טיפול מיני מתרחש במתכונת אישית או זוגית במטרה להביא לשיפור בתפקוד המיני. בעמוד הנוכחי, תוכלו לקרוא על המצבים בהם כדאי לפנות לטיפול והגישות השונות לטיפול מיני.
קשיים בתחום המיני היו קיימים מאז ומתמיד, אך בעבר, במרבית המקרים, הפנייה לטיפול מיני נעשתה בסודיות והייתה מלווה ברגשות של בושה ואשמה. למרות השיפור שהתרחש בנושא, גם היום מיניות היא תחום מורכב אשר עשוי להיות מלווה ברגשות סותרים ועוצמתיים, כמו תסכול, מבוכה, תשוקה ותוקפנות. התמורות שחלו בעשורים האחרונים בכל הקשור לתפיסת המיניות, הגבירו את הלגיטימציה לפנות לעזרה מקצועית כאשר עולה בעיה בתפקוד המיני. טיפול מיני עשוי לסייע בניווט דרך שדה שלרוב אינו נחקר באופן עצמאי, ולספק תמיכה לצד ידע מקצועי.
מהו טיפול מיני?
טיפול מיני מתרחש במתכונת אישית או זוגית במטרה להביא לשיפור בתפקוד המיני, והוא מבוצע על ידי מטפלים עם הכשרה מתאימה וייעודית. הקושי בתחום המיניות אשר הוביל לפנייה לטיפול עשוי להיות הדדי או לנבוע מקשיים בתפקוד המיני של אחד מבני הזוג. בכל מקרה, השאיפה היא ששני בני הזוג ייקחו חלק בטיפול, מתוך ההנחה שהבעיה נוצרת על רקע האינטראקציה בין בני הזוג, ודרכה גם ניתן לעבוד עליה בצורה הטובה ביותר. עם זאת, חשוב לציין שטיפול מיני אינו מיועד רק לזוגות, ובהחלט ניתן לפנות גם כאשר קיים קושי בתפקוד המיני, במקרים בהם אין בן/בת זוג קבוע/ה.
באיזה מצבים כדאי לפנות?
בין בני זוג, אינטימיות מינית הינה צורת תקשורת אשר מצריכה פתיחות וקרבה. יש בה מקום לפנטזיה ומשחק, אך גם לחששות ולפחדים. טיפול מיני מבקש לבדוק את האופן שבו הקשר הזוגי משפיע על המיניות של בני הזוג, לסייע לבני הזוג למצוא שפה אינטימית משותפת, ולהתקרב, בגוף ובנפש. טיפול מיני יכול לסייע למשל במקרים הבאים:
• דעיכה באינטימיות המינית לאורך זמן – למרות שהפחתה מסוימת בתדירות קיום יחסי מין לאורך זמן היא נורמטיבית לחלוטין, לעיתים חלה דעיכה משמעותית באינטימיות המינית, כלומר ברמות התשוקה והקרבה במפגשים המיניים. במצבים כאלה טיפול מיני מסייע לבני הזוג למצוא מחדש אזורים של חידוש וריגוש, למשל באמצעות תרגילים והתנסויות כגון מציאת זמן איכות קבוע, השקעה מחודשת בהקשבה לצרכיו של השני, ותרגולים שונים בקשר האינטימי.
• עמדות מורכבות כלפי מין ומיניות – בני זוג מגיעים למערכת היחסים הזוגית עם אמונות ועמדות שהפנימו לאורך השנים, במודע או שלא במודע, המשפיעות על תפקודם המיני בקשר. למשל, תחושות אשמה או גועל מיחסי מין, מסרים כפולים לגבי הפגנה של מיניות או פערים בידע ובניסיון. כאשר קשיים אלו נמשכים תקופה ארוכה, הם עלולים לגרום להפחתת התשוקה המינית, או לאובדן התשוקה המינית בכלל. טיפול מיני מאפשר לחקור את המסרים שכל אחד מבני הזוג "מביא איתו" לקשר, לתת להם משמעות, להגביר הבנה ואמפתיה בין בני הזוג, ולסייע לגשר ביניהם.
• סימפטומים של הפרעות בתפקוד המיני – פעמים רבות הפנייה לטיפול מיני תהיה על רקע בעיות תפקוד, שהיו קיימות מאז ומתמיד או שהתחילו פתאום. למשל, נשים המתמודדות עם כאב בזמן חדירה או עם העדר אורגזמה, או גברים הסובלים מחוסר זקפה (אימפוטנציה), אובדן זקפה לאחר חדירה או שפיכה מוקדמת. בעיות בתפקוד המיני יכולות להיווצר על רקע כל אחת מהקטגוריות הקודמות, והן מהוות נקודת מוצא לחקירת הסיבות ולגיבוש דרכי פיתרון.
חשוב לציין שכל הקשיים המוזכרים, הן של הגברים והן של הנשים, עשויים להיות מוגבלים לעיתים לפרטנרים מסוימים או רק למקומות או למצבים מסוימים. הקשיים עשויים להופיע באופן חלקי, שלם, לסירוגין או לאורך זמן ממושך. ההפרעה יכולה להיות ראשונית – יחסי המין מעולם לא היו מספקים, או משנית – מתפתחת לאחר תקופה של יחסי מין מספקים. בכל המקרים, במידה ואתם מרגישים בכך צורך, כדאי לפנות לטיפול.
גישות שונות לטיפול מיני
טיפול מיני עשוי להתקיים בפורמטים שונים, ולהישען על גישות תיאורטיות שונות או על שילובים בין גישות. שתי גישות נפוצות לטיפול מיני, שפעמים רבות משולבות יחד, הן טיפול לפי עקרונות פסיכודינמיים עם אלמנטים התנהגותיים:
• טיפול מיני פסיכודינמי – בגישה זו מתרכזים בהיבטים הפסיכודינמיים של ההפרעה. כלומר, הדגש הוא על מקור היווצרות הקושי כמו העבר של המטופל ומערכות היחסים המשפחתיות והזוגיות. הטיפול למשל עשוי להתמקד באופן בו העבר של כל אחד מבני הזוג עיצב את התפיסות שלו לגבי זוגיות ומיניות, ובשאלה כיצד הן באות לידי ביטוי ומשפיעות על הקשר הנוכחי.
• טיפול מיני התנהגותי – בגישה זו נבנית ומתורגלת תוכנית רב שלבית של התנסויות, אשר בהדרגה בונה קרבה פיזית חדשה בחדר המיטות. למשל, בשלב הראשוני עשויים להתבקש בני הזוג שלא לקיים יחסי מין כלל, ולאחר מכן המטפל ילמד את בני הזוג ליזום ולקבל מהאחר מחוות וגירויים מיניים באופן הדרגתי.
גישה התנהגותית נוספת המסייעת בהקלה על הפרעות בתפקוד המיני היא ביופידבק, במהלכה ניתן משוב ממוחשב לתגובות גופניות. למשל, נשים הסובלות מווגיניזמוס (כיווץ לא רצוני של הנרתיק בזמן חדירה), לומדות דרך המשוב כיצד להרפות את שרירי פתח הנרתיק ובכך להפחית כאב.
מקורות
אליצור, א., טיאנו, ש., מוניץ, ח. ונוימן, מ. (2003). פרקים נבחרים בפסיכיאטריה, תל אביב: הוצאת דיונון, מהדורה רביעית.
Sadock, B. J., Kaplan, H. I., & Sadock, V. A. (2007). Kaplan and Sadock's Synopsis of Psychiatry: Behavioral Sciences/Clinical Psychiatry. Lippincott Williams & Wilkins