עם הנושא....חשוב לנו שהילדים יהיו בקשר טוב ובנוסף שהאוירה בבית תהיה טובה...לאורך כל השנים מאז שהיא הייתה צעירה יותר, תמיד בידלה את עצמה . אשמח לתשובה. תודה מראש

תשובה: אוירה לחוצה מהבת
    נכתב ע"י ליטל פלג ב - 21/07/2024 16:00:48

שלום דנה.

אני שומעת את כאבך ואת התקווה לאוויה משפחתית נינוחה וקרובה יותר. כצעד ראשון, אני מציעה לנסות ולשאול את עצמך מה פשר הצורך של ביתך באותן התנהגויות של בידול. האם זו דרכה לבטא כעס? לשמור על עצמה מפני קרבה יתרה? להתמודד עם פער בתפיסות העולם שלה ושלכם? זו נקודה משמעותית משום שבהתאם אליה אפשר יהיה לנסות ולחשוב הלאה. במידה והתשובה אינה ידועה לך, יתכן וכדאי לשקול שיח ישיר על כך עם ביתך. למשל, אם הבידול הוא ביטוי לכעסי עבר שלא עובדו ולא דוברו, יתכן ושיח ישיר ימתן את הצורך בבידול ובהפניית הכעס כלפי האח הצעיר. כמו כן, אם תביעי התעניינות וניסיון להבין אותה, ולא רק בקשה לשינוי ההתנהגות, יתכן ושיתוף הפעולה וההיענות יהיו רחבים יותר.

מעבר לכך, כדאי להבחין בין התנהגויות שהן לגיטימיות אך פחות נעימות לך (למשל, התבודדות עם בן הזוג) לבין התנהגויות בלתי לגיטימיות שמערבות פגיעה בבן משפחה אחר. בעוד שלגבי הראשונות כדאי להביע עמדה של בקשה/הבלגה (בהתאם להקשר הרחב יותר של היחסים וההבנות לגבי גורמי הבידול), לגבי פגיעה באח הצעיר כדאי להעמיד גבול ברור. 

מעבר לכל האמור, נשמע מדברייך שעמדתה של ביתך מטרידה אותך ושאולי כדאי להשתמש בה כפתח דווקא להתקרבות ושיפור היחסים, אם יש בכך צורך, ולא להסתפק בבקשה לשינוי התנהגותי. ניתן לפתוח שיח ישיר עם ביתך, להתייעץ בנושא עם איש מקצוע שיסייע לך לחדד ולעבד את תחושתך ואפילו לפנות למספר שיחות ייעוץ משפחתיות/שלך עם ביתך- כל אלו יכולים להוות הזמנה לחשיבה משותפת והידוק הקשר.

ליטל

אנשי מקצוע ומכונים

מיכל שוטוב

מיכל שוטוב

חדרה
איריס אלטר ליברמן

איריס אלטר ליברמן

תל אביב - יפו
יעל אפריאט טימר

יעל אפריאט טימר

מודיעין-מכבים-רעות
רוני סול