עד שנת 2013, סכיזופרניה פרנואידית נחשבה על פי מדריך האבחנות הפסיכיאטריות האמריקאי (ה-DSM) לאחד מתת הסוגים של סכיזופרניה. בעמוד הנוכחי, תוכלו לקרוא על ההפרעה, תתי הסוגים של סכיזופרניה לפי DSM-4 ועל אבחנה מבדלת.
עדכון ההגדרה הפסיכיאטרית לסכיזופרניה
בגרסתו העדכנית של המדריך, ה-DSM-5, בוטלה חלוקה לתת סוגים של ההפרעה - וכיום נותרה למעשה רק האבחנה הכוללת של סכיזופרניה.
סכיזופרניה היא הפרעה פסיכוטית הפוגעת בכ-1% מהאוכלוסיה ומתבטאת בפגיעה בבוחן המציאות (הלוצינציות, הפרעות חשיבה וחשיבה ביזארית), לקות ביכולות הבין אישיות, פגיעה במוטיבציה ובעניין, השטחה רגשית והפרעות בדיבור. סכיזופרניה עשויה להתפרץ בדרגות חומרה שונות: חלק מהסכיזופרניים, ובמיוחד אלו מהם שמטופלים תרופתית ופסיכולוגית באופן מיטיבי, מצליחים לנהל חיים עצמאיים אשר בחלק מהמקרים כוללים זוגיות ועבודה, ואילו חלקם נזקקים לסיוע צמוד יותר ומתגוררים במסגרות של דיור מוגן, הוסטלים או מחלקות פסיכיאטריות.
תת סוגים של סכיזופרניה לפי ה-DSM-4
סכיזופרניה קטטונית
סכיזופרניה קטטונית מאופיינת בהפרעות מוטוריות בולטות כהתנהגות מרוגשת ופעילה באופן קיצוני או לחלופין - בקפיאה בתנוחות מוזרות ושתיקה ממושכת לאורך שעות ואף ימים.
סכיזורפניה בלתי מאורגנת (הבפרנית)
סכיזופרניה המאופיינת בנסיגה להתנהגות פרימיטיבית, חסרת עכבות וכאוטית אשר מביאה, בהתאם, לפגיעה קשה בקשרים הבין אישיים וביכולת ההתמודדות עם המציאות.
סכיזופרניה רזידואלית
סכיזופרניה המאופיינת בעיקר בסימפטומים של נסיגה חברתית, אובדן עניין והנאה, התנהגות ייחודית, קהות רגשית ורפיון אסוציאטיבי ("סימפטומים שליליים") - ופחות בסימפטומים אקטיביים ובולטים של פגיעה בבוחן המציאות ("סימפטומים חיוביים"). כאשר סימפטומים כדלוזיות והלוצינצתיות מופיעים, הם נוטים להיות מתונים באופן יחסי.
סכיזופרניה פרנואידית
כאמור, סכיזופרניה פרנואידית הופיעה כהפרעה בפני עצמה עד המהדורה הרביעית של ה-DSM, והחל מהמהדורה החמישית (והעדכנית) שלו - היא כבר איננה קיימת. ב-DSM-5 בוטלה החלוקה לתת סוגים של סכיזופרניה, ונשארה רק האבחנה הכוללת של סכיזופרניה.
לפי ה-DSM-4, סכיזופרניה פרנואידית מתאפיינת בסימפטומים המוכרים של סכיזופרניה. באופן ספציפי יותר, היא מתבטאת בעיסוק יתר בדלוזיות או הלוצינציות אשר תוכנן נושא לרוב תוכן גרנדיוזי או רודפני. מחשבות שווא בעלות אופי גרנדיוזי יכולות להיות למשל "אני המשיח" או "אני נמצאת במשימת שליחות מיוחדת אליה נבחרתי על ידי כוח עליון". להבדיל, מחשבות שווא בעלות אופי רודפני יכולות להיות למשל "סוכני מוסד רודפים אחריי ומנסים לתפוס אותי. לעיתים תיתכן חפיפה בין התכנים הגרנדיוזיים ואלו הרודפניים, כמו למשל באמונה "ה-FBI מנסים ללכוד אותי כדי למנוע ממני להביא את הגאולה".
גיל הפריצה של סכיזופרניה פרנואידית הוא בדרך כלל מאוחר יותר מגיל הפריצה של תתי הסוגים האחרים של סכיזופרניה, ועל כן רבות מהיכולות הקוגניטיביות, הבין אישיות והתפקודיות נותרות שמורות גם לאחר התפרצות המחלה. אנשים הסובלים מסכיזופרניה פרנואידית נוטים להיות חשדניים, דרוכים ולעיתים עוינים ואגרסיביים. יחד עם זאת, האינטליגנציה שלהם נותרת בדרך כלל תקינה בכל מה שאינו נוגע לרעיונות הביזאריים הנובעים מהדלוזיות וההלוצינציות. בהתאם, כאשר הם אינם מצויים במהלכו של התקף פסיכוטי, יכולתם לתפקד ולנהל קשרים בין אישיים גבוהה ביחס לזו של סכיזופרניים קטטוניים או בלתי מאורגנים.
אבחנה מבדלת
חשוב לשים לב כי לא כל מחשבה הנושאת גוון פרנואידי היא בהכרח סימפטומים פסיכוטי שיכול להעיד על מצב של סכיזופרניה פרנואידית. הפרעת אישיות פרנואידית למשל יכולה גם היא להתאפיין בחשיבה כי אחרים מנסים להזיק לי, להוליך אותי שולל או לפגוע ביקיריי, באופן אשר מוביל להתנהגות חשדנית, מסוגרת ואף עוינת. עם זאת, במקרה של הפרעת אישיות כלל הסימפטומים נותרים "מחוברים" יותר למציאות - ואינם נושאים גוון פסיכוטי.
מקורות
Fenton, W. S., & McGlashan, T. H. (1991). Natural history of schizophrenia subtypes: I. Longitudinal study of paranoid, hebephrenic, and undifferentiated schizophrenia. Archives of General Psychiatry, 48(11), 969-977
Kay, S. R., & Sevy, S. (1990). Pyramidical model of schizophrenia. Schizophrenia bulletin, 16(3), 537-545