תפריט נגישות
Thank you! Your submission has been received!
Oops! Something went wrong while submitting the form.

Emotion-focused therapy - טיפול ממוקד אמוציות

אכזבה, בושה, תסכול, התרגשות... פעמים רבות אנו חושבים על רגשות כעל תופעה אנושית מורכבת המייחדת אותנו משאר בעלי החיים. בפועל, ממצאים מהעשורים האחרונים מצביעים על כך שרגשות הם משאב אבולוציוני יקר ערך אשר ממלא תפקיד קריטי ביכולתנו להשתלב בחברה האנושית ובכך, בעצם, להבטיח את הישרדותנו ואת רווחתנו הנפשית. כך, למשל, רגשות של פחד מסייעים לנו להגיב לאיומים סביבתיים, בושה מסמנת לנו שנהגנו באופן שעשוי לגרום לנו לבעיה חברתית, תחושות כעס מניעות אותנו למחות על פגיעות ועוולות כלפינו וכן הלאה.

טיפול ממוקד אמוציות הוא מודל טיפולי אשר פותח על ידי פרופ' לסלי גרינברג בשנות ה-80-90, על בסיס ידע מחקרי אשר התמקד בזיהוי תהליכי השינוי המרכזיים המאפיינים תהליכים תרפויטיים.

טיפול ממוקד אמוציות הוא מודל טיפולי קצר מועד וממוקד אשר מתבסס על ההנחה כי רגשות הם היבט מהותי אשר משפיע על הרווחה הנפשית ועל יכולת התפקוד היומיומית והבין אישית. בהתאם, טיפול ממוקד אמוציות יוצא מהנחה כי מודעות נמוכה לרגשות, קושי בוויסות העוצמות הרגשיות וחוויה של רגשות בלתי מותאמים (למשל, קנאה קיצונית או חרדה בסיטואציות שאינן כרוכות בסכנה ממשית) וקשיים נוספים הקשורים לניהול הרגשות- הם שעומדים בבסיסן של פתולוגיות שונות שביניהן דיכאון, חרדה, בעיות התנהגותיות וכן הלאה. לעומת זאת, ניהול תקין של העולם הרגשי מקושר על פי גישת הטיפול ממוקד האמוציות לתפקוד רגשי, יומיומי ובין אישי תקין.

דוגמאות קלאסיות לקשיים הקשורים בקשר של האדם עם רגשותיו הן:

תגובות רגשיות לא מווסתות: מצבים אלו מתייחסים לקושי של האדם לווסת את רגשותיו באופן שמביא לסבל נפשי או להתנהגויות בלתי הולמות. כך, לדוגמה, חלק מהאנשים עשויים לחוות חרדה עזה ומשתקת בסיטואציות ניטרליות (טיסה, דיבור מול קהל) ואחרים עשויים להגיב לעלבון בהתפרצויות זעם.

הימנעות מרגשות: חלק מהאנשים חווים את רגשותיהם כמאיימים ומעוררי מצוקה עד כדי כך עד שהם עושים בחירה לא מודעת שלא להיות איתם במגע. אנשים אלו מצליחים לעתים להימנע או לצמצם תחושות של חרדה, כאב נפשי או עצב אך במחיר של אובדן החיות, העניין והיכולת להתאהב, להתרגש וכן הלאה.

התקה רגשית: בעיה שכיחה נוספת היא "המרה" של תחושות ורגשות שהאדם אינו מודע אליהם לביטויים רגשיים והתנהגותיים חלופיים. כך, למשל, חלק מהאנשים עשויים שלא להיות מודעים לרגישותם הגבוהה לעלבון ופגיעה בערך העצמי, מאחר וכל פגיעה בערכם מעוררת בהם בעיקר כעס ונקמנות אשר מסווים את הרגישות והפגיעות.

בהתאם לדגש הרב אשר טיפול ממוקד אמוציות שם על ההיבט הרגשי, ובהתאם לשמו, המודל הטיפולי מתמקד בחוויה הרגשית ובהרחבת יכולתו של המטופל להיות עמה במגע ולנהל אותה באופן אדפטיבי. בהקשר זה חשוב להדגיש כי על אף שמטופלים רבים מגיעים אל הטיפול עם פנטזיה על העלמת רגשות שלילים ובלתי נעימים- טיפול ממוקד אמוציות אינו מכוון להעלמת רגשות אלא להרחבת היכולת לשאת אותם. בכך, הטיפול מכוון להעשרת עולמו הפנימי של המטופל ולביסוס היכולת לנהל חיים המלווים תחושת משמעות ועניין רגשי.

טיפול ממוקד אמוציות חותר למטרות אלו באמצעות ביסוס מסגרת טיפולית המכוונת ליצירת מגע ישיר של המטופל עם רגשותיו. המטפל מסייע למטופל לפתח מודעות לרגשותיו, להכיר בהם, להתבונן בהם ולבטא אותם באופן אדפטיבי. זאת, באמצעות עמדה אמפתית וקשובה המאפשרת למטפל לזהות את מצבו הרגשי של המטופל בכל רגע נתון וללוות את תהליך חקירתו את רגשותיו השונים. היבט מרכזי של הטיפול הוא היעדר השיפוטיות של המטפל כלפי הרגשות השונים, אשר מכוונת לבסס במטופל תחושה שכל רגש הוא לגיטימי, כל עוד יש יכולת להתבונן בו ולווסת אותו.

בהיותו טיפול קצר מועד וממוקד, טיפול ממוקד אמוציות זכה לבחינה מחקרית רבה אשר הניבה תוצאות מרשימות: טיפול ממוקד אמוציות נמצא כמודל טיפולי יעיל ביותר לטיפול במגוון הפרעות וקשיים רגשיים שביניהם דיכאון, הפרעות חרדה מסוגים שונים, פוסט טראומה וקשיים זוגיים.


אנשי מקצוע בתחום

טיפול ממוקד אמוציות - EFT