תקופת גיל ההתבגרות מאופיינת בשינויים רגשיים, קוגניטיביים וגופניים רבים, לצד תהליך משמעותי של גיבוש זהות עצמית. תהליכים אלו יוצרים, פעמים רבות, מורכבויות וקשיים בחייו של המתבגר, המתבטאים באופן משמעותי בקשר שלו עם הוריו. הדרכת הורים למתבגרים מתמקדת במתן כלים להורים, אשר יסייעו להם בהתמודדות עם הנער המתבגר ועם השינויים המתחוללים בו ובקשר שלהם עמו. זאת על מנת שיוכלו להכיל וללוות אותו בתהליך התפתחותי זה ובשינויים הכרוכים בו.
הדרכת הורים למתבגרים – המסגרת הטיפולית
הדרכת הורים למתבגרים מתבצעת על ידי פסיכולוגים או אנשי מקצוע אחרים בתחום הטיפולי, אשר קיבלו הכשרה רלוונטית. במסגרת ההדרכה נפגשים ההורים עם המטפל, כאשר לעיתים לצד ההדרכה, המתבגר נמצא אף הוא בטיפול פרטני. במקרים בהם הנער לא מעוניין בפסיכותרפיה פרטנית, מתקיימת רק הדרכת ההורים. לרוב, ההעדפה היא כי שני ההורים ישתתפו בהדרכה, אך כאשר מצב זה אינו מתאפשר, ההדרכה תתקיים מול הורה יחיד. בתחילת הטיפול ההורים מנסחים יחד עם המטפל את מטרות הטיפול, אשר מהן ייגזרו מיומנויות שההורים יתנסו בהן מול הנער. לאורך תהליך ההדרכה, ההורים משתפים את המטפל באינטראקציות שלהם עם הנער ובשינויים המתרחשים בהן, וחושבים עמו על דרכים שונות להתמודדות איתן ועל כלים שיוכלו לסייע להם בהמשך.
סיוע בעיצוב מחדש של העמדה ההורית
הדרכת הורים למתבגרים מסייעת להורים להבין את העמדה והשלב ההתפתחותי בהם נמצא המתבגר, ועוזרת להם לעצב מחדש את הסגנון ההורי שלהם בהתאם אליה ובהתאם לרצונותיהם. לא מעט מתבגרים מבקשים לעצמם חופש ונפרדות בתהליך ההתבגרות שלהם, ואף מערערים על הוריהם ועל סמכותם. הורים רבים מוצאים עצמם במצבים בהם המתבגרים כועסים עליהם, מתווכחים עמם ואף פורקים עליהם תסכולים רבים. הדרכת הורים למתבגרים עוזרת להורים לאזן בין היכולת להבין את השלב בו הנער מצוי, לגלות כלפיו חמלה ולאפשר לו עצמאות וחופש בחירה רבים יותר, לבין היכולת להציב לו גבולות, לפקח על התנהגותו ולשמור עליו. תהליך נוסף אותו עוברים המתבגרים הוא השלת התפקיד של הילד ההורי (״הילד של אמא/אבא״) וגיבוש ובנייה של דרך עצמאית משלהם, תהליך אשר טומן בחובו קשיים רגשיים ומורכבויות גם עבור ההורה. מקומה של הדרכת ההורים הוא לסייע להורים להכיר בכך שהמתבגר הופך ליותר ויותר נפרד מהם ולהתמודד עם הקשיים הנלווים להכרה זו.
ליווי והכלה לאורך התמודדויות גיל ההתבגרות
הורים רבים למתבגרים מוצאים כי קשה להם לתמוך וללוות את ילדיהם בהתמודדויות ובבעיות המתרחשות לאורך גיל ההתבגרות. הדרכת הורים למתבגרים נועדה לסייע להורים בתיווך של הקשיים והמורכבויות אותם חווים המתבגרים. מעבר לבלבול שזורעים השינויים הגופניים, הקוגניטיביים והרגשיים, שנים אלו מציבות בפני המתבגרים אתגרים רבים הנפרשים על פני תחומים רבים. לדוגמא, בשלב זה של ההתפתחות בני נוער מגלים יותר עניין בבני זוג, כולל סקרנות מינית. למערכות היחסים הטריות נלוות, לא פעם, אמוציות עזות כמו התאהבות מסחררת לצד מפחי נפש. תהליך חשוב נוסף אותו עוברים המתבגרים הינו גיבוש זהותם המינית, אשר יכול לעורר בקרבם בלבול רב, במיוחד במקרים בהם מתעוררת משיכה לבני אותו המין. כמו כן, בשנים אלו מתבגרים עשויים לחוות לחץ חברתי גבוה, אשר עלול לעיתים להוביל להתנהגויות מסוכנות כמו צריכת אלכוהול או סמים, או התנהגות מינית מסוכנת או לא מווסתת. הדרכת הורים למתבגרים מסייעת להורים להיות מודעים לשינויים הללו, זאת על מנת שיוכלו ללוות ולהכיל את המתבגרים בתקופה המורכבת שהם עוברים, לצד שמירה ופיקוח עליהם והצבת גבולות המסייעת בכך.
מקורות
Engels, Rutger & Leeuw, Nora & Poelen, Evelien & Vorst, H. & Zwaluw, Carmen & Leeuwe, J. (2007). The Impact of Parents on Adolescent Drinking and Friendship Selection Process. Annals of The Rheumatic Diseases - ANN RHEUM DIS