קבוצת הטיות החשיבה כוללת מגוון רחב של נטיות לפירוש שגוי, מוגזם או מעוות של גירויים ניטרליים או מתונים. באופן ספציפי, חשיבה קטסטרופלית מתייחסת לנטייה לבנות תסריטים מוגזמים וקיצוניים- בדרך כלל לכיוון השלילי- על סמך אירוע, גירוי או התנהגות נקודתיים. כך, למשל, חשיבה קטסטרופלית מופיעה כאשר אנו חשים לאחר פרידה ש"בחיים אף אחד לא ירצה אותי", מרגישים שאנו כישלון מוחלט אחרי קבלת ציון גרוע או מפרשים אינטראקציה שלילית עם בן זוג כרמז לפרידה המתקרבת אשר תותיר אותנו רווקים בודדים ומרירים עד סוף חיינו.
כל אחד מאתנו יכול למצוא את עצמו נופל את חשיבה קטסטרופלית ברגעי קושי ומשבר, אך מרביתנו מצליחים לזהות תוך זמן קצר את ההגזמה וההקצנה, ולחזור לתפיסה ריאלית יותר. עם זאת, כאשר חשיבתנו מרבה לנטות את חשיבה קטסטרופלית אנו עשויים למצוא את עצמנו חווים מצוקה וסבל, מאחר והאופן בו אנו מפרשים סיטואציות משפיע גם על החוויה הרגשית שלנו. בהתאם, חשיבה קטסטרופלית, לצד הטיות חשיבה נוספות, מגבירות את הסיכון להתעוררות סימפטומים של דיכאון, חרדה ומצוקה נפשית. למרבה הצער, סימפטומים אלו בפני עצמם נוטים גם הם לחזק את הנטייה לשימוש בחשיבה קטסטרופלית כך שלא פעם נוצר מעגל קסמים שלילי בו חשיבה קטסטרופלית מזינה סימפטומים של חרדה או דיכאון אשר מגבירים את נטייתנו לתפיסה קיצונית ופסימית, וחוזר חלילה.
טיפול נפשי הוא דרך יעילה להתמודדות עם חשיבה קטסטרופלית מאחר והוא מאפשר זיהוי של המקומות בהם אנו "נופלים" אליה, הבנה של הגורמים הרגשיים לפגיעותנו אליה וחיזוק של יכולתנו לשלוט בהשפעותיה הרגשיות וההתנהגותיות.