תפריט נגישות
Thank you! Your submission has been received!
Oops! Something went wrong while submitting the form.

Phototherapy - פוטותרפיה

פוטותרפיה היא פרקטיקת טיפול באומנות, המציעה שילוב של פעולת הצילום ועבודה עם התצלומים כחלק מהתהליך הטיפולי הרגשי. בעמוד הנוכחי, תוכלו לקרוא על מטרת הטיפול ועל טכניקות הטיפול בפוטותרפיה.

מכירים את זה שאתם מתבוננים בתמונה, ופתאום משהו במבט, בנוף או באדם שנגלה בתוך הדימוי מעורר בכם רגש חזק? התחושה החזקה והייחודית שמתעוררת למראה דימוי שכזה, היא אחד הכלים המרכזיים בפוטותרפיה – טיפול באמצעות צילום.

פוטותרפיה היא פרקטיקה של טיפול רגשי מתחום הטיפול באומנויות, אשר משלבת בתוכה שימוש בתצלומים מסוגים שונים, כמו גם בפעולה של צילום כחלק מן התהליך הטיפולי. העבודה עם צילומים יכולה לכלול צילומים אומנותיים, צילומים של המטופל, של המשפחה או של אובייקטים אחרים, מתוך מחשבה שאלו מעוררים זכרונות, מחשבות, רגשות ואסוציאציות, ומאפשרים אמצעי תקשורת בלתי מילולי.

אמנם השם פוטותרפיה ניתן גם לטיפול רפואי שנעשה באמצעות אור, אולם מדובר בטיפול מסוג אחר לגמרי. כאשר ניגשים לנושא, כדאי להקפיד שלא להתבלבל בין השניים.

מטרת הטיפול

טיפול בפוטותרפיה נועד לסייע למטופל להתחבר לרגשותיו, לעבד חוויות רגשיות, לגבש נרטיב ברור לגבי אירועי חיים ועוד. כמו בטיפולים רגשיים נוספים, הטיפול נעשה בעבודה משותפת ודיאלוג בין המטפל והמטופל, אך לצד תקשורת מילולית הוא כולל גם עבודת צילום והתבוננות משותפת בתמונות. כך, בטיפול פוטותרפיה מתקיים ממד תקשורת בלתי ישיר, אשר נועד לאפשר למטופל להתגבר על הגנות פסיכולוגיות שונות, המקשות על ביטוי מילולי של תכנים רגשיים מסוימים. יחד עם זאת, חשוב לזכור כי במקרים של צורך נפשי אקוטי, מוטב שהטיפול בפוטותרפיה ילווה טיפול פסיכולוגי להתמודדות עם המצוקה, ולא יבוא במקומו.

בדומה לטיפול באומנות, דרך תהליך היצירה המשותפת או הפרשנות של האובייקט האומנותי, מקבל המטופל פתח אל חוויה רגשית מלאה יותר, ויתכן כי אף לממדים לא מודעים בעולמו הפנימי. במהלך הפגישות הטיפוליות, ילווה המטפל את המטופל בניסיון להבין דברים על עצמו, על קשרים משמעותיים בחייו, על עברו ועל עולמו הרגשי, דרך העבודה עם צילום ועם תמונות.

יש לציין כי כאשר ניגשים לטיפול בפוטותרפיה מומלץ לבדוק שהמטפל או המטפלת אכן מוסמכים לעסוק בתחום. בנוסף, כאשר הפניה לטיפול נעשית על רקע של מצוקה נפשית משמעותית, ייתכן כי מוטב לפנות למטפל בעל הכשרה טיפולית או קלינית רחבה יותר בנוסף להכשרה בפוטותרפיה, למשל בפסיכותרפיה או עבודה סוציאלית קלינית.

טכניקות טיפול בפוטותרפיה

בפוטותרפיה השימוש בצילום כאמצעי להשלכה, לביטוי יצירתי וליצירת חוויה של נראות, נעשה לרוב באמצעות כמה טכניקות מרכזיות, בהן ניתן להשתמש בתוך הטיפול בהתאם לצרכי המטופל:

- תמונות שנוצרות על ידי המטופל: שימוש בתמונות שהמטופל מביא לטיפול, בין אם אלו תמונות שהוא עצמו מצלם (מחוץ לטיפול או בתוכו) או תמונות שאסף ממקורות שונים דרכן הרגיש שהוא מעוניין לבצע חקירה רגשית. בעבודה עם תמונות שכאלו ניתן לחקור את האובייקטים המצולם, את תהליך הצילום שביצע המטופל ולבטא דרך התמונות את החוויה הסובייקטיבית שלו בעולם.

- תמונות של המטופל אשר צולמו בידי אחרים: באמצעות תמונות כאלו, ניתן לעסוק בנקודת המבט של האחר (הצלם) על המטופל. מתוך כך, ניתן לבחון יחסים בחייו של המטופל ולעסוק בסוגיות של המבט החיצוני והפער שבינו לבין החוויה הסובייקטיבית.

- פורטרט עצמי: תמונה שהמטופל יצר אשר משקפת אותו, בין אם מדובר בתמונה של ממש או דימוי אומנותי אחר. בעבודה עם פורטרטים ניתן לעסוק באופן בו המטופל רואה וחווה את עצמו, בסוגיות של ערך עצמי, הגדרה עצמית, גיבוש זהות ועוד.

- אלבום משפחתי ואוספי תמונות ביוגרפיות: שימוש בתמונות מחוויות עבר של המטופל או לצד אנשים משמעותיים בחייו, מאפשרים להתבונן במקום שלו בתוך המשפחה, בתוך קבוצת השווים, או בתוך קבוצות משמעותיות אחרות בחייו. תמונות מאירועי חיים שונים מאפשרות להעלות זכרונות מתקופות שונות ויחד לחקור את הרגשות שאלו מעוררים במטופל.

לאורך ההתבוננות בתמונות או יצירתן, תפקיד המטפל הוא להדריך את המטופל בתהליך החקירה שתחילתו באובייקט הצילום. הדבר יכול להיעשות תוך שאילת שאלות, הכוונה וסיוע בעיבוד רגשות, אסוציאציות ומשמעויות רגשיות שמעורר התהליך.


מקורות

א. אור, "פוטותרפיה – מקצוע בהתהוות", אתר מוסררה.

א. גלס, "הכמיהה לנראות בטיפול ובצילום", אתר מוסררה.

Weiser, J. (2018). Phototherapy techniques: Exploring the secrets of personal snapshots and family albums. Routledge‏

https://www.psychologytoday.com/us/blog/minority-report/201411/phototherapy

תחומי מומחיות:
טיפול באומנות ,טיפול נפשי

אנשי מקצוע בתחום

טיפול נפשי