תפריט נגישות
Thank you! Your submission has been received!
Oops! Something went wrong while submitting the form.

Narrative Exposure Therapy - טיפול בחשיפה לנרטיב

טיפול בחשיפה לנרטיב הינו שיטה לטיפול בטראומה, המיועד לאנשים אשר חוו טראומות מרובות ומתמשכות. בעמוד הנוכחי, תוכלו לקרוא על הרקע והרציונל של טיפול בחשיפה לנרטיב, ועל מהלך הטיפול.

קיימות שיטות ייעודיות שונות לטיפול באנשים המתמודדים עם הפרעת דחק פוסט-טראומטית, ועם הפרעות נוספות הקשורות לחשיפה לטראומה. אחת מן השיטות לטיפול בטראומה, מכונה טיפול בחשיפה לנרטיב (Narrative Exposure Therapy) והיא מיועדת לאנשים אשר חוו טראומות מורכבות, דהיינו מרובות ומתמשכות. עיקרו של הטיפול הוא בנייה משותפת עם המטופל של סיפור חייו, באופן שלם וקוהרנטי, הכולל בתוכו את האירועים הטראומטיים. השיטה פותחה במקור עבור אוכלוסיות באזורי קונפליקט ומלחמה, אך כיום משמשת כשיטת טיפול מוכרת ברחבי העולם. היא נמצאה יעילה בהפחתת תסמינים פוסט-טראומטיים וכן תסמיני חרדה ודיכאון נלווים, וכן נראה כי השפעותיה נשמרות לאורך זמן וגם במקרים בהם אנשים ממשיכים לחיות בנסיבות מסכנות.

רקע ורציונל

כאמור, טיפול בחשיפה לנרטיב פותח לטיפול באוכלוסיות החשופות לאלימות וסכנת חיים מתמשכת, דוגמת פליטים, ניצולי מלחמות, עינויים ורדיפות. על פי מחקרים, שכיחות הפרעה פוסט-טראומטית בקרב אוכלוסיות אלה יכולה להגיע לכ-50%. בנוסף, מחקרים מלמדים כי אנשים החשופים לאירועים טראומטיים מורכבים מבטאים פעמים רבות קשת רחבה של תגובות מצוקה בנוסף לתסמינים פוסט-טראומטיים "קלאסיים", אשר נהוג לכנות כיום פוסט טראומה מורכבת. באופן עקרוני, השיטה מיועדת לאנשים העומדים בקריטריונים של הפרעת דחק פוסט-טראומטית. בנוסף, קיימות התאמות ייחודיות של השיטה לטיפול בילדים (KIDNET), וכן כשיקום לפוגעים (FORNET).

שיטת הטיפול מבוססת על תיאוריות שונות אשר מניחות כי הפרעה פוסט טראומטית נגרמת ונשמרת בשל תהליכי זיכרון, וכרוכה בדיסוציאציה של הזיכרונות הטראומטיים. בהתאם, שיטה זו מכוונת לעבד את הזיכרונות הטראומטיים במטרה לעגן את הזכרונות המקוטעים בקונטקסט חדש, רציף, ושאינו מעורר דחק. דבר זה נעשה באמצעות בניית סיפור חיים כולל של המטופל. על פי השיטה, בניית סיפור החיים מאפשרת למטופל להתגבר על רגשות של בושה, אשמה, חוסר אונים, ונחיתות אשר אופפים את הטראומה, לשקם את הזהות העצמית ולאפשר קבלה עצמית. מכיוון שהדבר נעשה יחד עם המטפל, הדבר מאפשר לשקם את תחושת האמון והביטחון באנשים. 

מכיוון שעל פי השיטה, התהליכים העומדים בבסיס הפרעה פוסט טראומטית הם תהליכים נוירו-ביולוגים מולדים, תגובות לטראומה מובנות כתופעות אוניברסאליות, אף אם הביטויים שלהן יכולים להשתנות מעט בין תרבות לתרבות. בהתאם, שיטה זו מיושמת בהקשרים גיאוגרפיים, לשוניים ותרבותיים שונים, תוך התאמות קלות. בתוך כך, היא נחשבת לקלה ליישום וחסכונית עבור אזורים ללא מערכת מוסדרת לבריאות נפש. בנוסף, השימוש בשיטה זו קשור בתפיסה המעניקה חשיבות למתן קול  לסיפורי חיים של ניצולים ולתיעוד עדויות, כחלק מקידום המאבק לזכויות אדם.

מהלך הטיפול

מדובר בטיפול קצר מועד מבוסס פרוטוקול, הנמשך בין 4 ל-14 פגישות, לפי קביעה מראש, ובאורך של 90 דקות כל אחת. הטיפול יכול להינתן הן במתכונת קבוצתית והן באופן פרטני. בשונה משיטות אחרות ממוקדות טראומה ומבוססות חשיפה, גישה זו מקיפה את כל החיים ולא מתמקדת באירוע טראומטי אחד או יותר. זאת משום שפעמים רבות מדובר באנשים אשר הטראומה חולשת על תקופות ממושכות בחייהם.

במהלך הטיפול, המטפל מנחה את המטופל לספר את סיפור חייו מלידתו עד ההווה, תוך התמקדות באירועים הטראומטיים. בתחילה המטופל מספר את הנרטיב בעל פה. ובהמשך הוא מועלה על הכתב. בסוף הטיפול לרוב המטפל והמטופל חותמים על נרטיב זה יחד. המטופל מקבל עותק והמטפל שומר אצלו עותק נוסף. לעתים, באם המטופל מאשר זאת, נמסר עותק נוסף – בשם או באופן אנונימי – לארגוני זכויות אדם לצורכי תיעוד או מאבק.


מקורות

Brady, F., Chisholm, A., Walsh, E., Ottisova, L., Bevilacqua, L., Mason, C., von Werthern, M., Cannon, T., Curry, C., Komolafe, K., Robert, R. E., Robjant, K., & Katona, C. (2021). Narrative exposure therapy for survivors of human trafficking: Feasibility randomised controlled trial. BJPsych Open, 7, Article e196

Mørkved, N., Hartmann, K., Aarsheim, L. M., Holen, D., Milde, A. M., Bomyea, J., & Thorp, S. R. (2014). A comparison of narrative exposure therapy and prolonged exposure therapy for PTSD. Clinical psychology review, 34(6), Pp.453-467

Neuner, F., Elbert, T., & Schauer, M. (2020). Narrative exposure therapy for PTSD. In L. F. Bufka, C. V. Wright, & R. W. Halfond (Eds.), Casebook to the APA Clinical Practice Guideline for the treatment of PTSD (pp. 187–205). American Psychological Association

Siehl, S., Robjant, K., & Crombach, A. (2021). Systematic review and meta-analyses of the long-term efficacy of narrative exposure therapy for adults, children and perpetrators. Psychotherapy Research, 31(6), Pp.695–710

תחומי מומחיות:
פגיעה מינית ,פוסט טראומה

אנשי מקצוע בתחום

פוסט טראומה