פונקציית אלפא היא מושג אותו טבע האנליטיקאי והתיאורטיקן וילפרד ביון המתייחס לתהליך החשיבה הבסיסי ביותר, בו רשמים חושיים גולמיים וחסרי פשר (רכיבי בטא) לובשים משמעות ומותמרים לרכיבי אלפא – רכיבים בהם ניתן לעשות שימוש בתהליכי החשיבה והחלימה.
ביון כינה את רכיבי המחשבה הגולמיים ביותר בשם רכיבי בטא – רכיבים המורכבים מרשמים חושיים נטולי משמעות או מתחושות חסרות שם. רכיבי בטא אינם קוהרנטיים ואינם נחווים כבעלי משמעות – כלומר, לא ניתן לבטאם במילים ולא ניתן להפעיל עליהם תהליכי חשיבה. כדי שיוכלו להפוך לרכיבים המתאימים לשימוש בחשיבה, עליהם לעבור את תהליך העיבוד של פונקציית אלפא, המתמירה אותם לרכיבי אלפא. דרך תהליך זה, החוויה הרגשית הופכת למובנת ומשמעותית. באזורים בהם פונקציית אלפא משובשת או אינה עובדת, רכיבי הבטא נותרים כחוויות רגשיות שלא ניתן לחשוב אותן ולשאת אותן בנפש, לכן הנפש פולטת אותן באמצעות תהליך של הזדהות השלכתית.
ביון טען כי יכולותיה של האם ל-Reverie קשורות באופן הדוק ליכולתו של התינוק להפיק רכיבי אלפא. התינוק מגיע אל העולם כאשר חוויתו מורכבת מרשמים חושיים בלבד אשר מהווים רכיבי בטא, ואינם מתגבשים לכדי רכיבי אלפא ללא סיוע של נפש בוגרת יותר. כאמור, רכיבי בטא נחווים כבלתי נסבלים עבור התינוק ולכן הם מושלכים החוצה, אל תוך האם, דרך הזדהות השלכתית. האם, בעזרת שימוש ב-Reverie, קולטת את רכיבי הבטא של התינוק, מעכלת ומעבדת אותם עבורו. לאחר עיבודם, היא משיבה לו אותם באופן נסבל יותר, כרכיבי אלפא – כלומר, כחוויה רגשית המובנת על ידי התינוק. תהליך זה מתרחש שוב ושוב עד אשר התינוק בשל דיו להפנים אותו ולהתחיל להפעיל את פונקציית אלפא, כך שיוכל להפוך בעצמו את רכיבי הבטא לרכיבי אלפא.
על פי ביון, פונקציית אלפא מעניקה לנפש תחושת סובייקטיביות. באמצעותה, הנפש מסוגלת לחשוב על עצמה ולהגיב באופן סובייקטיבי לחוויות רגשיות – הנפש מסוגלת להתמיר את החוויה הרגשית הבסיסית למחשבה. לכן, כאשר תהליך זה לקוי (למשל, כאשר האם חרדה מכדי לקלוט ולעבד את השלכותיו של התינוק), התינוק מתקשה להתחיל לחשוב באופן שמאפשר את צמיחתה של עצמיות סובייקטיבית. זהו, לדעתו של ביון, הבסיס לפסיכוזה ולהפרעות נוספות המערבות כשלים חמורים ביכולת לחשוב ולהרגיש.
מקורות
סימינגטון ג'., סימינגטון נ. (1996). החשיבה הקלינית של וילפרד ביון.
Hinshelwood, R. (1991). A dictionary of Kleinian thought. Northvale, N.J. u.a.: Aronson
Skelton, R. (2006). The Edinburgh international encyclopaedia of psychoanalysis. Edinburgh [Scotland]: Edinburgh University Press