תפריט נגישות
Thank you! Your submission has been received!
Oops! Something went wrong while submitting the form.

Developmental psychology - פסיכולוגיה התפתחותית

פסיכולוגיה התפתחותית הנה ענף מקצועי אשר מתמקד בשינויים שעוברים על הפרט לאורך כל מעגל החיים, המתרכז במחקר, אבחון וטיפול בנושא. בישראל, פסיכולוגיה התפתחותית לרוב עוסקת בתהליכי ההתפתחות של ילדים, בייחוד בגיל הרך.

פסיכולוגיה התפתחותית – מה לומדים?

לימודי פסיכולוגיה התפתחותית מעניקים לפרט ידע תיאורטי נרחב בסוגיות התפתחותיות של האדם ובאבחון וטיפול בבעיות התפתחותיות שעשויות להופיע לאורך השנים. לימודי פסיכולוגיה התפתחותית כוללים הכשרה מקיפה בנושאים כגון התפתחות השפה, הרגש והיכולות המוטוריות, ומקנים ידע אודות הפרעות התפתחות נרחבות כמו אוטיזם ברמותיו השונות, הפרעות התנהגות שונות, הפרעות התקשרות ועוד. לימודי פסיכולוגיה התפתחותית בישראל לרוב שמים דגש על תקופת הילדות ובייחוד על שנות החיים הראשונות. לכן, במסגרת הכשרה של פסיכולוגיה התפתחותית קיים דגש על עבודה רב-מערכתית, כלומר על טיפול וליווי אשר כולל שיתוף פעולה מקיף בין המסגרות השונות אליהן משתייך הילד. במסגרת זאת פסיכולוגיה התפתחותית חותרת לשיתוף פעולה בין הורים, אנשי חינוך ודמויות משמעויות אחרות בחיי הילד. כמו כן מקנים הלימודים בסיס לעיסוק מחקרי בתחום, בהיבטי תיאוריה ופרקטיקה.

פסיכולוגיה התפתחותית – במה עוסקים?

לימודי פסיכולוגיה התפתחותית מאפשרים עבודה בתור פסיכולוג התפתחותי במסגרות ציבוריות, למשל בגני ילדים, ובמסגרות פרטית. אלו העוסקים בתחום מעניקים מגוון טיפולים, למשל טיפול בילדים שמשמעו עבודה ישירה של המטפל עם הילד, הדרכת הורים במסגרתה המטפל עובד עם ההורים, טיפול דיאדי במהלכו המטפל צופה באינטראקציה בין הורים לילדיהם ומנחה את ההורים בזמן אמת, ועוד. כמו כן הם מספקים טיפול בפורמט אישי וקבוצתי. הכשרה של פסיכולוגיה התפתחותית אף מאפשרת עיסוק בתחום האבחון. אבחון התפתחותי כולל זיהוי מוקדם של קשיים התפתחותיים של ילדים, והפנייה למסגרות הטיפול והליווי המתאימות, למשל הפניה לטיפולי ריפוי בעיסוק או שיבוץ בכיתות לחינוך מיוחד. כמו כן בוגרי הכשרה של פסיכולוגיה התפתחותית עוסקים בקידום ופיתוח תחום המחקר, וחוקרים למשל קשרי הורה-תינוק, הפרעות התפתחותיות, ואת אפקטיביות הטיפולים הקיימים.

פסיכולוגיה התפתחותית – מסלול ההכשרה בישראל

בדומה למסלולי לימוד אחרים בפסיכולוגיה, כגון פסיכולוגיה קלינית לסוגיה, פסיכולוגיה שיקומית קלינית, פסיכולוגיה חינוכית ועוד, לימודי פסיכולוגיה התפתחותית בישראל נלמדים במסגרת של תואר שני במוסד אקדמי מוכר. ההכשרה כוללת לימוד תיאורטי לצד התנסות בשטח, ומצריכה הגשת עבודת גמר (תזה). לאחר סיום התואר, פסיכולוגיה התפתחותית מחייבת מסלול התמחות בן שנתיים במשרה מלאה או בן 4 שנים בחצי משרה. מסלול ההתמחות מתבצע במסגרות שונות, למשל במכון להתפתחות הילד, פגיות, גני ילדים ועוד, ומטרתו להמשיך את התמקצעות אנשי המקצוע בסוגיות של שיתוף פעולה מערכתי, טיפול, אבחון ועוד. עם סיום התמחות של פסיכולוגיה התפתחותית יש לעמוד בבחינת סיום הכוללת הגשת עבודה גמר. לאחר צליחת הבחינה מקבלים הבוגרים רישיון בתור פסיכולוגים התפתחותיים עצמאיים.


אנשי מקצוע בתחום

טיפול דיאדי