טיפול רגשי בעזרת בעלי חיים מתבסס על ההבנה שאינטראקציה עם בעל חיים אשר מונחית על ידי איש מקצוע יכולה לסייע למטופל בעיבוד תכנים רגשיים, רכישת מיומנויות וחיזוק הביטחון והדימוי העצמי. בעמוד הנוכחי, תוכלו לקרוא כיצד הטיפול עובד ולמי הוא מתאים.
מהו טיפול רגשי בעזרת בעלי חיים והאם הוא יעיל?
טיפול בעזרת בעלי חיים הוא התערבות טיפולית המשלבת בתכנית הטיפול בעל-חיים, כמו סוס, כלב, חתול, ציפור ועוד. בין היתר, טיפול זה משמש לשיפור והשלמת היתרונות של הטיפול הנפשי המסורתי כיוון שהוא נסמך על כלים אחרים מלבד דיבור וטיפול במשחק.
בעלי חיים יכולים לספק תחושת רוגע, נוחות או בטחון, ובכך להסיט את תשומת הלב ממצב מלחיץ אל עבר מצב נעים המספק הנאה. תומכי הטיפול בעזרת בעלי חיים טוענים כי פיתוח קשר עם בעל-חיים יכול לעזור לאנשים לפתח תחושת ערך עצמי, דימוי עצמי ואמון טובים יותר, לייצב את רגשותיהם ולשפר את כישורי התקשורת, הוויסות העצמי והסוציאליזציה (כישורים חברתיים) שלהם.
השפעתו החיובית של קשר עם בעל חיים על ההתמודדות עם קשיים פיסיים ורגשיים זוהתה כבר במאה ה-19, אך רק בשנת 1944 פרסם חוקר בשם בוסרד מאמר בו התייחס לערך הטיפולי הטמון בקשר זה. מאמר זה זכה להתעניינות עצומה, אבל רק בשנות ה-60 החל פיתוח אקטיבי של תחום הטיפול בעזרת בעלי חיים כאשר בהדרגה הצטרפו עוד ועוד מחקרים שהצביעו על יתרונות הטיפול.
במחקר מקיף מסוג מטא-אנליזה (מחקר הבוחן מספר רב של מחקרים קודמים שנעשו בתחום מסוים) נמצא כי טיפול בעזרת בעלי חיים הניב תוצאות חיוביות ותרם לשיפור הרווחה הרגשית הכללית בקרב מטופלים עם אוטיזם, מצבים רפואיים או בעיות התנהגותיות. סקירה נוספת של מחקרים מצאה כי טיפול בעזרת בעלי חיים יכול להועיל גם למטופלים המתמודדים עם דיכאון, סכיזופרניה או התמכרות. עם זאת, מי שמאוד לא אוהב או חושש מבעלי חיים, או כמובן אלרגי אליהם, אינו מועמד טוב להתערבות טיפולית כזו.
כיצד עובד הטיפול?
טיפול רגשי בעזרת בעלי חיים, או טיפול הנעזר בבעלי חיים, מתבסס על ההבנה שאינטראקציה עם בעל חיים אשר מונחית על ידי איש מקצוע יכולה לסייע למטופל בעיבוד תכנים רגשיים, רכישת מיומנויות וחיזוק הביטחון והדימוי העצמי. דרך העבודה עם בעל חיים, עשויים גם מטופלים אשר יכולותיהם המילוליות והתקשרותיות לוקות בחסר או שאינן מהוות עבורם "שפה טבעית" - ליצור קשר משמעותי עם אחר ולבטא תכנים רגשיים שונים.
לעיתים, נוכחות בעל החיים אף מאפשרת למטופל לבטא רגשות ותכנים מאיימים ומכאיבים שלא היו מקבלים ביטוי אחר דרך החיה. כך, לדוגמא, ילד עם קשיים חברתיים עשוי להזדהות עם "אוגר קטן שאין לו בכלל חברים" במקום לבטא באופן ישיר ומכאיב את תחושות העצב והתסכול שהוא חווה בבית הספר. כמו כן, באמצעות האינטראקציה המונחית עם בעל החיים, יכול המטופל לרכוש מיומנויות חברתיות ורגשיות של אמפתיה (דרך הזדהות וטיפול בחיה), הקניית גבולות (דרך אילוף ועבודה שוטפת עם החיה - מתי ואיך ניתן לגעת), התנהגות אסרטיבית (דרך אילוף או רכיבה על סוס), וחיזוק תחושת הביטחון והערך העצמי הנובעת מהקבלה על ידי החיה והקשר עמה.
ישנן גם השפעות ניתנות למדידה ברמה הפיזיולוגית כמו עלייה בשחרור האנדורפינים אצל האדם המקיים אינטראקציה עם בעל החיים. אנדורפינים הם חומרים כימיים המשתחררים במוח, נקשרים ומפעילים קולטנים אופיואידים במערכת העצבים, ולכן מתנהגים כמו משככי כאבים, המייצרים אופוריה ותחושה טובה באופן טבעי. בנוסף לכך, מטופלים בטיפול בעזרת בעלי חיים לא רק חוו עלייה בשחרור האנדורפינים, אלא ירידה בהפרשת הורמוני הלחץ, כמו קורטיזול, נוראדרנלין ואפינפרין. כל אלו תורמים לשיפור הכללי במצבם, הגופני והרגשי, של מטופלים שנחשפו לטיפול בעזרת בעלי חיים.
למי מתאים טיפול רגשי בעזרת בעלי חיים?
מהספרות המחקרית עולה כי אוכלוסיות ספציפיות שעשויות להתרם במיוחד מטיפול בעזרת בעלי חיים הן קשישים, אנשים הסובלים מדיכאון או PTSD וילדים עם סרטן, אוטיזם או הפרעות קשב וריכוז. באופן לא מפתיע, אנשים עם חרדה מאובחנת לעיתים קרובות נרגעים בנוכחות חיה רגועה ולומדים להשתמש בחיה כדרך להרגעה לכן גם למתמודדים עם חרדה טיפול מסוג זה יכול להועיל.
בפועל, אנו רואים כי טיפול בעזרת בעלי חיים נפוץ יותר בקרב ילדים וכי מרבית הילדים המופנים לטיפול זה שייכים לאחת מתוך 3 הקטגוריות הבאות:
1. בעיות תקשורת ובעיות התפתחותיות (ADHD, אוטיזם, אספרגר, מוגבלות שכלתי התפתחותית וכדומה): ילדים אלו מתמודדים עם לקות חברתית ורגשית מקיפה אשר פוגעת לעיתים קרובות בתפקודם והשתלבותם המוצלחת בחברה. טיפול באמצעות בעלי חיים עשוי לסייע בהפחתת סימפטומים התנהגותיים שונים, יצירת מרחב בטוח לחיזוק הביטחון העצמי ולרכישת מיומנויות חדשות.
2. בעיות התנהגות וחוסר גבולות: עבודה עם בעלי חיים דורשת מהמטופל לקבל עליו כללים וגבולות הנוגעים לשמירה על החיה. מאחר וילדים ובני נוער רבים נמשכים לקשר עם בעלי חיים, הם מוכנים לקבל עליהם את חוקי העבודה עמם ולגלות אחריות אותה הם לעיתים מתקשים לגלות בתחומים אחרים. עם הזמן, יכולות אלו של דחיית סיפוקים ושליטה עצמית מתבססות ומשרתות את המטופל גם במסגרות אחרות.
3. קשיים רגשיים (דיכאון, חרדה, טראומה וכדומה): ילדים אשר חוו טראומות, או סובלים מרמת חרדה גבוהה, עשויים להפיק רבות מהטיפול בבעלי חיים. הטיפול תורם לחיזוק הביטחון העצמי, מאפשר התמודדות עם פחדים, תחושת קבלה ואינטימיות עם בעל החיים ועוד.
מקורות
Animal-assisted therapy: A meta-analysis, By Nimer, Janelle; Lundahl, Brad. Anthrozoös, Vol 20(3), Sep 2007, 225-238
Nimer J., Lundahl B. Animal-assisted therapy: a meta-analysis. Anthrozoos
Kamioka H, Okada S, Tsutani K, et al. Effectiveness of animal-assisted therapy: a systematic review of randomized controlled trials. Complementary Therapies in Medicine. April 2014; 22(2):371-390
https://www.apaservices.org/practice/update/2015/08-27/animal-assisted-therapy?_ga=2.60051364.828346441.1620902379-49907505.1581845983