תרופות אנטי פסיכוטיות הן קבוצת תרופות המיועדת לטיפול ומניעת מצבים פסיכוטיים. בכתבה זו נציע הסבר על מצבי פסיכוזה המצריכים טיפול באמצעות תרופות אנטי פסיכוטיות, כולל פירוט אודות הסימפטומים בהן תרופות אנטי פסיכוטיות מיועדות לטפל ותופעות לוואי אפשריות.
פסיכוזה
פסיכוזה היא מצב בו חלה פגיעה משמעותית בבוחן המציאות וביכולתו של האדם לתפוס ולפרש את המציאות סביבו באופן תקין. כך, לדוגמא, מצב פסיכוטי עשוי להתבטא בהופעתם של הלוצינציות (תפיסת גירויים חושיים שאינם קיימים במציאות), דלוזיות (אמונות ורעיונות ביזאריים) ובהתנהגות בלתי הולמת וחסרת עכבות הנובעת מהפגיעה הקשה בתפיסת המציאות. כך, לדוגמא, אדם במצב פסיכוטי המאמין כי הוא נרדף על ידי ה-FBI מאחר ויש לו שליחות אלוהית עשוי לנהוג בתוקפנות או לברוח מביתו כדי להגן על עצמו.
תרופות אנטי פסיכוטיות- היסטוריה
תרופות אנטי פסיכוטיות משמשות לטיפול במצבים פסיכוטיים החל משנות ה-50 של המאה ה-20. התרופות הראשונות התגלו באופן מקרי, על ידי רופא שחיפש חומר הרגעה עבור חולים העומדים בפני ניתוחים. התרופה שגילה לא הועילה למטרה זו, אך שינוי מסוים שלה לפורמט המכונה כיום כלורפרומזין, התגלה כיעיל ביותר להפסקת מצבים פסיכוטיים. שני הדורות הראשונים של התרופות האנטי פסיכוטיות- בוטירופנונים ופנותיאזינים- הביאו לשיפור דרמטי, כאשר עם השנים חל שיפור משמעותי ביעילות של התרופות, לצד הקטנת השפעתן של תופעות הלוואי.
תרופות אנטי פסיכוטיות- אפשרויות טיפול ותופעות לוואי
פסיכוזה עשויה להתפרץ על רקע מצבים אורגניים (אלצהיימר, גידול מוחי) ועל רקע שימוש בחומרים כסמים ואלכוהול, אך במרבית המקרים תתעורר על רקע הפרעות נפשיות מקבוצת הפרעות פסיכוטיות שביניהן סכיזופרניה לסוגיה, הפרעה סכיזואפקטיבית והפרעה דלוזיונית. תרופות אנטי פסיכוטיות מיועדות לטיפול במצבים אלו ולמצבים נפשיים נוספים המלווים בפסיכוזה, לדוגמא דיכאון פסיכוטי ומצבימאניה המלווים בפסיכוזה. חשוב לציין כי תרופות אנטי פסיכוטיות מסוימות, במינונים נמוכים, משמשות לא רק לטיפול במצבים פסיכוטיים אלא למצבים המערבים אי שקט מוגבר והתנהגות קיצונית. לדוגמא, ילדים עםהפרעות התנהגות קשות מטופלים לעיתים במינון נמוך של רספרידל- תרופה המשמשת לטיפול במצבים פסיכוטיים כאשר היא ניתנת במינונים גבוהים.
תרופות אנטי פסיכוטיות מבוססות על חומרים פסיכואקטיביים המביאים לויסות מחודש של פעולתם של חומרים נוירוכימיים אשר יוצאים מאיזון וכך גורמים להתפרצות הפסיכוזה. תרופות אנטי פסיכוטיות משפיעות על תסמינים פסיכוטיים כדלוזיות, הלוצינציות, קטטוניה והתנהגות ביזארית וחסרת עכבות. תסמינים אלו מכונים סימפטומים חיוביים של ההפרעות הנפשיות הפסיכוטיות. הסימפטומים מכונים כך מאחר והם מתקיימים אצל אנשים עם הפרעות פסיכוטיות אך לא אצל אנשים בריאים. יחד עם זאת, מרבית התרופות האנטי פסיכוטיות אינן משפיעות על סימפטומים שליליים של הפרעות אלו- סימפטומים המתבטאים בהיעדר יכולות ותכונות שיש לאנשים בריאים כעניין חברתי, יוזמה, יכולת מילולית תקינה וכן הלאה. בחלק מהמקרים דיכוי הדופאמין אשר מביא לירידה בסימפטומים החיוביים אף מביא להחרפה בסימפטומים השליליים מאחר ודופאמין הוא הנוירוטרנסמיטור האחראי, בין השאר, על חווית ההנאה ועל התנהגויות המכוונות להגברת העונג וההנאה.
תרופות אנטי פסיכוטיות מוכרות, מדורות שונים, הן הלידול, כלורפרומאזין, פרפנזין, פרומזין, קלופיקסול, רספרידל, קלוזאפין (לפונקס), זיברקסה ואריפיפרזול.
תרופות אנטי פסיכוטיות מתאימות הן לשימוש במצבים פסיכוטיים פעילים והן לצמצום הסיכוי להתפרצות פסיכוטית ובהתאם, אנשים הלוקים בהפרעות כסכיזופרניה מונחים לקחת תרופות אנטי פסיכוטיות באופן קבוע, גם בהיעדר סימפטומים פסיכוטיים. תרופות אנטי פסיכוטיות ניתנות על ידי רופאים פסיכיאטרים כאשר בדרך כלל הבחירה הראשונית היא בתרופות חדישות יותר אשר מלוות בפחות תופעות לוואי. רק במקרים בהם התרופות אינן יעילות דיים או מעוררות תופעות לוואי (למשל במקרה של אנשים הסבולים מאלרגיות לחומרים ספיציפיים)- נבחרות תרופות אנטי פסיכוטיות מדור ישן יותר.
למרות ההמלצה לשימוש בתרופות באופן רציף כאמצעי למניעת התפרצות פסיכוטית נוספת, רבים מהאנשים המונחים לקחת תרופות אנטי פסיכוטיות אינם עושים זאת בגלל תופעות הלוואי, ההחמרה בסימפטומים השליליים וההתמודדות עם סטיגמה חברתית.