ריפוי בעיסוק לפעוטות הנו טיפול אשר מסייע לתינוקות המתקשים במגוון משימות ומיומנויות הרלוונטיות לגילם. הטיפול יכול לסייע בקשיים בתחום החישתי, המוטורי, הקוגניטיבי ועוד.
ריפוי בעיסוק לפעוטות – התמודדות עם פערים התפתחותיים
בכל שלב בחיים, מצופה מהאדם לפתח מיומנויות שונות, כחלק מהתפתחותו התקינה. בשנות החיים הראשונות, תינוקות רוכשים מאסה גדולה של כישורים, המהווים אבני בסיס לצורך התפתחותן של מיומנויות יותר מורכבות בהמשך. למשל, בתחום המוטורי תינוקות לומדים להפעיל את המפרקים, למען יוכלו ללכת, לזחול, לאחוז בחפצים ועוד. בתחום הבינאישי הם לומדים לתקשר את הצרכים שלהם לסביבה, לאותת כשהם רעבים, מפוחדים שמחים וכד'. לעיתים מופיעים בתקופה זו עיכובים התפתחותיים, חלקם מזעריים, חלקם כחלק מנכות, או כתוצאה מהפרעה כלשהי, כגון אוטיזם, פיגור שכלי או אספגר. ריפוי בעיסוק לפעוטות מבקש לסייע במקרים אלו ולקדם את התינוק בתחומים בהם הוא מתקשה, באמצעות עבודה ישירה עם התינוק, ועבודה עם הוריו.
ריפוי בעיסוק לפעוטות – תהליך הטיפול
ריפוי בעיסוק רלוונטי למגוון קבוצות גיל. במסגרת זאת קיים למשל ריפוי בעיסוק לפגים, ריפוי בעיסוק לבני נוער, וריפוי בעיסוק לגיל השלישי. במסגרת ריפוי בעיסוק לפעוטות מתבצע תחילה אבחון שמטרתו למקד את התחומים בהם קיים קושי. לאחר מכן, מותאמת תוכנית אישית במטרה לקדם את התינוק בהתאם לקשייו. ריפוי בעיסוק לפעוטות יכול למשל לכלול תרגילים אשר יחזקו מיומנויות מוטוריות, או משחקים, אשר ישפרו מיומנויות קוגניטיביות או תקשורתיות. כמו כן ריפוי בעיסוק לתינוקות מקנה כלים להורים ומלמד אותם כיצד להקל על התינוק ולהתאים את סביבת המגורים לקשייו. לדוגמא, כאשר מדובר בתינוק המתמודד עם הפרעות בוויסות החושי מסוג רגישות יתר למגע, ההורים לומדים כיצד להלביש, לחתל ולרחוץ אותו, באופן שיסב לו כמה שפחות מצוקה.