עקרון הקביעות, לפי פרויד, הוא מושג המתאר את השאיפה של הנפש לשמור על איזון פנימי על ידי הפחתת כמות הגירויים (הגרייה) שהאדם חווה. בעמוד הנוכחי תוכלו לקרוא עוד על עקרון הקביעות, על הקשר בינו לבין עקרון העונג ועל ביטוייו בעידן המודרני.
מהו עקרון הקביעות?
עקרון הקביעות הוא מושג מרכזי בתיאוריה הפסיכואנליטית של זיגמונד פרויד, המתאר את השאיפה של הנפש לשמור על איזון פנימי ולצמצם גרייה מיותרת. לפי פרויד, המערכת הנפשית מכוונת להפחתת כמות הגרייה (stimulus) שהיא חווה, הן ממקורות פנימיים והן ממקורות חיצוניים, כך שתישמר רמה יציבה ונמוכה יחסית של מתח נפשי. המטרה היא למנוע מצב של "גריית יתר" – מצב בו האדם אינו מצליח לפרוק או לווסת את האנרגיה המצטברת, מה שעלול לגרום למצוקה נפשית. עקרון זה מתאר תהליך מתמיד שבו האדם מנסה להתאים את תגובותיו לסביבה ולדרישות הפנימיות שלו, כדי לשמר תחושת יציבות ורוגע.
עקרון הקביעות מסביר מדוע אנשים נוטים להימנע ממצבים שהם תופסים כמלחיצים או מתסכלים, ולעיתים אף פועלים באופן אוטומטי כדי לצמצם עומסים נפשיים. כך, למשל, אדם שנמצא בסביבה רועשת במיוחד עשוי לעזוב את המקום או להשתמש באוזניות כדי להקטין את כמות הגירויים שהוא חווה. באופן דומה, ילדים קטנים לומדים עם הזמן לווסת רגשות שליליים כמו פחד או תסכול בעזרת עקרון הקביעות, באמצעות מנגנונים כמו בכי או פנייה לדמות מטפלת. בתהליך ההתפתחות, פרויד ראה כיצד עקרון הקביעות מעצב את האיזון בין צרכים פנימיים לבין דרישות חיצוניות, וכיצד הוא תורם ליכולת להתמודד עם אתגרי החיים.
הקשר בין עקרון הקביעות לעקרון העונג
על פי התיאוריה של פרויד, קיים קשר הדוק בין עקרון הקביעות לבין עקרון העונג, שמתאר את נטיית האדם להימנע מכאב ולשאוף לחוויות של הנאה וסיפוק. על פי פרויד, עקרון העונג הוא כלי מרכזי שעוזר לפרוק מתח ולווסת את כמות הגרייה. לדוגמה, כאשר אדם חווה רעב (גרייה פנימית) או גירוי מיני, עקרון העונג מניע אותו לפעול – לאכול או לחפש מענה לצרכיו המיניים – ובכך להפחית את הגרייה ולהשיב את האיזון. עקרון העונג, אם כן, מהווה מנגנון שמשרת את עקרון הקביעות, שכן באמצעות סיפוק הצרכים והפחתת הכאב, הוא מונע מצב של גריית יתר ממושכת.
עקרון הקביעות בעידן המודרני
גם בעידן המודרני, שנים רבות לאחר פועלו של פרויד, ניתן לראות כיצד עקרון הקביעות בא לידי ביטוי בהתמודדות עם עומסים נפשיים, כגון לחץ בעבודה, הצפת מידע או אתגרים חברתיים. כיום, מודגשת חשיבות הוויסות העצמי באמצעות טכניקות כמו מדיטציה, פעילות גופנית או ניהול זמן – כלים שעוזרים לשמר את האיזון הנפשי ולהקטין גריית יתר. הבנת עקרון הקביעות ממשיכה להוות כלי מרכזי להבנת מנגנונים נפשיים ולהתפתחות פתרונות להתמודדות עם מצבי לחץ.
מקורות
לפלאנש, ז' ופונטאליס, ז'. (2011). אוצר המילים של הפסיכואנליזה. תולעת ספרים.
מיטשל, ס. א., ובלאק, מ. ג. (2006). פרויד ומעבר לו: תולדות החשיבה הפסיכואנליטית המודרנית. תל-אביב: תולעת ספרים.
Freud, S. (1920). Beyond the Pleasure Principle. Vienna: International Psychoanalytic Press