היפראקטיביות הנו מונח המתאר התנהגות המאופיינת במרץ רב ואי שקט. היפראקטיביות מופיעה בשלבים שונים לאורך מעגל החיים, ובמקרים רבים מתרחשת במסגרת הפרעות קשב וריכוז (ADHD).
היפראקטיביות – מאפיינים מרכזיים
לאורך ההיסטוריה, היפראקטיביות נחשבה להתנהלות הנפוצה בייחוד בקרב ילדים. אנשי מקצוע שונים הבחינו בילדים אשר מגיל צעיר מתנהלים באי שקט, ועסוקים ללא הרף בפעילות כזו או אחרת, למשל, משחקים עם אצבעותיהם, מתרוצצים ממקום למקום, מתקשים לשבת ולהתמקד בתעסוקה ספציפית, או נוטים לדבר במהירות ובאופן מופרז. כיום נוהגים להפריד בין היפראקטיביות לאימפולסיביות, התנהגות אשר מאופיינת בקושי בדחיית סיפוקים, בייחוד בחוסר סבלנות. במקרים רבים, שתי התופעות מופיעות במשולב.
היפראקטיביות במסגרת הפרעות קשב וריכוז
לעיתים, היפראקטיביות מופיעה כחלק מהפרעה רחבה יותר, בייחוד במסגרת הפרעות קשב וריכוז אצל ילדים. במקרים אלו ניתן להבחין בחלק מהסימפטומים הבאים:
1. אי התמדה במשימות ארוכות טווח או משעממות.
2. נטייחה למוסחות. למשל קפיצה מגירוי לגירוי.
3. התנהגות מפוזרת ולא מאורגנת. לדוגמא, קשיי התארגנות, שכיחת חפצים ומטלות.
4. התנהלות אימפולסיבית. למשל, התפרצות לדברי אחרים.
5. התפרצויות זעם ותנודתיות במצב הרוח.
היפראקטיביות המופיעה במסגרת הפרעות קשב וריכוז אצל ילדים עשויה להופיע בדרגות חומרה משתנות, ומציבה בפני הילדים אתגרים שונים. במקרים רבים ילדים עם הפרעות קשב וריכוז הכוללות היפראקטיביות מתקשים בוויסות הרגשי, מה שמקשה על פיתוחם של כישורים חברתיים אדפטיביים. לא פעם קיים צורך בעזרה מקצועית, בכדי לסייע לילד ללמוד כיצד לבטא את תסכוליו בדרכים נוספות ולשתף פעולה עם סביבתו. בחלק מהמקרים ילדים אלו מתמודדים עם דחייה חברתית וקשיי תפקוד במסגרות. מצב זה עלול להוביל גם למצוקות נוספות, כגון דימוי עצמי נמוך דיכאון או חרדות.
היפראקטיביות – טיפולים נפוצים
הטיפול במקרי היפראקטיביות מגוון ביותר. כאשר מדובר בילדים המתמודדים עם היפראקטיביות כחלק מהפרעות קשב וריכוז ישנם מספר טיפולים נפוצים, למשל:
1. פסיכותרפיה - פסיכותרפיה כגון טיפול קוגניטיבי התנהגותי או פסיכותרפיה ללקויות למידה, מסייעת לילדים עם היפראקטיביות לארגן מחדש את תהליכי החשיבה. במקרים רבים פסיכותרפיה חיונית גם בכדי לטפל במצוקה הרגשית הנלווית, שעשויה להעיק מאוד על הילד.
2. ריפוי בעיסוק - במסגרת ריפוי בעיסוק מורכבת תוכנית עבודה המותאמת לקשיים הספציפיים של הפרט. למשל, ריפוי בעיסוק עשוי להתמקד בקשיי למידה, או ברכישת טכניקות אשר יסייעו בהתארגנות היומית או בהתנהלות החברתית
3. טיפול תרופתי - כיום ישנן תרופות אשר מסייעות להרגיע סימפטומים של היפראקטיביות. תרופות אלו ניתנות לאחר ייעוץ פסיכיאטרי, בייחוד כאשר מופיעים בנוסף קשיי קשב וריכוז.
4. הדרכת הורים - היפראקטיביות בקרב ילדים מקשה הן על הילדים והן על הוריהם. במקרים רבים הדרכת הורים מסיית להורים להבין את מצוקת הילד ולסייע לו בסביבה הביתית.
5. טיפולים נוספים - כיום היפראקטיביות מטופלת באמצעות סדרה רחבה של טיפולים מתחומים שונים, למשל באמצעות טיפול בתנועה או טיפול רגשי באמצעות בעלי חיים וכמו כן טיפול באמנויות.
ביבליוגרפיה
Kaplan H.I, Sadock B.J, Grebb J.A (1998) Synopsis of psychiatry, Behavioral sciences, Clinical Psychiatry, eighth edition.