אנשים רבים מתמודדים בשלבים שונים בחייהם עם קשיים חברתיים, תופעה המתארת מגוון מצוקות אשר מתעוררות במפגש עם האחר, באם זאת עם יחידים או עם קבוצה. ישנם קשיים חברתיים אשר אינם מסבים מצוקה רבה, אך במקרים בהם הקושי מגביל את הפרט מבחינה תפקודית או גובה ממנו מחיר רגשי כבד, מומלץ להיעזר באיש מקצוע.
קשיים חברתיים - מאפיינים
הפרט רוכש ומשכלל לאורך חייו סט של כישורים חברתיים, אשר חיוניים לצורך התפתחותו התקינה. כישורים אלו מסייעים לו ליצור קשרים משמעותיים ולהשתלב במסגרות חברתיות, הן כילד והן כאדם בוגר. כישורים חברתיים כוללים בין היתר את היכולת להתבטא מול האחר באופן ברור ומסוות, להיות קשוב לרגשות ומסרים שמעביר הזולת ולעבוד בשיתוף פעולה. קשיים חברתיים הנם תופעה נפוצה למדי, במיוחד בגיל צעיר, תקופה בה הילד עדיין מחפש את קולו שלו ואת מיקומו בחברה. קשיים חברתיים נפוצים כוללים לדוגמא מקרים של ביישנות, חוסר ביטחון ותוקפנות שהילד מבטא או שמופנית כלפיו.
קשיים חברתיים – גורמים נפוצים
קשיים חברתיים נובעים ממגוון גורמים, חלקם קשורים לבית המשפחה, וחלקם להתמודדות בשדה החברתי. להלן מספר דוגמאות:
קשיי ויסות: ישנם ילדים אשר מתקשים בוויסות הרגשי. למשל מתקשים להכיל רגשות שליליים וכתוצאה מכך מתנהגים באופן תוקפני כלפיי ילדים אחרים. לדוגמא, מכים, לועגים, ונוהגים בדרכים נוספות שלא מכבדות את הזולת. התנהגות שכזו עלולה להוביל לקשיים חברתיים, לדוגמא לעוינות והתרחקות מצד ילדים אחרים, ולקשיי התארגנות של הילד מול הקונפליקטים שההתנהגות שלו מייצרת.
חריגות: ילדים המאופיינים בחריגות, לדוגמא מבחינת מראה החיצוני, בעיות בדיבור, או רקע שונה של מבנה המשפחה, עשויים להתמודד עם קשיים חברתיים אשר נובעים מחשש או מאגרסיות שמפגינים כלפיהם ילדים אחרים.
קשיים בקשר ההורי: למרות הרצון הטוב של ההורים, קיימים מקרים בהם היחס של ההורה כלפיי הילד מקשה עליו ומוביל למגוון קשיים חברתיים. לדוגמא, הורים אשר נצמדים לילדיהם ומנסים לנהל את האינטראקציות החברתיות שלהם, עלולים לגרום לילד לחוסר בטחון בכל הקשור ליכולתו להתמודד בעצמו עם סיטואציות חברתיות, ולגרום למשל למופנמות וביישנות. כמו כן, כאשר ההורה דורש מהילד יחס צייתן, ולא מאפשר לו לבטא מולו כעסים, הילד עשוי לחוות קשיים חברתיים אשר נובעים מהאגרסיות המצטברות שהוא פורק מול בני גילו, במקום מול הוריו.
קשיים חברתיים – כיצד מטפלים?
במקרים רבים קשיים חברתיים חולפים מעצמם, באם זאת כחלק מהתמודדות וההתפתחות של הילד, או בזכות תמיכה וליווי מצד ההורים או אנשים משמעותיים נוספים, כגון המורים בבית הספר. ישנם מקרים בהם הילד מסתיר את הקשיים ממשפחתו. על כן, ערנות ההורים מאוד חשובה, בכל הקשור לזיהוי רמזים שהוא נותן. לדוגמא, היותו מכונס, עצוב, כעוס וכדומה. במקרים בהם קושי חברתי מסב לילד מצוקה חמורה, לדוגמא כחלק ממצבי חרדה חברתית, הפרעות התנהגות או דיכאון, קיים צורך בטיפול באמצעות הדרכת הורים לילדים או באמצעות פסיכותרפיה פרטנית עבור הילד, טיפולים הניתנים לרוב על ידי פסיכולוגים. לעיתים ישלב הטיפול אבחון פסיכולוגי, שמטרתו לבדוק אלו גורמים עומדים בבסיס הקושי. אמצעי טיפולי נוסף הנו טיפול קבוצתי, במסגרתו הקבוצה מספקת מרחב בטוח לתרגול ולעבודה על קשיים חברתיים. במקרים של קשיים חברתיים, חשוב לסייע לילד בהקדם, שכן הכישורים החברתיים שנבנים בילדות מהווים הקרקע עליה מתגבשים כישורים חברתיים בוגרים יותר, אשר נחוצים לדוגמא במסגרת השתלבות במקום עבודה, פיתוח מערכות יחסים רומנטיות והקמת משפחה.