יודע לאן אתה רוצה להגיע אבל לא יודע איך להגיע לשם? אתה לא לבד. ממש לא לבד, אם להתייחס לפריחתו של התחום הייעוצי המכונה אימון אישי לחיים ומציע הכוונה לאנשים אשר מתקשים לעמוד במטרות שהציבו לעצמם. מידע על אימון אישי לחיים: מדוע קשה להגשים יעדים לבד, מתי יש צורך באימון אישי לחיים ומתי אימון אישי לחיים לא מתאים.
אימון אישי לחיים או: למה אי אפשר לבד?
כמעט לכל אחד מאיתנו יש מטרות ויעדים בלתי ממומשים. חלקנו רוצים לשפר הישגים בתחום מסוים, חלקנו רוצים לשנות הרגלי חיים מהם קשה להיפטר וחלקנו מרגישים שאנחנו לא במקום הנכון, שהתחום שבחרנו לפני כמה שנים בהשפעת אמא ואבא כבר לא ממש מתאים לנו. תחושות אלו עשויות להתעורר סביב מגוון תחומי חיים: התחום התעסוקתי, האישי, הזוגי, הספורטיבי או העסקי.
מדוע, אם כן, איננו מממשים עד הסוף את הפוטנציאל שלנו גם כשאנחנו יודעים היטב מה היה משפר את חיינו או לאן היינו רוצים להגיע?
אחד הגורמים המרכזיים הוא הקושי לערוך שינויים. אימוץ אורח חיים בריא יותר, הגדלת מספר הלקוחות והחלפת הקריירה, כולם שינויים הדורשים מאיתנו לקחת סיכון ולצאת מאותו "איזור נוחות" שאולי לא מספק אותנו- אבל גם לא מפחיד ומטלטל. רובנו רגילים לחוות את עצמנו באופן מסוים והאפשרות לשינוי- גם אם חיובי- מלווה בחששות מהשפעות השינוי עלינו עצמנו ועל סביבתנו: אולי אם ארזה 15 ק"ג יגמרו התירוצים ואצטרך להתמודד עם הקושי שלי ביצירת קשרים זוגיים? איך תושפע המערכת הזוגית אם אתחיל להרוויח יותר מבעלי? מה אם אגלה שבכלל אין לי כישורים לביצוע התפקיד הניהולי עליו חלמתי מאז מתמיד?
מלבד לחשש משינוי, רבים מאיתנו מתקשים, ברמה כזאת או אחרת, בפינוי זמן ומשאבים למטרותינו האישיות. בין כה וכה קשה לתמרן בין העבודה, הילדים והזוגיות כך שפינוי זמן לפתיחת עסק עצמאי או כתיבת ספר נשמע לא פעם כמשימה בלתי אפשרית.
בנוסף, כמובן, כל אחד ניצב בפני קשיים חיצוניים ופנימיים המעכבים את השגת היעד האישי: תמיד חסרים זמן וכסף, האנשים סביבנו לא תמיד תומכים ולעיתים מרפים את ידינו ("בגילך? השתגעת?!"), האמונה העצמית לא תמיד "בשמיים" ובמילים אחרות- לא קל בכלל לפעול להגשמת החלומות האישיים.
וכאן מתחיל תפקידו של אימון אישי לחיים.
אימון אישי לחיים
אימון אישי לחיים אינו שיטה טיפולית אלא תהליך ממוקד בו המאמן מלווה את המתאמן בשלושה שלבים מרכזיים במטרה לסייע לו בהגשמת מטרותיו האישיות:
הגדרת מטרה: חלק מהמתאמנים מגיעים מראש כאשר ברור להם מה היו רוצים להשיג ובאיזה תחום היו רוצים לשפר את הישיגיהם. לצורך זאת נבנית תכנית אימון ממוקדת. למשל, אימון בריאות בהיבטים של מניעה וטיפול, אימון קריירה להצבת מטרות והתוויית מסלולי תעסוקה, אימון קשב וריכוז ועוד. חלקם, לעומת זאת, מגיעים עם תחושה כללית של חוסר סיפוק ורצון לשינוי וזקוקים להכוונה בבחירת המטרה האישית. השלב הראשון של תהליך אימון אישי לחיים מתמקד, בהתאם, בהגדרת המטרה הרצויה.
תהליך האימון: הדרך אל כל מטרה עוברת דרך תתי יעדים הסוללים את הדרך אליה. השלב המרכזי של אימון אישי לחיים מתמקד בבחירת תתי יעדים המשרתים את מטרת העל, זיהוי מכשולים אפשריים ועיבוד של התהליך בזמן אמת. בכל מפגש אימון אישי לחיים המתאמן מתחייב לפעול להשגת יעדים מסוימים ובפגישה שלאחר מכן, ולעיתים אף בתקשורת אי-מיילית או טלפונית בין המפגשים, המאמן והמתאמן בוחנים יחד אילו מטרות הושגו ואילו לא, מאתרים אסטרטגיות להתמודדות עם מכשולים ומגדירים תתי יעדים נוספים בהתאם לצורך.
סיום האימון: אימון אישי לחיים, על אף שמו, הוא תהליך קצר וממוקד של 10-15 מפגשים, במרבית המקרים. עם השגת המטרה או ביסוס הצעדים המשמעותיים להשגתה נעשה תהליך של סיכום והגדרת פעולות עתידיות בהן יש לנקוט להשגת היעד, הרחבתו או שימורו.
אימון אישי לחיים- למי ומתי זה לא מתאים?
אימון אישי לחיים מיועד לאנשים אשר מעוניינים לקדם הישיגם ולהרחיב יכולות- ולא לטפל בקשיים ובעיות רגשיות. מאמנים אינם בעלי הכשרה בתחומי פסיכותרפיה ולכן אין באפשרותם לסייע בהתמודדות עם קשיים רגשיים, היעדר כישורים חברתיים או משבר נפשי לצד מצבים בהם הפוטנציאל האישי אינו ממוצה עקב קשיים כגון דיכאון או חרדה לרבות טראומות, הפרעות אכילה וכמו כן הפרעות נפשיות לסוגיהן. במקרים אלו האימון יכול לייצר לחץ נפשי ותחושת כישלון ובכך לא רק שלא להועיל, אלא גם לגרום נזק. במקרים אלו מומלץ להיעזר בפסיכותרפיסט, פסיכולוג קליני, עובד סוציאלי קליני או פסיכיאטר מומחה