תפריט נגישות
Thank you! Your submission has been received!
Oops! Something went wrong while submitting the form.

Organizational psychology - פסיכולוגיה ארגונית

פסיכולוגיה ארגונית המכונה לעיתים פסיכולוגיה תעשייתית, הנה ענף מקצועי אשר מתמקד באבחון וטיוב ההתנהלות בארגונים. לימודי פסיכולוגיה ארגונית מספקים כלים שונים לאבחון ולהתערבות מול קבוצות ויחידים בארגון, במטרה לייעל את המערכת כולה ולהיטיב עם אופן שילובו של הפרט בה.

פסיכולוגיה ארגונית - תחומי הכשרה

פסיכולוגיה ארגונית הנה מסלול הכשרה אשר מייעד את בוגריו לתת מענה למגוון צרכים של ארגונים, בדגש על קידום תהליכי שינוי וייעול, המתמקדים בעובדים ובארגון כולו. תהליך ההכשרה של פסיכולוגיה ארגונית רואה בארגונים קבוצה של יחידים שנדרשים לתפקד יחד כמערכת, ולכן מקנה ידע נרחב בתחומי פסיכולוגיה חברתית המסייעים להבין את האופן בו הפרט חושב, מרגיש ופועל בקבוצה, ואת האופן שבו הקבוצה מגיבה לפרט ותופסת אותו. כמו כן הכשרה של פסיכולוגיה ארגונית מספקת ידע תיאורטי ופרקטי באבחון תהליכים ומצבים בארגון, ברזולוציות משתנות - החל מזיהוי סוגיות הקשורות לעובדים ספציפיים, למשל עובדים החשים חוסר סיפוק, דרך איתור תופעות בדינאמיקות של צוותים, כגון בעיות בתקשורת וביחסים בינאישיים, ועד לתהליכים המערבים את המערכת כולה, למשל סוגיות הקשורות לתרבות ארגונית. לצד הידע האבחוני, פסיכולוגיה ארגונית מעניקה כלים להתערבות בשטח מול כלל הגורמים הרלוונטיים. למשל, כיצד לנסח ולקדם אסטרטגיות לשינוי בארגון, ובאלו טכניקות לנקוט לקידום היחסים בין העובדים, בעבודה פרטנית וקבוצתית. כמו כן פסיכולוגיה ארגונית מקדמת את המחקר בתחום ומעניקה כלים אמפיריים לניתוח והערכה של המתודות הארגוניות, לרבות האופן בו הן מוטמעות בשטח והאפקט שלהן על הארגון ועובדיו לאורך זמן.

פסיכולוגיה ארגונית – כיצד פועלים בשטח

אלו אשר הוכשרו במסגרת לימודית של פסיכולוגיה ארגונית משתלבים בשוק העבודה במגוון תפקידים. חלקם משתלבים כשכירים בחברה, ומלווים מתוכה פרויקטים שונים לאורך זמן. אחרים עובדים מחוץ לחברה, מטעם חברת ייעוץ או כעצמאיים, ונותנים מענה נקודתי או מתמשך לחברות שונות על פי צרכיהן. ישנם בוגרי פסיכולוגיה ארגונית אשר מתמקצעים בתהליכי מיון, גיוס והערכת עובדים. אחרים מתמקדים באבחון תהליכים ובהתערבויות ארגוניות, מרמת העובד ועד רמת המכלול. בוגרי פסיכולוגיה ארגונית עשויים להתמקד בדרג המנהל, למשל לסייע למקבלי ההחלטות לתרגם מטרות לכדי מדיניות בשטח. כמו כן הם פועלים לקידום רווחת הפרט בחברה ולשיפור יחסים בין עובדים, זאת באמצעות ליווי שוטף או סדנאות נקודתיות. ישנם בוגרי פסיכולוגיה ארגונית אשר ממשיכים לקדם את תחום המחקר, למשל באמצעות פעילות באקדמיה או במוסדות מחקריים.

פסיכולוגיה ארגונית - מסלול ההכשרה בישראל

בדומה ללימודי פסיכולוגיה מתקדמים אחרים, כגון פסיכולוגיה קלינית לסוגיה, פסיכולוגיה שיקומית קלינית, פסיכולוגיה תעסוקתית ועוד, פסיכולוגיה ארגונית נלמדת במסגרת תואר שני במוסד אקדמי מוכר. הלימודים כוללים הקניית ידע תיאורטי לצד התנסות בשטח, ובסופם ממשיכים הבוגרים למסלול התמחות, הנמשך כשנתיים. התמחות של פסיכולוגיה ארגונית מתקיימת במוסדות מוכרים להתמחות אשר מספקים הדרכה והתנסות בשטח, הן באבחון תהליכים ארגוניים והן בניסוח והטמעה של התערבויות בארגון. למשל, ליווי כניסה של מערכת חדשה או קידום שינויים מבניים, כגון איחוד או פיצול של צוותי עבודה. התמחות של פסיכולוגיה ארגונית מחייבת בסופה בחינת סיום הכוללת הגשת עבודה מסכמת. עם צליחת הבחינה מקבלים בוגרי המסלול רישיון בתור פסיכולוגים ארגוניים עצמאיים.


תחומי מומחיות:
ייעוץ ארגוני

אנשי מקצוע בתחום

ייעוץ ארגוני