תפריט נגישות
Thank you! Your submission has been received!
Oops! Something went wrong while submitting the form.

Rehabilitation Psychology - פסיכולוגיה שיקומית

פסיכולוגיה שיקומית – מסלול הלימודים

הכשרה של פסיכולוגיה שיקומית מקנה לפרט ידע מגוון אודות אבחון וטיפול פסיכולוגי-שיקומי סביב סוגים שונים של פגיעות ומוגבלויות. ישנם ליקויים אשר עשויים להופיע במהלך החיים, לדוגמא בעקבות תאונה או מחלה, בעוד אחרים עשויים להיות מולדים. במסגרת הכשרה של פסיכולוגיה שיקומית לומדים אודות האופן בו האדם חושב, מרגיש ופועל, תוך העמקה באתגרים שמציבים סוגים שונים של פגיעה. למשל, התמודדות עם הפרעה פוסט טראומטית או סכיזופרניה לסוגיה, התמודדות עם ליקויים פיזיולוגיים בעקבות מחלה או זקנה, התמודדות עם קשיים חברתיים בעקבות הפרעות תקשורת שונות ועוד. כמו כן, ישנם מסלולי פסיכולוגיה שיקומית אשר שמים דגש על ליקויים מוחיים, הנובעים למשל מפגיעת ראש, ועל כן מקנים ידע נרחב במיוחד בנוירולוגיה. פסיכולוגיה שיקומית מבקשת להעצים את הפרט המתמודד עם הליקוי ולסייע לו לתפקד במגוון רחב של תחומים, באם זאת בתפקוד האישי הבסיסי, במעגל החברתי, בלימודים, בקריירה, בחיק המשפחה ועוד. פסיכולוגיה שיקומית מספקת ידע תיאורטי ומעשי באבחון ובניסוח של תכניות טיפול אישיות, כאשר השיקולים הנלקחים בחשבון כוללים הן את סוג הליקוי והן את האישיות הייחודית של מי שמתמודד עמו. 

פסיכולוגיה שיקומית – העיסוק בשטח

בוגרי לימודי פסיכולוגיה שיקומית עוסקים במגוון תחומים, בהתאם לאוכלוסייה עמה הם מעוניינים לעבוד. יש העובדים כמטפלים עצמאיים בקליניקה או מכון פרטי, ויש הפועלים במסגרת מוסד ציבורי. כאשר מטפלים במקרים של נכות פיזית ופגיעות ראש, ישנם פסיכולוגים שיקומיים אשר משתלבים במחלקות השיקומיות של בתי החולים או בבתי חולים שיקומיים. פסיכולוגים שיקומיים אשר עובדים עם נכויות נפשיות והתפתחותיות עשויים לעבוד למשל במוסדות החינוך המיוחד מטעם משרד החינוך או במסגרת מרפאה לבריאות הנפש של משרד הבריאות. רשימת המוסדות בהם עובדים בוגרי לימודי פסיכולוגיה שיקומית ארוכה מאוד, וכוללת למשל בתי סוהר, פנימיות, מוסדות גמילה, מרכזים לגיל השלישי ועוד. במקרים רבים תהליך השיקום נשען על עבודה רב-מערכתית. לכן, בוגרי פסיכולוגיה שיקומית נמצאים בשיתוף פעולה מתמשך עם מגוון אנשי מקצוע, באם זאת מתחומי פסיכיאטריה, עבודה סוציאלית, פיזיותרפיה, ריפוי בעיסוק ועוד. כמו כן ישנם בוגרי פסיכולוגיה שיקומית אשר משתלבים באקדמיה ובתחום המחקר.

פסיכולוגיה שיקומית – הכשרה בישראל

בדומה למסלולי פסיכולוגיה אחרים, כגון פסיכולוגיה קלינית לסוגיה, פסיכולוגיה חינוכית קלינית, פסיכולוגיה ארגונית ועוד, פסיכולוגיה שיקומית נלמדת במסגרת תואר שני במוסד אקדמי מוכר. הלימודים משלבים לימוד תיאורטי ועבודה מעשית. מרבית המסלולים של פסיכולוגיה שיקומית מחייבים הגשת עבודת גמר (תזה). עם סיום הלימודים נדרשים בוגרי פסיכולוגיה שיקומית להמשיך לתהליך התמחות במוסד מוכר להתמחות. תהליך ההתמחות נמשך שנתיים במשרה מלאה או 4 שנים במסגרת של חצי משרה. בסופה של התמחות של פסיכולוגיה שיקומית מתקיימת בחינת סיום הכוללת ראיון בעל פה לצד הגשת אבחונים ודו"חות מסכמים של מספר טיפולים שיקומיים. עם צליחת הבחינה מקבלים הבוגרים תואר בתור פסיכולוגים שיקומיים עצמאיים. 


אנשי מקצוע בתחום

התמודדות נפשית עם מחלה