הטיפול הזוגי של אורנה ומיכאל נוימן (עלמה זק ורמי הויברגר), אשר התרחש אצל כולנו בסלון אפשר לנו להציץ אל האופן בו מתנהל ייעוץ זוגי בעזרת הסדרה "בטיפול" יכולנו לראות כיצד הטיפול מאפשר לבני הזוג להתמודד עם קשיים ומורכבות בחיי הנישואין, אשר בצורה זו או אחרת מופיעים אצל רבים מאיתנו.
הטיפול הזוגי הפך לפופולארי בשנים האחרונות, וזוגות רבים פונים לטיפול עקב קשיים בחיי הנישואין. בעבר הייתה מטרתם של טיפולים זוגיים להמשיך בחיי הנישואין והמשפחה כמעט בכל מחיר. כיום מושג קדושת הנישואין והמשפחה החל להתפורר, בעקבות שינויים במעמד האישה והמתירנות המינית המאפיינים את תקופתנו, דבר אשר מתבטא בעלייה במספר הזוגות המתגרשים. הטיפול הזוגי מתבסס על ההנחה שזוגיות אינה דבר סטטי, אלא צערכת המתפתחת ועוברת תמורות, ולכן היא מצריכה "תחזוק". מטרת הטיפול היא להתאים את הציפיות של בני הזוג אחד מהשני למציאות, ובכך להפחית את המתח והתסכול.
מהו טיפול זוגי?
טיפול זוגי הנו שיטת פסיכותרפיה הכוללת את השתתפותם של שני בני הזוג. הטיפול בדרך-כלל נועד לעזור לבני הזוג לפתור קונפליקטים בנושאים שונים: חברתיים, רגשיים, מיניים וכלכליים. מטרת המטפל היא ליצור ערוץ תקשורת בריא בין בני הזוג על-מנת להרגיע את הרוחות, לשנות דפוסי התנהגות בלתי אדפטיביים ולעודד צמיחה ושינוי. טיפול זוגי אינו נועד רק לזוגות אשר נמצאים במשבר, והוא יכול להועיל לשיפור חיי הזוגיות באופן כללי. בעזרת הטיפול לומדים בני הזוג להסתכל על המצב מנקודת מבט שונות, ובכך להבין יותר טוב יותר איש את רעהו.
למי מתאים טיפול זוגי?
- טיפול זוגי מתאים לזוגות אשר הגיעו מסיבות שונות למשבר ביחסיהם, אך שני בני הזוג מחויבים ורוצים להמשיך את מערכת היחסיים.
- כאשר הטיפול האישי נכשל בעקבות בעיות שמקורן במערכת היחסים הזוגית.
- כאשר אחד מבני הזוג פונה לתהליך של טיפול מיני רצוי ששני בני הזוג ייקחו חלק בטיפול. הפרעות בתפקוד המיני בדרך-כלל מפריעות כאשר יש בן זוג קבוע, והטיפול מערב את שני בני הזוג מתוך ההנחה שיש בעיה מינית ביניהם.
- זוגות אשר מעוניינים לשפר את מערכת היחסים ביניהם וליצור דפוסי תקשורת יעילים יותר.
מתי לא רצוי לפנות לטיפול זוגי?
- כאשר ישנה התמודדות עם הפרעת אישיות פרנואידית או דפוסים דומים.
- כאשר קיימת הפרעת אישיות נרקיסיסטית תחרותית.
- כאשר יש סודות בין בני הזוג.
- כאשר לפחות אחד מבני הזוג מעוניין בגירושין והפנייה לטיפול נובעת עקב לחץ משפחתי או למען הילדים. במצבים אלו טיפול זוגי אשר נועד לשקם את הקשר הזוגי אינו יעיל; עם זאת, טיפול זוגי ע"י פסיכולוג עשוי להועיל במידה והוא הופך ל"טיפול הכנה לגירושין", בו לומד בן הזוג השני לקבל את הגירושין ולסיים את היחסים בצורה יפה.
סוגי טיפולים זוגיים
טיפול זוגי משותף: טיפול משותף הוא צורת הטיפול הנפוצה ביותר בטיפול זוגי, שני בני הזוג מטופלים ביחד ע"י מטפל אחד או שני מטפלים.
טיפול אינדיבידואלי: אחד מבני הזוג נמצא בטיפול, ובין הזוג השני נפגש עם המטפל מדי פעם. בין הזוג אשר נפגש עם המטפל מדי פעם יכול להציג את נקודת מבטו לגבי סוגיות אשר עולות בפגישות האישיות, ובכך לתרום להתקדמות הטיפול.
טיפול אינדיבידואלי זוגי: בטיפול אינדיבידואלי זוגי שני בני הזוג מטופלים באופן אישי ע"י אותו המטפל, או ע"י שני מטפלים שונים.
דרך-ארבע (four-way): בצורת טיפול זו כל אחד מבני הזוג נפגש עם מטפל שונה, כאשר כעבור כל מספר מסוים של פגישות מתקיימת פגישה משותפת בה כל הארבעה נפגשים.
פסיכותרפיה קבוצתית: בטיפול קבוצתי של זוגות משתתפים בדרך-כלל בין שלושה לארבעה זוגות, ומטפל אחד או שניים.החוויה הקבוצתית מאפשרת הזדהות עם בני זוג אחרים, אשר מתמודדים עם קשיים דומים. חברי הקבוצה מעניקים תמיכה ואמפתיה אחד לשני, מחליפים מידע בניהם ומעבירים פידבק חיובי או שלילי על התנהגות החברים בקבוצה. המשוב שמקבלים בני הזוג מחברים אחרים בקבוצה עשוי להשפיע בצורה יותר משמעותית מאשר אם משוב זה היה ניתן ע"י בין הזוג או המטפל.
טיפול מאוחד: לאור העובדה שסוגי הטיפול השונים יעילים במידה שווה, ישנן מטפלים אשר משלבים כמה סוגי טיפול ביחד. גמישות זו במסגרת הטיפול מאפשרת לבני הזוג להפיק את המרב מהפגישות.
מלבד מבני הטיפולים השונים, נבדלים טיפולים זוגיים זה מזה בגישה התיאורטית העומדת בבסיסם: פנייה לטיפול זוגי מסוג מסוים נעשית בהתאם לסוג הבעיות ולגישה הנראית לבני הזוג מתאימה לאופיים, לתכנים בהם הם עוסקים וכן הלאה. כך, ניתן לפנות לטיפול זוגי המבוסס על גישתו של טיפול פסיכודינאמי לסוגיו או למסגרת של טיפול המבוסס על גישת הטיפול ההתנהגותית או על טיפול קוגניטיבי התנהגותי כלשהו. סוגים נוספים של טיפול כוללים טיפול ממוקד ברגש, טיפול התייחסותי ועוד.
ההיסטוריה של הטיפול הזוגי
בעבר זוגות אשר רצו לקבל עזרה פנו ליועץ נישואין. הייעוץ התבסס על מתן עצות פרקטיות. הוא היה קצר, דידקטי וממוקד, והפונים אליו היו זוגות טריים, זוגות לקראת נישואין וזוגות נשואיים שרצו הדרכה לגבי חיי הנישואין והמשפחה. עם הזמן מטפלים זוגיים החלו להשתמש בשיטות פסיכודינאמיות, והטיפול הפך להיות ממוקד בנפש.
בזמן זה נוצר לראשונה הסט הטיפולי, שבו המטפל נפגש עם שני בני הזוג באופן נפרד- דבר אשר היה לא נהוג בזרם הפסיכואנליטי , שהאמין שהקשר בין המטפל למטופל אמור להיות אישי ולא לערב בני משפחה. השינוי שבא לאחר מכן, לפיו בני הזוג נפגשים לטיפול משותף עם המטפל, היווה פריצת דרך גדולה עוד יותר. לאחר תקופה זו הפך הטיפול הזוגי להיות חלק מתהליך של טיפול משפחתי מערכתי, והתיאוריות הפסיכואנליטיות נדחקו הצידה. רק בשנות ה-80 החל הטיפול הזוגי לבסס את מעמדו כשיטת טיפול שיש לחקור ולפתח, ובהתאם לכך נוצרו סגנונות טיפול שונים.
ביבליוגרפיה
אליצור, א. טיאנו, ש. מוניץ, ח. נוימן, מ. (1995). פרקים נבחרים בפסיכיאטריה.תל אביב: הוצאת פפירוס.
Kaplan H.I, Sadock B.J, Grebb J.A. (2003). Synopsis of psychiatry, Behavioral sciences, Clinical Psychiatry, ninth edition. Philadelphia: Lippincott Williams& Willkins
Gurman, A.S & Fraenkel, P.(2002).The History of Couple Therapy A Millennial Review. Family Process, 41(2), 199-260.