אוטיזם הנה הפרעה השייכת לקבוצה המכונה קבוצת הפרעות התפתחות נרחבות, אשר מאופיינת בקשיים שונים במובן הרגשי, החברתי, הקוגניטיבי ועוד. ריפוי בעיסוק לאוטיסטים מבקש לשפר את איכות התפקוד של אלו המתמודדים עם אוטיזם במגוון מיומנויות יום יומית.
ריפוי בעיסוק לאוטיזם – היכן משתלב הטיפול?
ריפוי בעיסוק הנו תחום טיפולי-שיקומי-חינוכי, אשר מסייע לאנשים לשפר את התפקוד שלהם במישורים רבים בחיי היום יום. כחלק מכך קיים למשל ריפוי בעיסוק ללקויי למידה, ריפוי בעיסוק לגיל הרך ואף ריפוי בעיסוק לקשיים מוטוריים. ריפוי בעיסוק לאוטיסטים חשוב במיוחד, היות ואוטיזם לרוב מציב קשיים רבים בתפקוד האישי והחברתי. תסמינים נפוצים הנם גילויי אדישות וניתוק ביחסים בינאישיים, שימוש דל בשפה, העדר קשר עין, צמצום יכולת המשחק, נוקשות, חרדה נוכח שינויים בסביבה המוכרת והתנהגות טקסית חזרתית.
ריפוי בעיסוק לאוטיזם – מהלך הטיפול
לרוב, ריפוי בעיסוק למתמודדים עם אוטיזם מורכב משני שלבים מרכזיים. השלב הראשון מתרכז בהערכה מקיפה של תפקודו של המטופל במישורים שונים. במסגרת זאת מרפא בעיסוק עשוי לראיין דמויות מפתח שבסביבת המטופל, להתלוות אליו למסגרות שונות, באם זאת למעון יום, לבית הספר, או למסגרות פנאי, ואף לצלם אותו במגוון סיטואציות - למשל בזמן משחק או באינטראקציה עם המשפחה. השלב השני של ריפוי בעיסוק לאוטיסטים כולל הרכבה של תוכנית עבודה מקיפה אשר תקדם את המטופל במיומנויות בהן הוא מתקשה. התוכנית יכולה לכלול תרגילים מגוונים מאוד - למשל משחקים, ציור וכתיבה, תרגילים פיזיים ועוד. חלקם יבוצעו עם המרפא בעיסוק, חלקם יחד עם מקורבים כגון הורים, אחים, מורים ועוד. ריפוי בעיסוק לאוטיסטים שם לעצמו למטרה לקדם את המטופל אך גם להכיר בשוני ובקושי שלו, וכחלק מכך ללמד את מקורביו על מצבו ועל הדרכים להקל עליו. לרוב, כאשר מדובר בילדים, ריפוי בעיסוק לאוטיסטים משולב כחלק ממערכת תמיכה רחבה אשר מלווה את הילד באופן מקצועי, למשל באמצעות טיפול באומנות, טיפול משפחתי או קלינאי תקשורת.