תפריט נגישות
Thank you! Your submission has been received!
Oops! Something went wrong while submitting the form.

Fixation - פיקסציה / קיבעון

פיקסציה, לפי פרויד, מתייחסת לקיבעון באחד משלבי ההתפתחות בילדות, כאשר אותו שלב לא "נפתר" והתכנים הנוגעים לו ממשיכים להעסיק את האדם גם בבגרותו. בעמוד הנוכחי, תוכלו לקרוא על התפתחותה של פיקסציה וכיצד היא עלולה לבוא לידי ביטוי בבגרות.

זיגמונד פרויד, אבי התיאוריה הפסיכונאליטית, התייחס להתפתחות האישיות ונפש האדם על פי התיאוריה הפסיכו-סקסואלית. לפי תיאוריה זו, שלבי ההתפתחות של כל ילד וילדה הינם אוניברסליים אך כל שלב טומן בחובו צרכים ודחפים ספציפיים של הילד, כך שמעבר תקין בין השלבים דורש הבשלה קוגניטיבית וביולוגית טבעית, לצד סיפוק צרכי הילד מצד הוריו.

קיבעון, או פיקסציה, מתרחשים כאשר צרכי הילד אינם מסופקים דיו, או לחלופין מסופקים יתר על המידה. במצבים אלו, מתקשה הילד להתמודד באופן תקין עם התכנים הנוגעים לאותו שלב התפתחותי, והוא מפתח קיבעון כלשהו סביב אותו שלב, אשר עלול לבוא לידי ביטוי בבגרות באופיו, במערכות יחסים שלו, ובדפוסים התנהגותיים חזרתיים. ככל שהפיקסציה חזקה יותר, כלומר הצרכים והיצרים של הילד לא סופקו כהלכה בילדותו, כך הוא יפגין קושי רב יותר בבגרותו.

מרבית הפיקסציות הקיימות מתרחשות בשלב האוראלי או בשלב האנאלי של ההתפתחות הפסיכו-סקסואלית. זאת, כיוון שהקונפליקטים המאפיינים את שלבים אלו הינם מהותיים ומורכבים לסיפוק. פיקסציה בשלב האנאלי, המתבטא בדחפי שליטה, עלולה לבוא לידי ביטוי בבגרות באופי הזקוק לשליטת יתר בכל תחומי חייו, בקושי לשחרר או להתמסר לאחרים (כפי שניתן לומר פעמים רבות, "הוא טיפוס אנאלי"). לחלופין, במצבים אחרים, פיקסציה בשלב האנאלי דווקא תבוא לידי ביטוי בבגרות כדמות המתקשה לקחת שליטה ואחריות על חייה, מפוזרת וחסרת מעצורים. 

דוגמא נוספת לפיקסציה מוכרת היא פיקסציה בשלב האוראלי, המאופיין בצרכים הנוגעים להזנה ולתלות. אדם אשר חווה חסכים משמעותיים בשלב האוראלי עלול לפתח בבגרותו תלות מוחלטת בדמויות מטפלות, ואף לפתח הפרעת אישיות תלותית. לחלופין, פיקסציה בשלב האוראלי עלולה לבוא לידי ביטוי דווקא באדם עצמאי ואף מתבודד באופן קיצוני אשר לא מוכן לקבל שום עזרה ומתקשה לייצר קשרים אינטימיים דיים עם אחרים.


מקורות

ביטמן ואחרים. (1992). אישיות: תיאוריה ומחקר. הוצאת האוניברסיטה הפתוחה.

לפלאנש, ז' ופונטאליס, ז'. (2011). אוצר המילים של הפסיכואנליזה. תולעת ספרים.

מיטשל, ס. א., ובלאק, מ. ג. (2006). פרויד ומעבר לו: תולדות החשיבה הפסיכואנליטית המודרנית. תל-אביב: תולעת ספרים.

אנשי מקצוע בתחום

טיפול נפשי