תפריט נגישות
Thank you! Your submission has been received!
Oops! Something went wrong while submitting the form.

Dealing with a crisis - התמודדות עם משבר

משבר מתאר מצב בו ישנה פגיעה באיזון הפסיכולוגי של הפרט, בשל שינוי כלשהו, לרוב שלילי. התמודדות עם משבר חיונית בכדי לאפשר לאדם לשוב לשגרה ולחזור לתפקד. התמודדות עם משבר ברובה אינה פשוטה, וכרוכה במאמץ נפשי רב. לצד זאת, יש בה פוטנציאל לצמיחה והעצמה אישית.

התמודדות עם משבר – משברים לאורך החיים

התמודדות עם משבר נפוצה מאוד לאורך מעגל החיים. החיים מזמנים לפרט שורה של שינויים, חלקם צפויים יותר, חלקם פחות, אשר מחייבים ממנו גיוס של כוחות נפשיים, העשויים להוביל לעומס נפשי גדול, ולכן ליצור משבר נפשי. משברים נפוצים במיוחד בתקופות המאופיינות באופן טבעי בשינויים רבים, למשל משבר גיל ההתבגרות, משבר גיל 40, ואף יציאה לפנסיה. כמו כן התמודדות עם משבר עשויה להתרחש אל מול הופעתם של שינויים שליליים, חלקם צפויים, חלקם מפתיעים. למשל משבר זוגיות, פטירה של אדם אהוב ופיטורים. באותה מידה תיתכן התמודדות עם משבר כחלק מקשיי הסתגלות לשינוי חיובי בחיים, כגון נישואין, קידום בעבודה והולדת תינוק. התמודדות עם משבר מהווה צומת משמעותית בחייו של אדם. מצד אחד היא מזמנת קושי ואתגר אשר מעוררים תחושות לא פשוטות, מצד שני, יש בה הזדמנות לגדילה והעצמה, מתוך צליחת ההתמודדות עם הקושי.

התמודדות עם משבר – אינדיקציות למשבר

משבר נפשי מאופיין בפגיעה באיזון הפסיכולוגי של הפרט. פגיעה זו עשויה להתבטא במספר מישורים:

1. פגיעה רגשית - הופעתם של רגשות שליליים כגון דיכאון ותחושות של חרדה.
2. פגיעה תפקודית - התכנסות בבית, ניתוק קשרים, צמצום פעילויות ועוד.
3. פגיעה גופנית - יציאה מאיזון של הרגלי אכילה, קשיי שינה וכד'.

התמודדות עם משבר – כיצד מטפלים?

במקרים רבים התמודדות עם משבר מתנהלת באופן מוצלח ועצמאי, בזכות יכולתו של האדם להתגבר על קשיים ולהסתגל לשינויים, מה שמכונה חוסן נפשי. כמו כן, התמודדות עם משבר מתאפשרת במקרים רבים בזכות מעגלי התמיכה אשר מקיפים את האדם. למשל, משפחה וחברים קרובים מסוגלים לסייע עם התמודדות עם משבר, ולעזור להתאושש. יחד עם זאת, ישנם מקרים בהם יש צורך בעזרה מקצועית באמצעות טיפול.

כאשר יש חשיבות להשבה מהירה ככל האפשר לתפקוד, מומלץ על טיפול מסוג התערבות בשעת משבר. מדובר בטיפול קצר מועד הניתן על ידי פסיכולוגים או עובדים סוציאליים, אשר מכוון להקלה מהירה ככל האפשר בסימפטומים, לטובת השבת השגרה היום יומית. כאשר אין לחצי זמנים, מומלץ על הפניה לפסיכותרפיה, למשל פסיכותרפיה פסיכודינמית או פסיכותרפיה קוגניטיבית התנהגותית, אשר תאפשר להעמיק במצבו של האדם ותיתן למצוקתו יותר מרחב. כמו כן התמודדות עם משבר אפשרית באמצעות פסיכותרפיה קבוצתית, בייחוד במקרים בהם כל משתתפי הקבוצה מתמודדים עם משבר דומה. הקבוצה מספקת סביבה בטוחה להזדהות ולהעצמה, על ידי שיתוף ותמיכה הדדיים. במקרים של התמודדות עם משבר המסב מצוקה נפשית יותר חמורה, מומלץ לפנות להתייעצות לגבי מתן תרופות פסיכיאטריות, הניתנות על ידי פסיכיאטרים.

 


ביבליוגרפיה

אליצור, א., טיאנו, ש., מוניץ, ח. ונוימן, מ. (2003). פרקים נבחרים בפסיכיאטריה, תל אביב: הוצאת דיונון, מהדורה רביעית. 

Sadock, B.J. Kaplan, H.I. Sadock, V.A. (2007). Kaplan & Sadock's Synopsis of psychiatry: Behavioral sciences, Clinical Psychiatry, tenth edition.

אנשי מקצוע בתחום

טיפול נפשי