אקטיזיה - בטיפולנט
שִׂים לֵב: בְּאֲתָר זֶה מֻפְעֶלֶת מַעֲרֶכֶת נָגִישׁ בִּקְלִיק הַמְּסַיַּעַת לִנְגִישׁוּת הָאֲתָר. לְחַץ Control-F11 לְהַתְאָמַת הָאֲתָר לְעִוְורִים הַמִּשְׁתַּמְּשִׁים בְּתוֹכְנַת קוֹרֵא־מָסָךְ; לְחַץ Control-F10 לִפְתִיחַת תַּפְרִיט נְגִישׁוּת.
תפריט נגישות
Thank you! Your submission has been received!
Oops! Something went wrong while submitting the form.

Akathisia - אקטיזיה

אקטיזיה הנה הפרעה תנועתית אשר מאופיינת באי שקט גופני המתבטא בצורך בלתי נשלט לזוז וחוסר יכולת לשבת באופן שקט ונינוח. בעמוד הנוכחי, תוכלו לקרוא על הגורמים והטיפול בהפרעה. 

הביטוי החריף והנפוץ ביותר של אקטיזיה הינו לרוב באזור הרגליים, כאשר האדם חש צורך בלתי נשלט לרקוע, להעביר משקל מצד לצד, לנענע את רגליו, לשכל אותן הלוך ושוב או לצעוד.

מה יכול לגרום לאקטיזיה?

אקטיזיה, הידועה גם בשם אגיטציה, יכולה לנבוע מכמה גורמים אפשריים, ולעיתים אבחון מדויק של הגורם לה יכול להיות משימה לא פשוטה אשר כוללת בירור פסיכיאטרי ונוירולוגי.

אחד הגורמים הנפוצים ביותר לאקטיזיה הוא שימוש בתרופות אנטי-פסיכוטיות מהדור הראשון, אשר זו אחת מתופעות הלוואי האפשריות שלהן. מכיוון אחר, גם גמילה משימוש בתרופות אלו עלולה להוביל לסימפטומים של אקטיזיה. תרופות אנטי-פסיכוטיות ניתנות בעיקר כחלק מהתווית הטיפול בסכיזופרניה, ולכן המאובחנים בהפרעה זו מועדים לפתח סימפטומים מעין אלו. 

בחלק מהמקרים אקטיזיה מזוהה בטעות כחלק ממצב של התקף פסיכוטי. כאן חשוב במיוחד תהליך הבירור של מקור התופעה, שכן העלאת מינון התרופות האנטי-פסיכוטיות (לטיפול ב"סימפטומים החיוביים" שמעורר ההתקף) עלול להחריף את האקטיזיה ובכך להעצים את הסבל והמצוקה של המטופל. 

טיפול באקטיזיה

במצב של אקטיזיה, האדם מודע לחוסר השקט התנועתי של גופו והדבר גורם לו לסבל ולמצוקה. לכן חשוב במיוחד לעקוב אחר החמרה בסימפטומים ולהתאים את הטיפול ההולם למצב.

קו ראשוני לטיפול הוא שינוי המינון או סוג התרופה האנטי-פסיכוטית הניתנת למטופל (מעבר לתרופות אנטי-פסיכוטיות מדור שני למשל). לצד זאת, ניתן לשלב גם טיפול תרופתי משלים הכולל למשל תרופות נגד לחץ דם, תרופות נגד חרדה או ויטמינים כדי להקל על הסימפטומים. 


מקורות

אליצור, א., טיאנו, ש., מוניץ, ח. ונוימן, מ. (2003). פרקים נבחרים בפסיכיאטריה, תל אביב: הוצאת דיונון, מהדורה רביעית.

Hirose , S. (2003). The causes of underdiagnosing akathisia. Schizophrenia Bulletin. 29(3):547-558

אנשי מקצוע בתחום

טיפול פסיכיאטרי