תפריט נגישות
Thank you! Your submission has been received!
Oops! Something went wrong while submitting the form.

Medical Psychology - פסיכולוגיה רפואית

פסיכולוגיה רפואית הינה תחום אקדמי ויישומי אשר עוסק בקשרים שבין משתנים פיזיולוגיים לבין משתנים פסיכולוגים, חברתיים ותרבותיים המעורבים בהתפרצות תופעות ומחלות גופניות, דרכי ההתמודדות איתן ומניעתן. בעמוד הנוכחי, תוכלו לקרוא על ההכשרה והעיסוק של פסיכולוגיה רפואית.

הפסיכולוגיה הרפואית חובקת את כל הרצף של בריאות וחולי, החל ממניעה של מצבי מחלה מסוימים, דרך התמודדות עם מחלות אקוטיות או כרוניות, ועד לתהליכים הקשורים בליווי מצבי סוף החיים.

לימודי פסיכולוגיה רפואית ומסלול ההכשרה בישראל

לימודי פסיכולוגיה רפואית מקנים למטפל ידע מעמיק במספר תחומים. ראשית, לימודי פסיכולוגיה רפואית בדומה ללימודים במסלולי פסיכולוגיה אחרים, כגון פסיכולוגיה קלינית או פסיכולוגיה חינוכית, מקנים ידע מעמיק בתחום הנפשי. במסגרת אלו נכללים ידע תיאורטי ומעשי אודות פסיכופתולוגיה, פסיכודיאגנוסטיקה (אבחון והערכה פסיכולוגיים) וגישות וטכניקות בפסיכותרפיה.

לצד זאת, לימודי הפסיכולוגיה הרפואית מקנים ידע בסיסי באנטומיה, פיזיולוגיה ונוירולוגיה, כולל למידה אודות מחלות שונות והשפעותיהן על הפרט ומשפחתו. כמו כן, תכנית הלימודים מתרכזת בגוף הידע הקיים בתחומיה השונים של הפסיכולוגיה הרפואית. למשל, כיצד אנשים מתמודדים עם מחלות כרוניות, מהו יחסם לבדיקות תקופתיות ולביקורים אצל הרופא, אילו גורמים מעודדים אנשים לשמור על תזונה בריאה ועוד. הפסיכולוגיה הרפואית עוסקת גם בתקשורת רופא-חולה ותורמת למערכת הבריאות בתהליכי קידום בריאות.

בכך, לימודי פסיכולוגיה רפואית כוללים הכשרה מקיפה ורב תחומית, בהיבטי מחקר, תיאוריה ופרקטיקה. בדומה למסלולי פסיכולוגיה אחרים, התואר "פסיכולוג רפואי" מצריך השלמה של לימודי תואר שני אשר מתקיימים במוסד אקדמי מוכר. הלימודים נמשכים כשנתיים ומחייבים הגשת עבודת גמר/ תזה.

עם סיום הלימודים, ממשיכים מוסמכי פסיכולוגיה רפואית למסלול התמחות, הנמשך כשנתיים במשרה מלאה או ארבע שנים במסגרת של חצי משרה. תהליך ההתמחות של פסיכולוגיה רפואית נחלק לשני שלבים, שלב המתקיים במסגרת מרפאה ושלב המתקיים במסגרת אשפוז. עם סיום ההתמחות של פסיכולוגיה רפואית מתקיימת בחינת סיום מטעם משרד הבריאות. כאשר לאחר צליחתה, מקבלים מוסמכי המסלול רישיון בתור פסיכולוגים רפואיים מומחים (כלומר מורשים לעבוד באופן עצמאי).

עיסוק בשטח

מוסמכי פסיכולוגיה רפואית עשויים לעסוק במגוון תחומים. פסיכולוגים רפואיים רבים משתלבים במערכת הבריאות, למשל בבתי חולים ובמרפאות, שם הם מעניקים ליווי וטיפול פסיכולוגי לאנשים אשר מתמודדים עם מחלות שונות (למשל אנשים אשר חוו התקף לב, או כאלו אשר מתמודדים עם סוכרת או סרטן).

בנוסף, מוסמכי פסיכולוגיה רפואית מעניקים שירותי ייעוץ וטיפול לקראת ולאורך הליכים רפואיים מורכבים, למשל ניתוחים, השתלות או טיפולי פוריות. כמו כן, מוסמכי פסיכולוגיה רפואית עשויים להשתלב בארגונים שונים גם בשוק הפרטי כמו במכוני מחקר או בחברות תרופות.

בנוסף, ישנם מוסמכי פסיכולוגיה רפואית אשר ממשיכים להתמקצע בתחומי הפסיכותרפיה ומטפלים בשיטות שונות, כגון טיפול דינמי או טיפול קוגניטיבי-התנהגותי.


מקורות

החטיבה הרפואית באתר הסתדרות הפסיכולוגים:

https://www.psychology.org.il/%D7%97%D7%98%D7%99%D7%91%D7%94-%D7%A8%D7%A4%D7%95%D7%90%D7%99%D7%AA

תחומי מומחיות:
התמודדות נפשית עם מחלה

אנשי מקצוע בתחום

התמודדות נפשית עם מחלה