טיפול CBT בילדים הנו וריאציה של פסיכותרפיה מסוג טיפול בילדים אשר נועד להקל על מגוון מצוקות נפשיות אשר עשויות להופיע בגילאי הילדות המוקדמת והמאוחרת. פסיכותרפיה קוגניטיבית התנהגותית תופסת קושי רגשי בתור תוצר של דפוסי חשיבה והתנהגויות בעייתיים, שיש לאתגר ולשנות.
טיפול קוגניטיבי התנהגותי בילדים – מתי פונים?
לרוב, טיפול קוגניטיבי התנהגותי בילדים מתבצע לאחר הפניית הילד על ידי גורמים בסביבתו, למשל הורים או מורים, אשר מבחינים בסימני מצוקה. למשל, ישנם ילדים אשר חווים קשיים חברתיים או מפגינים סימנים אחרים של חרדה או דיכאון לסוגיו, מה שעשוי להתבטא לדוגמא בפחדים שונים, התפרצויות זעם, התנהגות מכונסת וביישנית ועוד. טרם הטיפול יתכן תהליך של אבחון פסיכולוגי אשר יסייע למקד את הקושי ממנו סובל הילד. למשל, ישנם ילדים אשר המצוקה שלהם נובעת מסוגים של הפרעות קשב וריכוז לעומת אחרים אשר מקור מצוקתם עשוי להיות יותר רגשי. כאשר המצוקה של הילד יותר חריפה, למשל במקרים מסוימים של הפרעה טורדנית כפייתית (OCD) תיתכן הפניה לפגישה עם פסיכיאטר אשר ישקול שילוב של תרופות פסיכיאטריות בכדי להביא להקלה מהירה ואפקטיבית ככל הניתן.
טיפול קוגניטיבי התנהגותי בילדים – מסגרת הטיפול
טיפול קוגניטיבי התנהגותי בילדים דומה במובנים רבים למסגרת של טיפול קוגניטיבי התנהגותי במבוגרים לסוגיו. הטיפול מוגדר בתור טיפול קצר מועד ולרוב המשך שלו מוגדר מראש. כאשר ההורים מבקשים לרכוש כלים אשר יסייעו להם לעזור לילד, או במידה והילד מסרב להשתתף בטיפול, לרוב מופנים ההורים לטיפול מסוג הדרכת הורים הכולל את ההורים והמטפל. בתחילתו של טיפול קוגניטיבי התנהגותי בילדים, מנוסחת מטרת הטיפול. לאחר מכן מתמקד הטיפול בדפוסי החשיבה של הילד ובחשיפה מחודשת שלו לסיטואציות שהוא מקשר למצוקה.
טיפול קוגניטיבי התנהגותי בילדים - ניסוח ואיתגור דפוסי חשיבה
טיפול קוגניטיבי התנהגותי בילדים רואה במצוקת הילד בתור תוצר של דפוסי חשיבה בעייתיים, אשר מכונים הטיות קוגניטיביות. המטפל מבקש לאתר ולנסח עם הילד את דפוסי החשיבה הללו, במטרה לאתגר ולשנות אותם. למשל, במקרה של חרדה חברתית יתכן כי ישנה הטיה מסוג הכללת יתר למשל "אף אחד בכיתה לא אוהב אותי", או הטיה מסוג פרסונליזציה למשל "כל פעם שהילדים צוחקים, הם בטח צוחקים עליי". המטפל מבקש להראות לילד כיצד המחשבות שלו לא בהכרח משקפות את מה שקורה במציאות, ובדרך זו לנסח עמו דפוסים חדשים, יותר גמישים וחיוביים, למשל "אולי לא כל הילדים חברים שלי, אבל יש כמה שכן, ואני יכול ליהנות איתם".
טיפול קוגניטיבי התנהגותי בילדים – התנסות מחודשת בשטח
טיפול קוגניטיבי התנהגותי בילדים מתבסס על ההנחה כי לצד דפוסי החשיבה הבעייתיים, המצוקה נובעת מהתנהגות שנלמדה מהתנסויות קודמות. במסגרת טיפול קוגניטיבי התנהגותי בילדים, שואפים לחשוף את הילד לסיטואציות אשר בעבר נחוו כשליליות, במטרה לאפשר לו הפעם חוויה חיובית ובטוחה יותר. תהליך זה מכונה חשיפה הדרגתית והוא נפוץ למדי. למשל, ילד אשר פוחד מכלבים עשוי לפחד בגלל התקלות לא נעימה עם כלב בעברו. טיפול קוגניטיבי התנהגותי בילדים יוכל לחשוף את הילד בהדרגה לכלבים, באופן שיאפשר לו להגיב כלפיי הכלב בפחות חרדה, בעזרת טכניקות של הרפיה. בתחילה הילד עשוי להיחשף לתמונות של כלב, לאחר מכן ידמיין מפגש עם כלב במסגרת דמיון מודרך אשר ילווה בהמשך במפגש עם גור כלבים בתוך חדר הטיפולים, ולבסוף ייחשף לכלב גדול, ברחוב, בנוכחות המטפל.