הופעת דם בחלום עשויה להבהיל אותנו עד אימה ולעורר תהיות: האם הופעת דם בחלום קשורה בפציעה ופגיעה בנו או להיפך, קשורה היא לחוויה של כוח וחיות? כיצד עלינו לנתח חלומות בהם מופיע דם ואיזו משמעות עלינו להקנות להם? הנה כמה הצעות לפרשנות.
פירוש דם בחלום
בחיי הערות הופעתו של דם מסמלת בדרך כלל פגיעה או פציעה ובהתאם, מעוררת פחדים ותחושה שאנו מאוימים מבחינה פיסית או נפשית. לעומת זאת, להופעת דם בחלום עשויות להיות משמעויות שונות ונוספות הנוגעות הן למשמעותו הסמלית של דם והן למשמעויות הפסיכולוגיות האישיות של דם עבור כל חולם וחולם.
פירוש סמל הדם בחלום
פענוח חלומות באמצעות פענוח משמעויותיהם של סמלים המופיעים בחלום היא הגישה המוקדמת ביותר לפענוח חלומות. כבר בתנ"ך ובכתבים מצריים עתיקים מופיעים אזכורים לניסיון לזהות את משמעותם של סמלים ספציפיים המופיעים בחלום, וגם בימיה הראשונים של הפסיכואנליזה הודגשה משמעותם של סמלים ספציפיים. בניגוד לסמלי חלום רבים להם מוקנית משמעות ספציפית (למשל כלב בחלום, נעליים בחלום, היריון בחלום), דם בחלום נחשב לאלמנט שיכול להיות בעל משמעויות סמליות שונות. כך למשל, יש הרואים בהופעת דם בחלום ובפרט במקרים בהם מופיע דימום קשה, סימן לתחושה של אובדן חיות ואנרגיות. לחלופין, יש הרואים בהופעת דם בחלום ביטוי לחיבור לכוחות שלנו או ליכולותינו, כאשר יריב או אדם שנוא הם מקור הדם בחלום.
חשוב לציין כי פירושים אלו מוטלים בספק ומרבית אנשי המקצוע העוסקים בתחום הפסיכולוגיה יתנגדו להם. זאת, מתוך תפיסה השוללת את קיומן של משמעויות ספציפיות אוניברסליות לסמלי החלום, ומדגישה את המשמעות הסובייקטיבית האישית של הופעת דם בחלום עבור כל חולם וחולם.
פירוש החלום לפי מונחים פסיכולוגים
כיצד אם כן, ניתן למצוא את משמעותו האישית של דם בחלום? זיגמונד פרויד, לצד התייחסותו למשמעויות הסמליות, הציע כי החלום הוא "דרך המלך אל הלא מודע" מאחר והוא חושף תכנים בלתי מודעים ובלתי נגישים בערות. כדי למנוע את התעוררותה של חרדה רבה מדי, הנפש מסווה את החלום באמצעים שונים שביניהם עיבוי, התקה, הסמלה וכן הלאה. כדי לפענח את החלום ואת המשמעויות העומדות מאחורי ההסוואות, פרויד הציע כי יש להתבונן באסוציאציות הספונטניות של החולם ולפענח באמצעותן את המשמעות האישית שיש לאלמנט מסוים עבור החולם. כך לדוגמא, אדם שחלם כי הבוס שלו נחתך מזכוכית של דלת, תיאר באסוציאציות לחלום כי בילדותו נחתך משברים של כוס שאביו הפיל ונזקק למספר תפרים. עבור חולם זה, הופעת דם בחלום סימלה תחושות זעם ותוקפנות כלפי האב. בניגוד לכך, הופעת דם בחלום סימלה עבור נערה שהחלה להחלים מהתמודדות ממושכת עם אנורקסיה את הופעתו של המחזור, שסימלה שיפור במצבה הגופני.
מה המשמעות של חלום חוזר על דם?
הופעה חוזרת של דם בחלום, בדומה לחזרה של אלמנטים אחרים בחלומות, משמעה שנפשנו מנסה לעבד נושא מסוים או שתוכן לא מודע מנסה לעלות למודעותנו. יחד עם זאת, במקרים מסוימים הופעה חוזרת ונשנית של דם בחלום, המלווה בתחושת פחד ואי נוחות, קשורה בחלק מהמקרים להפרעת חרדה המכונה פוביה מדם ומתבטאת בפחד מוגזם וקיצוני ממראה של דם או מסיטואציות הקשורות בדם (למשל בדיקות דם, זריקות). אנשים המתמודדים עם פוביה מדם עשויים להיות עסוקים באופן אינטנסיבי בדם הן בהיותם ערים והן בחלומותיהם.
איך להתמודד עם חלומות חוזרים על דם?
הדרך להתמודדות עם חלומות חוזרים על דם היא לנסות להבין את משמעותם האישית ואת הגורמים הרגשיים להופעתם החוזרת. כאמור, הופעה חוזרת של דם בחלום מסמנת פעמים רבות את ניסיונותיה של הנפש להסב את תשומת ליבנו לנושא או קונפליקט בלתי פתורים. בהתאם, הדרך הטובה להתמודדות עם חלומות חוזרים על דם היא להקשיב לחלום ולנסות לפענח אותו. חשוב לשים לב שבמקרה וההופעה החוזרת של דם בחלום מופיעה כחלק ממצב של פוביה מדם – חשוב להתייחס לחלום גם כאל חלק של הפרעת חרדה אשר מומלץ לטפל בה באמצעות טיפול קוגניטיבי-התנהגותי.
האם ניתן לפתור חלום ולגרום לו לא להופיע שוב?
אנשים רבים מקווים שהבנת או פתרון חלומות חוזרים ימנע את הופעתם החוזרת, אך מתאכזבים לגלות שגם הבנה של החלום אינה מבטיחה את היעלמותו. מאחר וחלומותינו אינם נשלטים אלא מבטאים דווקא את האזורים הפחות רציונליים ונשלטים באישיותנו, גם תוצאות פענוח החלומות אינן בידינו. עם זאת, פעמים רבות ניתוח חלומות מעלה למודעות את התכנים הלא מודעים שהחלומות מייצגים, ובכך מצמצם את הסיכוי להישנות החלום או לפחות מביא לשינוי מסוים בתכני החלום. כך לדוגמא, אדם שחווה תאונת דרכים קשה עם רכבו תיאר כיצד אחרי טיפול נפשי בו עובדה חוויתו הטראומטית, המשיך אמנם לחלום על התאונה, אך בניגוד לחלומות העבר – הפעם לא הופיע דם בחלום והוא הצליח לשחרר את עצמו בעלילת החלום החדשה, מן הרכב הבוער.
מקורות
Freud, S. (1900). “The interpretation of dreams,” in The Standard Edition of the Complete Works of Sigmund Freud, Vol. 4, 5, ed J. Strachey (London: Hogarth Press)