תפריט נגישות
Thank you! Your submission has been received!
Oops! Something went wrong while submitting the form.

Trypophobia - טריפופוביה

טריפופוביה היא פוביה אשר מאופיינת בפחד מחורים או מתבניות צפופות של חורים או נקבוביות. בעמוד הנוכחי תוכלו לקרוא עוד על מהי טריפופוביה, איך היא מתבטאת, מה עשויי להסביר אותה ומהו הטיפול היעיל בה.

מהי טריפופוביה?

טריפופוביה, או פחד מחורים, היא תופעה פסיכולוגית המתבטאת בתחושת גועל, פחד או אי נוחות הנגרמת מחשיפה לתבניות צפופות של חורים או נקבוביות. התופעה תועדה לראשונה על ידי קהילות מקוונות בתחילת המאה ה-21, והיא משכה את תשומת הלב של מדענים וחוקרים בתחום הפסיכולוגיה. למרות שמונח זה אינו מופיע ב-DSM-5 (המדריך לאבחון וסטטיסטיקה של הפרעות נפשיות), העניין האקדמי בטריפופוביה גבר בשנים האחרונות, שכן רבים דיווחו על חוויות דומות של אי נוחות במצבים אלו.

למרות שהידע והמחקר בתחום הטריפופוביה עוד מוגבל, וכן המקור לפוביה זו אינו ברור לחלוטין, היא נחשבת לתופעה רווחת יותר ממה שחשבו בעבר. אל מול חורים תבניתיים, בליטות או דפוסים של נקבוביות, יש אנשים המרגישים גועל קל בלבד, בעוד שאחרים עלולים לחוות תגובות חרדה משמעותיות שמגבילות את תפקודם היומיומי.

כיצד טריפופוביה נראית בפועל?

הביטויים של טריפופוביה מגוונים וכוללים תחושות של בחילה, גירוי עור, דפיקות לב מואצות, הזעה וסחרחורת. במקרים מסוימים, אנשים הסובלים מטריפופוביה עלולים להימנע לחלוטין ממקומות או חפצים שעלולים לכלול תבניות של חורים, כמו שהייה בטבע, פירות מסוימים, ספוגים או תמונות המציגות דפוסים דומים.

בנוסף לתסמינים הפיזיים, לטריפופוביה היבטים פסיכולוגיים, כך שאנשים עשויים לחוות תחושת אי נוחות חזקה עד כדי תחושת גועל עמוק, ולעיתים תחושה זו עלולה להוביל להתקפי חרדה. עבור רבים מהסובלים מטריפופוביה, הפחד או הגועל הם כה עוצמתיים עד שהם משפיעים על חיי היומיום, ודורשים הימנעות מכוונת מגירויים שמעוררים את התופעה.

מהם הגורמים האפשריים לטריפופוביה?

הגורמים לטריפופוביה אינם ידועים במלואם, אך חוקרים מציעים מספר תיאוריות בנוגע למקורות האפשריים שלה:

1. אחת התיאוריות המרכזיות היא שטריפופוביה עשויה להיות קשורה לתגובה אבולוציונית שנועדה להגן על האדם מסכנות פוטנציאליות. דפוסים של חורים עשויים להזכיר לאדם תבניות המופיעות על עורם של יצורים רעילים או עלולים להעיד על מחלות, ולכן האדם מגיב בתחושת גועל או פחד שמניעה אותו להתרחק מהגירוי.

2. תיאוריה נוספת מציעה שטריפופוביה עשויה להיות תוצאה של רגישות יתר לגירויים חזותיים. אנשים מסוימים עשויים להיות רגישים במיוחד לדפוסים צפופים או חוזרים על עצמם, דבר שמפעיל אצלם תגובה רגשית מוגזמת.

3. אפשרות נוספת היא כי התגובה קשורה לרמות חרדה כלליות או לתכונות אישיותיות, כמו רגישות יתר לגועל.

מתי יש לפנות לטיפול ומהו הטיפול היעיל לטריפופוביה?

במקרים חמורים יותר, כאשר הטריפופוביה מפריעה באופן משמעותי לתפקוד היומיומי או גורמת למצוקה נפשית קשה, מומלץ לפנות לסיוע מקצועי מאנשי מקצוע בעלי מומחיות לפוביות. לצד הטיפול הרגשי, פסיכיאטרים עשויים להמליץ על טיפולים תרופתיים כמו תרופות נוגדות חרדה המאזנות את התגובה הרגשית לגירויים, וכן שיטות טיפול נוספות כמו חשיפה ממושכת (PE) או ביופידבק.

הטיפול בטריפופוביה עשוי לכלול גישות שונות, כאשר כמו במקרה של פוביות אחרות, טיפול קוגניטיבי-התנהגותי (CBT) נחשב לשכיח ויעיל ביותר. בטיפול זה, המטופל נחשף באופן מבוקר והדרגתי לתבניות המעוררות את הפוביה, תוך שימוש בטכניקות הרגעה כמו נשימות עמוקות או הרפית שרירים. מטרת הטיפול היא להקטין את התגובה הרגשית של המטופל כלפי הגירוי, ולאפשר לו להתמודד בצורה יעילה יותר עם הפחד. כך, יוכל המטופל להפחית את רמות המצוקה הרגשית ולחזור לתפקוד יום יומי תקין.


מקורות

Kupfer, T. R., & Le, A. T. D. (2017). Disgusting clusters: Trypophobia as an overgeneralized disease avoidance response. Cognition and Emotion, 31(7), 1491-1506

Cole, G. G., & Wilkins, A. J. (2013). Fear of holes. Psychological Science, 24(10), 1980-1985

אנשי מקצוע בתחום

טיפול קוגניטיבי התנהגותי - CBT